Ако сте един от феновете на Междузвездни войни, които с нетърпение очакват завръщането на сагата и „Rogue one: История от Междузвездни войни“, то часът на вашето щастие настъпи! Не се и съмняваме, че за Вас ще е важно да изгледате филма по възможно най-добрия начин,а поне за сега може да го направите в 3D и IMAX 3D кината в цялата страна.

Но дали точно това е правилния формат, за гледането на филма, който е вторият заплануват от самото си начало да бъде показан на 3D или ще бъде правилно да изчакате неговото дигитално 2D копие? Ще се радваме, ако с тази статия отговорим на този въпрос, представяйки плюсовете и минусите на това да гледаш „Rogue one: История от Междузвездни войни“ на 3D или НЕ.

Вписва ли се? – 5 от 5 точки

Все един истински фен на сагата Междузвездни войни ще Ви каже, че няма по-хубаво нещо от това да гледаш любимите си герои на 3D и че точно това е правилния начин по който трябва да се гледат тези филми. Всичките приключенски сцени, експлозии и множеството чудати персонажи в „Rogue one: История от Междузвездни войни“ са точно на мястото си в 3D прожекцията на филма, която със сигурност ще е поредната наслада за окото на всички в залата.

Плануване и усилия – 3 от 5 точки

Известен факс е, че филмът е преобразуван на 3D по време на постродукцията, което не е непременно нещо лошо, особено ако се случва под режисурата на Гарет Едуардс, работил по пост-конверсия на „Годзила“ преди две години, филм който изглеждаше адски добре на 3D и не чак толкова вълнуващ на 2D екрани. Но дори и с похватите на този режисьор, филма се изкачва с едва една стъпка над 3D ефектите от „Епизод 7 – Силата се пробужда“ и не е нещо напълно невиждано.

Ефект „Отвъд екрана“ – 3 от 5 точки

В по-голямата си част, „Rogue one“ не впечатлява с летящи към публиката обекти. Не може да отбележим, че стрелбите в бластери или лазерните мечове са ни направили каквото и да е било впечатление, както би трябвало да бъде. Въпреки това, когато ставаше въпрос за сцени с експлозии, наистина имаше няколко такива, които наистина се открояват, но за съжаление тези моменти са помежду другото.

Дълбочина на образите – 4 от 5 точки

Що се отнася до дълбочината на 3D картината, създателите на филмът са се справили много добре. Пространството между героите на преден и заден план е добре разграничимо, като не забелязахме то да куца и при бойните сцени с десетки космически кораби, нито при войници които маршируват с бърза крачка, стигайки доста дълбоко в екрана.

Яркост на екрана – 3 от 5 точки

Тъмните сцени в „Rogue one“ са не малко на брой, като някой успяват доста да ни объркат, в създадената тъмница на екрана. Дори в сцената, с самия край на филма, която се развива навън и е напълно светло, тъмният ефект на 3D очилата води до затъмнение на цялата картина. Въпреки, че е възможно този проблем да съществува само в определени кина, то е напълно възможно да ви се случи и на вас.

Крайна оценка – 18 от 25 възможни точки

Определено „Rogue one: История от Междузвездни войни“ е една добра стъпка в правилната посока за бъдещо на сагата, в частност 3D ефектите. Не можем да кажем, че това е максимума, необходимо е още работа в тази част, като подобряване на яркостта и още други подробности, но има време до следващият декември, все пак.

Вашият коментар