Ани Пру е авторката, която написа краткия разказ „Планината Броукбек“. По-късно той бе адаптиран в едноименния филм, носител на 3 награди Оскар. Сега, тя излезе под светлините на прожекторите, за да обяви, че и се ще, да не бе написала тази история. Причината? Феновете непрекъснато се опитват да я променят и да дадат на героите щастлив край.

Пру сподели пред The Paris Review, че непрекъснато получава мейли за историята и, с надеждата хората да видят щастлив край за Джак и Енис или поне за Енис, след убийството на Джак. Много читатели са пренаписвали историята, включвайки „различни приятели и нови любовници за Енис, след убийството на Джак.“

Това влудява Пру.

Иска ми се никога да не бях написала тази история. Преди филма, всичко си беше наред. Но сега, много фенове не разбират, че това не е история за Джак и Енис.

За какво е тогава тази история?

Това е история за хомофобията. За ситуацията в обществото. За едно място и конкретна психическа настройка за хората и морал. Тази настройка не позволява щастлив край за гей хората.

Авторката смята, че ако хората искат щастливи гей герой, трябва да си ги измислят сами.

Това не е историята, която аз написах. Това не са техни герои. Героите са мои по закон.

Пру е хетеросексуална. Тя написа историята за The New Yorker през 1997г. Историята спечели наградата „О, Хенри“. Авторката споделя, че повече писма с желание за щастлив край идват от мъже. Писмата на жените започват с „Не съм гей, но…“, което звучи, като нещо, което Енис би казал.

Ани Пру е написала либрето за опера по историята през 2014г. Причината- за да я запази от някой, който би я развалил с щастлив край.

Източник: OUT

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 8