ИЗСЛЕДОВАТЕЛ

всяка първа неделя от месеца, 21:55 ч.

Нов епизод 

BillNye_Alberta_3840x2160_3840Със сензационната нова версия на “Изследовател” зрителите ще отпътуват на спешна откривателска мисия до най-отдалечените кътчета на глобуса и ще се докоснат до пределите на човешкия ум. В края на мисията ще разберат къде е било човечеството в миналото, къде се намира днес и накъде се се запътило. 

ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ С БИЛ НАЙ – епизод на „Изследовател“

неделя, 6 декември, 21:55 ч.

Нов епизод

Със сигурност това е най-необичайното предаване за промените в климата, излъчвано някога. В него актьорът и бивш губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер влиза в ролята на терапевт. А прочутият учен, инженер и тв водещ Бил Най се превъплъщава в негов клиент.

CALIF.- Hollywood action star and environmental advocate former California Gov. Arnold Schwarzenegger cameos as Bill Nye’s climate change therapist in Explorer: Bill Nye’s Global Meltdown. (Photo Credit: National Geographic Channels/Gina Cholick)

Изпънат на кушетката Най споделя, че се чувства ужасно. Оплаква се, че животът му изглежда празен и абсолютно безсмислен. „Специалистът“ Шварценегер изслушва проблемите му със съчувствие. След което поставя диагнозата: Бил скърби. Скърби заради промяната в климата.

Окуражен от терапевта си, Най преминава през петте фази на скръбта – отричане, гняв, пазарене, депресия и приемане. Междувременно той изследва какво се е объркало с нашата планета и как можем да обърнем хода на промените. Освен с Шварценегер, той се среща с екоактивисти, учени, инженери. Внимателно изслушва тези, които се чувстват безсилни пред мащаба на проблема и онези, според които промяната на климата е измислица.

Накрая Най успява да се пребори със скръбта си чрез план за действие, ентусиазъм и надежда за бъдещето.

КУЛТЪТ КЪМ МАРИЯ – епизод 4 на „Изследовател“

неделя, 20 декември, 21:55 ч.

Нов епизод

deva-mariq

От близо 2000 години милиони се обръщат към нея с различни имена – Пресвета Богородица, Дева Мария, Светата Майка, Мадоната. Култът към светицата е много силен и може да бъде разбран чрез отдадеността на вярващите в нея. А в техния свят ще открием от всичко по малко – силна духовност, обсебване и дори поквара.

Камерата следва майка на три деца с рак в терминален стадий, тръгнала на поклонение в прочутото селце Меджугорие, в Херцеговина. Мястото се е превърнало в център на религиозен туризъм след като през 1981 г. шестима местни младежи свидетелствали, че пред тях се е явила Богородица. Оттогова до днес Ватикана не е признала официално виденията им. А самото Меджугорие не само станало световноизвестно, но и предизвиквало спорове. Днес свидетелите на чудото твърдят, че продължават да получават послания от Богородица. А след пътуването на един от тях до Алабама, САЩ, там била създадена религиозна общност, разпространяваща думите на Девата и показваща тъмната страна на отдадеността към нея.

Освен че изследва личното мистично преживяване и границите на религията, филмът показва опасността от вярата във фалшиви пророци и първичната човешка нужда от свързаност с божествен майчински образ.

ЗЛАТНА ТРЕСКА – СЕЗОН 3

понеделник, 7 декември, 20:55 ч.

Нов сезон

0_17_gold

В предишните епизоди видяхме завръщането на миньорите Кен и Гиьом, Карл и Марти, а също на Биг Ал Макгрегър. Запознахме се с фермера Сам Джонсън и семейството му, което също е обхванато от треска за злато. В трети сезон залозите се увеличават. Което респективно означава още неуспехи и кризи, но също вълнуващи промени, приключения и партньорства. На екрана ще се завърнат някои от старите играчи. И ще се появи ново, неочаквано попълнение.

ГОЛЯМАТА РИБА

понеделник, 7 декември, 21:55 ч.

Нови епизоди

Buddy_125

Кланът Гиндон държи тържището за прясна риба Katie’s Seafood Market на остров Галвестън, щата Тексас. Разположен едновременно в морето и на сушата, семейният бизнес се разраства и процъфтява въпреки ежедневните трудности. Във водата проблеми създават прищевките на природата и умората, натрупана след дългите дни и нощи в очакване на улова. В базата пък дебнат изнедади и неочаквани кризи. В края на деня обаче, независимо от изтощението, това семейство не пропуска възможността да се събере заедно, да се посмее и да хапне домашно приготвена храна.

ПРОБИВ (6X60)

неделя, 20:55 ч.

Нови епизодиNatGeo_FB_post_1200x1200

Светът поставя пред нас много предизвикателства. Но съвременната наука и технологии са в състояние да ги посрещнат.

