Забранена история Viasat History през юни

Започва в неделя, 3 юни, в 22:50 ч. Viasat History през юни

Сезон: 5 Viasat History през юни

Брой епизоди: 6 x 60 мин. Viasat History през юни

Оригинално заглавие: Forbidden History  Viasat History през юниViasat History през юни

Какви са доказаните исторически факти за най-известната религиозна фигура в света? Джейми се отправя към Йерусалим, за да проучи и да се опита да разкрие истинската история на Исус Христос.

Той влиза в архивите на Министерството на държавната сигурност на Източна германия, по-известно като Щази и разкрива повече информация за предметите на изкуството, откраднати от нацистите по време на Втората световна война. Защо голяма част от тях все още не са намерени в наши дни?

Джейми дава отговор и на други наболели въпроси: Откъде идва идеята за Джеймс Бонд? Какво е написано в Кумранските ръкописи? Дали идеята за среща на затворени врати на най-могъщите хора в историята – масоните и Билдърбъргската група – трябва да ни тревожи?

Залавянето на Клаус Барби

Понеделник, 2 юни, в 22:00 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.

Оригинално заглавие: Hunting Down Klaus Barbie  Viasat History през юниViasat History през юни

Филмът използва исторически архиви, за да хвърли нова светлина върху тайната история на Клаус Барби, ръководителят на Гестапо в Лион през 1943-1944 г. и отделя специално внимание на скандалната протекция, която немските и американските тайни служби му предоставят.

Клаус Барби е отговорен за смъртта на повече от 7500 евреи в газовите камери. На съвестта му лежат изтезанията и депортацията на 14 000 бойци на Френската съпротива, начело с лидера им Жан Молен. Изключително добре организираното му бягство в Южна Америка е улеснено от циничните съюзи, възникнали по време на Студената война. Нает като агент на американското разузнаване, Барби взема участие заедно с бившите нацисти в трафик на оръжие и изтезания в полза на латиноамериканските диктатори.

Барби не само се включва в преследването на Че Гевара, но и си сътрудничи с немското разузнаване и организира преврати, финансирани от наркобароните. Макар че в крайна сметка местоположението му в Боливия е разкрито от Беате и Серж Кларсфелд през 1971 г., той е екстрадиран във Франция едва 10 години по-късно. След края на процеса му в Лион, Барби е осъден през 1987 г. на доживотен затвор по 17 обвинения в престъпления срещу човечеството. Не след дълго умира в затвора.

Въоръжени мъже: Изкуството на войната

Започва във вторник, 5 юни, в 00:00 ч.

Сезон: 1

Брой епизоди: 8 x 60 мин.

Жанр: Документалистика/ за природата

Оригинално заглавие: Man At Arms: Art Of War

Viasat History през юни

Оръжията и броните играят главна роля в поп културата – от филми до видеоигри, от комикси до телевизионни предавания.

Във всеки епизод на „Въоръжени мъже“ екип от експерти и майстори умело възстановява известни оръжия. Използвайки инструменти, които са били достъпни по времето, в което са създадени оръжиятa, наред със супер съвременни технологии, те изработват исторически, но модерни произведения на военното изкуство. Всяко оръжие след това се изпитва от експерти за силата и приложението му в днешния свят.

Зрителите ще имат възможност да видят отблизо какви са възможностите на оръжието, независимо дали реже, стреля, смазва, наръгва, блокира или обезоръжава противника.

Водещ на поредицата е известният холивудски актьор Дани Трехо.

Парижки мистерии

Започва в неделя, 3 юни, в 14:15 ч.

Сезон: 1

Брой епизоди: 6 x 30 мин.

Жанр: Документалистика/ история

Оригинално заглавие: Paris MysteriesViasat History през юни

Стотици експерти са прекарали целия си живот, опитвайки се да разшифроват историята на Париж. Множество истории и слухове остават недоказани. Париж пази тайните си от векове. Някои предизвикват почуда, други изглеждат невъзможни. Факти, сходства и доверени свидетели доказват, че събитията са се случили. В продължение на шест епизода научни и исторически изследвания ще разкрият най-тъмните тайни на Града на светлината. Париж, какъвто не сте очаквали, че може да бъде.

