Disney са обвинени от множество писатели, че са задържали плащания за романизации на най-популярните им поредици, включително междузвездни войни.

Алан Дийн Фостър е ветеран сред адаптиращите Междузвездни войни филми към книги. Той е написал романизацията на „Междузвездни войни: Нова Надежда“ по молба на Джордж Лукас още през 1976г. Също „Splinter of the Mind’s Eye“ през 1978г. продължение на оригиналния филм. През 2002г. той написва „The Approaching Storm“, развиваща се преди събитията в „Междузвездни войни епизод 2: Клонираните атакуват“.

През 2015г. той създава романизацията на „Междузвездни войни епизод 7: Силата се пробужда“. Фостър е помолен лично от Шели Шапиро от Del Rey Books да адаптира филма. Автора е получил достъп до сценария и картинки на героите, за да подготви творбата си. Книгата се превръща в бестселър номер 1 на New York Times.

Според доклад на The Wall Street Journal, Фостър твърди, че след закупуването на Lucasfilm от Disney, плащанията за романизациите са спрели. Той не е единствен. Други автори на проекти, включително романизации на „Индиана Джоунс“ и „Бъфи: Убийцата на вампири“ също са обвинили компанията, че не им плаща дължимото. Фостър твърди, че Disney са го помолили да подпише извънсъдебно споразумение за да може компанията да говори с него. Компанията му дължи пари върху правата на романизациите на „Пришълецът“, след закупуването на 20th Century Fox.

Източник: ScreenRant

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 20 = 22