„Пробив” представя революционни открития и неочаквани гледни точки. Групирани по различни, вълнуващи теми, епизодите проследяват работата на изследователи по новаторски проекти. Учените се опитват да решат спешни проблеми – да разработят ваксина срещу ебола, да открият лек за епилепсията, да внедрят ефективен метод за събиране на вода в африканско село. И ни доказват, че когато интелектът и въображението са впрегнати в правилната посока, всичко е възможно.

В поредицата е ангажиран режисьорският потенциал на холивудски величия като Рон Хауърд, Брет Ратнър, Пол Джиамати, Акива Голдсман, Анджела Басет и Питър Берг. Целта им е да ни покажат, че всеки пробив е уникален, важен и вълнуващ.

БЕЗ ЗАКОНИ (10X60)

вторник, 20:55 ч.

Нови епизоди115

Отиваме там, където сушата е камениста. Морето е студено. А помощта е далеч. Добре дошли в Аляска.

Поредицата ни среща с хората, избрали трудния, суров живот. Разказва ни уникални истории за оцеляването на отделния човек и на групата. На пръв поглед нашите герои са заети предимно с препитанието си – ходят на лов и риболов, залагат капани, отглеждат плодове и зеленчуци, секат дърва за огрев. Но те се изправят смело пред опасностите и поемат рискове, не само защото трябва да оцелеят, а защото този живот им харесва. В техния свят няма пътища, нито правителство, нито полиция, нито бюрокрация. Наслаждават се на красотата на природата, на свободата си и на сигурността в общността.

КАК ДА СПЕЧЕЛИМ (14X30)

сряда, 21:00 ч.

Нови епизоди

131478

Едновременно информативна и увлекателна, поредицата  ни дава полезни съвети за решаването на всекидневни главоблъсканици. „Как да спечелим” ще ви помогне да станете по-бързи, по-умни, по-успели и дори по-уважавани в очите на околните. Ще се издигнете на върха на класацията на служителите в офиса, ще отбележите решаващия гол и никога повече няма да се затруднявате със заветната маневра за паркиране. Едва ли някой би предположил, че във всички тези случаи ще разчитате единствено на математика, физика, химия и психология, подплатени с малко късмет и добро планиране. Предаването разчита на един наистина способен водещ и неговия актьорски състав. Във всеки епизод той ще ви запознава с тънкостите, гарантиращи успеха;  диктор ще ги обосновава научно; а героите ще вдъхват живот в поредица от забавни демонстрации.

ЛЕТИЩНА СИГУРНОСТ: КОЛУМБИЯ (6X60)

четвъртък,  21:55 ч.

Нови епизоди

Eldorado-Zyscovich-Architects

„Ел Дорадо” е основният въздушен терминал на Колумбия и едно от най-оживените летища в Латинска Америка. Простира се върху десетки хиляди квадратни метри, обслужва повече от 23 милиона пътници и над 500 000 тона товари годишно.

Поредицата проследява работата на служителите от Летищна сигурност, които бдят денонощно. Висококвалифицирани, те разрешават ситуации при висок риск. Всеки ден е различен, а вероятността да се натъкнат на престъпление – огромна. Опити за наркотрафик, депортиране на престъпници, спешни медицински случаи, кражба на самоличност и трафик на хора – това са само някои от случаите, с които се сблъскват.

СПЕЦИАЛНИ ПРЕДАВАНИЯ

 В ЗОРАТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО (1X60)

неделя, 13 декември, 21:55

Премиера

2_emiter_Sporedba+

Както винаги National Geographic Channel е на линия, за да документира откритията, които пренаписват човешката история. Сега проследяваме намирането на фосила, който ни връща към зората на нашия род и запълва мистериозната „дупка“ от милиони години в познанията ни за еволюцията. Спускаме се в най-дълбоките пещери на Южна Африка, където палеоантрополозите се натъкват на истинско богатство. А именно – на доказателството за съдбоносното преминаване от хоминида Австралопитекус към първите членове на нашия род Хомо. Тяхното откритие ще обясни най-важният и доскоро най-малко разбрания епизод от нашeто развитие.

МОЗЪЧНА ОПЕРАЦИЯ НА ЖИВО (1X120)

неделя, 27 декември, 20:55

Премиера

60934333

Двучасовият, специален епизод ще ви отведе там, където никога не сте стъпвали – в операционната, по време на т.нар. будна краниотомия. Пред очите ви ще се проведе интервенция, която трудно може да мине за „рутинна“. Защото става дума за мозъчна манипулация, при която пациентът е в съзнание и дори контактува с лекарите.  Освен с кадри от операцията, филмът ангажира с любопитни графики и анимации, и дава на зрителите достатъчно „храна за мозъка“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here