Кройката на времето

Започва в неделя, 3 юни, в 16:25 ч.

Сезон: 1

Брой епизоди: 6 x 30 мин.

Жанр: Документалистика/ история

Оригинално заглавие: A Stitch In Time Viasat History през юни

„Кройката на времето“ преплита историята, изкуството и модата. Водеща е модната историчка Амбър Бътарт, която представя множество талантливи производители на облекло от миналото. Поредицата предлага не просто вдъхновяващ поглед към гардеробите на най-известните личности в историята, но и разкрива по-широкия обществен и културен контекст, в който са живели.

Истинският доктор Живаго

Събота, 9 юни, в 22:00 ч.

Брой епизоди: 1 x 60 мин.

Оригинално заглавие: The Real Doctor Zhivago Viasat History през юни

„Доктор Живаго“ е една от най-известните любовни истории на 20-и век. История за страст и страх на фона на революция и насилие, пълна с неочаквани обрати, интриги и смелост.

В документалния филм Стивън Смит проследява революционното начало на бестселъра, изследвайки как авторът на романа Борис Пастернак е бил верен на Русия, която е обичал, честен за съветския режим, който е презирал, и как историята му е използвана от ЦРУ в разгара на Студената война.

Режимът на Сталин взима много жертви и Борис Пастернак е знаел, че книгата може да доведе до смъртта му. Това е историята на написването на вероятно най-смелата книга, публикувана някога. Историята преди филмът да спечели „Оскар“, а авторът ѝ – Нобелова награда. Неразказаната история на истинския доктор Живаго, Борис Пастернак. 

Дните, които написаха историята

Започва в понеделник, 11 юни, в 16:05

Сезон: 1

Брой епизоди: 10 x 30 мин.

Жанр: Документалистика/ история

Оригинално заглавие: Dates That Made History

Поредицата разказва световната история чрез припомнятето на няколко основни дати.

Благодарение на достъпния и вдъхновен стил на историка Патрик Бушерон, историята оживява пред очите ни с помощта на смели и забавни графики. Датата е моментна снимка, ретроспекция, в която се пресичат история, изкуство, археология и литература за одухотворен и задълбочен прочит на миналото. Това предизвиква детското ни любопитство, спомен за дните, в които си мечтаехме за машина на времето.

Поредицата е замислена като ключов елемент в преподаването на история.

Първата световна война в числа

Започва в понеделник, 18 юни, в 22:50 ч.

Сезон: 1

Брой епизоди: 6 x 60 мин.

Жанр: Документалистика/ история

Оригинално заглавие: WWI In Numbers

Viasat History през юни

Първата световна война е различна от всичко, случвало се дотогава. 70 милиона мъже са мобилизирани да се бият в цял свят от окопите на Западния фронт до Близкия изток и Африка. За да си представите по-ясно какво е означавало това, трябва да имате предвид, че населението на Великобритания през 1914 г. е 50 млн. Изстреляни са повече куршуми, пуснати са повече бомби, убити са повече хора и са били взети назаем и похарчени повече пари, отколкото във всяка война преди това.

Това е война на числа, мъже, боеприпаси и храна. Количеството е можело да означава победа или поражение и за първи път в човешката история, всичко е записано до най-малката подробност: 762 000 британци са се включили в първите четири седмици на войната, 980 000 „военни“ коне са доставени в Европа от Америка, продължителността на живота на пилотите през Първата световна война е била само 15 летателни часа, цената на куршумите за един ден сражения през 1918 г. е била 3 800 000 британски лири – или 237 500 000 британски лири в днешни пари.

В поредицата посредством тези и други впечатляващи числа представяме новата история на Първата световна война. Само когато я погледнете под ъгъла на статистиката, можете напълно да разберете „войната, която трябваше да сложи край на всички войни“.

Още любопитна информация ви очаква в специалната Viasat секция при нас.

Следете и официалния фейсбук профил на Viasat History.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here