Дубровник: Републиката

От сряда, 3 май, в 22 ч.

Сезон: 1

Брой епизоди: 6 x 60 мин.

Жанр: Историческа документална поредица

Оригинално заглавие: Dubrovnik: The Republic

Година: 2015

Поредицата на Хърватското радио и телевизия ще ви представи един от най-големите феномени на хърватската и световната история: Република Дубровник. Красивият хърватски град е световноизвестен, но колко хора познават неговата богата история? Сниман в безброй филмови и телевизионни проекти, Дубровник предлага уникален кинематографичен декор. Поредицата „Дубровник: Републиката“ го показва под нов ъгъл и му предоставя главната роля.

Гениите на модерния свят

От понеделник, 1 май, в 13.55 ч.

Сезон: 1

Брой епизоди: 3 x 60 мин.

Жанр: Историческа документална поредица

Оригинално заглавие: Genius Of The Modern World

Година: 2016

Карл Маркс, Фридрих Ницше и Зигмунд Фройд промениха модерния свят с революционна визия за световната икономика, въпроси за основите на обществото и разкрития за работата на човешкия ум.

Моцарт в Лондон Четвъртък

18 май, в 8.55 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.

Жанр: Историческа документална поредица

Оригинално заглавие: Mozart In London

Година: 2016

Люси Уорсли проследява забравената история на младия Моцарт в Лондон. Бъдещият композитор пристига през 1764 г. в града, пълен с обещания за велико музикално бъдеще, когато е само на 8 години. Разказвайки историята на странните и неочаквани преживявания на Моцарт, Люси разкрива, че животът на малкото момче в големия град не е бил никак лесен. Високите изисквания за представленията в двореца, унижението да свири лековати мелодии на пиано в лондонска кръчма, почти фаталното заболяване и постоянните въпроси, които му задават по улиците, представляват прекалено голямо натоварване за едно дете. Но Лондон ще се окаже ключов, защото тъкмо тук младият Моцарт прави своя музикален пробив и разцъфтява от преждевременно развит изпълнител в талантлив нов композитор. Люси припомня, че на британска почва Моцарт пише първата си симфония и разкрива как преживяванията му тук го вдъхновяват огромните му постижения. Но онова, което трябва да му спечели френетични аплодисменти и най-голямо признание, завършва с подозрение, интриги и обвинение в измама…

Личният живот на средновековните крале

От вторник, 23 май, в 22.00 ч.

Сезон: 1

Брой епизоди: 3 x 60 мин.

Жанр: Историческа документална поредица

Оригинално заглавие: The Private Lives Of Medieval Kings

Година: 2011

Д-р Джанина Рамирес се заравя в тайните на забележителни ръкописи, поръчани от крале, и изследва средновековния свят, който те разкриват.

101 герои на 20-ти век

От понеделник, 1 май, в 18.10 ч.

Сезон: 1

Брой епизоди: 8 x 60 мин.

Жанр: Историческа документална поредица

Оригинално заглавие: The 101 Who Made The Twentieth Century

Година: 2015

Историята на човечеството е безспирен низ от промени, революции и еволюционни скокове. Със сигурност обаче няма столетие, коиео да е променило света така драматично, бързо и необратимо, като 20-ти век. В поредицата преброяваме от номер 101 до 1 хората, които експертите определят като най-влиятелни за развитието на века, света и начина ни на живот.

Стогодишнина от рождението на Джон Кенеди

Понеделник, 29 май, от 20.00 ч.

Животът на Джон Кенеди често е разглеждан през неговата смърт. Убийството му през ноември 1963 г. се смята за повратна точна за Америка, скок от ера на невинност и надежда във време на насилие и промени. Самият Джон Кенеди е превърнат от човек в легенда. Но тази историческа поредица разкрива необикновената и противоречива личност зад мита. По случай стогодишнината от рождението на Джон Кенеди тя показва пътя му до президентския пост, живота му в династията Кенеди и пътуванията му в нацистка Германия и фашистка Италия. Службата му на тихоокеанския фронт по време на Втората световна война включва оцеляването му с плуване до тропически остров. Многобройните му заболявания остават скрити от обществото. Бляскавата му сватба с Джаки и пътуването му към сенаторския пост и впоследствие към Белия дом можете да видите в „Кенеди: Историята в развитие“. Следват и други заглавия, сред които „Убийството на Кенеди отблизо“ и „Джаки без Джак“.

Вашият коментар