След успеха на „Животът може да е чудо“ Ивинела Самуилова – едно от откритията на „Хермес“ за 2011 година, представя на своите почитатели втората си книга – „Ако животът не е чудо“.

Вярна на себе си, авторката предлага едно завладяващо, оригинално и проникновено, но същевременно написано с лекота и чувство за хумор четиво. И неусетно, почти като на игра, ни отвежда „до ъгъла“, където ни оставя сами да изберем накъде ще продължим…И да очакваме с нетърпение следващата й творба.

За новата книга

 След книгата „Животът може да е чудо“, която намери топъл прием на българския пазар, Ивинела Самуилова ни предлага едно неочаквано продължение на темата. В характерния си духовит стил авторката отново отправя откровен, провокативно усмихнат поглед към читателите, но този път от диаметрално противоположна гледна точка: как човек може сам да отнеме чудото от живота си. Романът „Ако животът не е чудо“ не е антитеза на първата книга, нито е тъжна драматична история. Той е по-скоро опит за литературна гротеска по другата половина от мисълта на Айнщайн, която е мото и на двете книги. Настоящата творба е разказ за това какво се случва, когато живеем, все едно животът е нещо обикновено. А „обикновено“ в нашето съвремие означава сиво и безрадостно ежедневие, мъчително стискане на зъби, яростна борба, страдание в агония да правим невъзможни избори, натрапени ни от социума. Живот в негатив, в който безчудесното е норма, а чудесата – изключение... – обяснява авторката.

Докато в първата книга Ивинела Самуилова разказва история за това как човек може да се спаси от капаните на социума, то новата книга търси отговори на въпроса как стигаме дотам, че да ни е нужно спасение. В романа идеята за този „поглед  наобратно“ е на Ади – главната героиня от първата книга, в която много читатели разпознаха себе си и чиято вълнуваща история вдъхнови хора от всички възрасти да поискат да внесат чудото в живота си.

В новия роман, вече открила, че писането е заниманието, с което ще осмисля ежедневието си, Ади си дава сметка, че призванието й всъщност е много повече от нейно лично търсене. Сама преживяла отчаянието на човек, изгубил смисъла заради следване на чужди предписания за живот, Ади решава да предупреди колкото може повече хора за това какво се случва, ако не поемеш отговорност за живота си. Тя започва да пише история, в която героинята й, предоверявайки се на чужди разбирания, вярвания, опит и споделена колективна народна мъдрост, е на път да разруши живота, към който винаги се е стремяла. Но дали „приказката“, в която е живяла, не е също социумен шаблон? Какво прави самата героиня, за да запази или да загуби даровете, които съдбата й е предоставила?

Посланието на авторката е, че ако човек не поеме отговорност за живота си, ако не заеме авторската позиция в него, ако не успее да премахне рамките, моделите, стереотипите, страховете и предубежденията, животът престава да бъде чудо и се превръща в арена на мъчителни битки със себе си и света.

Чрез преплитане на историите на Ади и на нейната героиня – Мила, тази „книга в книгата“ ни показва по остроумен начин двата пътя, по които човек може да избере да тръгне във всеки един момент от живота си: пътя на страданието и невъзможните избори (Via Dolorosa) или пътя на чудесните възможности и радостта от живеенето (Via Miraculosa). Въпросите, които се разглеждат, са наистина актуални: за изневярата и прошката, за следването на чужди ценности и прехвърлянето на вината за грешките ни другиму, а призмата, под която са поднесени, дава възможност за различни интерпретации. Ненатрапливото присъствие на психолога Алексей и живите разговори на хората от една чудна група в интернет добавят допълнителна свежест и автентичност на повествованието.

 

За автора

 Ивинела Самуилова е родена през 1971 г. в гр. Севлиево. Завършва езикова гимназия в град Враца с испански и английски език, а след това – магистратура по богословие във Великотърновския университет. Има и редица допълнителни квалификации и обучения: стопанско управление и администрация, журналистика, пиар, психология и други.

Ивинела живее и работи в София в сферата на маркетинга. Има един син.

За да удовлетвори различни свои интереси, Ивинела учредява фондация „Кларитас“, чиято основна дейност в момента е свързана със съхраняване и популяризиране на българския музикален фолклор. В етап на разработване са програми, ориентирани към подпомагане изграждането на хуманни качества у младите хора, както и програми, насочени към подобряване различни аспекти от живота на жените, с особено внимание към самотните майки. Подкрепата и солидарността си към духовните потребности на съвременната жена Ивинела често изразява в онлайн издание за жената ТЯ.

Ивинела Самуилова е автор на първия български роман с приложна психология – „Животът може да е чудо“. Книгата веднага печели хиляди ревностни почитатели не само у нас, а и сред сънародниците ни в чужбина.

Тя беше официално представена в градовете София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас. А на 11 април 2012 г. книгата беше представена и пред българската общност в Лондон.

Творческите търсения на Ивинела Самуилова са насочени към вътрешния свят на човека и отношенията му с Бог, света и ближните.

Семинарите, които авторката организира съвместно с прототипа на главния герой на романа – психолога Алексей Бъчев, в момента са едни от най-популярните живи форуми за себепознание.

„Ако животът не е чудо“ излиза на 11 май. На 27 май в България отново пристига световноизвестният писател и психотерапевт Хорхе Букай.

В рамките на посещението му ИК „Хермес“ планира да срещне двамата необикновени психолози – Букай и Бъчев (прототип на главния герой в романите на Ивинела).

 

ВСИЧКИ ПОЧИТАТЕЛИ НА ИВИНЕЛА САМУИЛОВА ЩЕ ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ СРЕЩНАТ С НЕЯ И С НЕОБИКНОВЕНИЯ ПСИХОЛОГ АЛЕКСЕЙ БЪЧЕВ НА ПРЕМИЕРАТА НА „АКО ЖИВОТЪТ НЕ Е ЧУДО“ В ГРАДОВЕТЕ:

 

 ñ  Пловдив – 18 май 2012 г., 18,00 ч., книжарница „Хермес“ – Централ, ул. „Патриарх Евтимий“ 12, ет. 2.

 

ñ  София – 01 юни 2012 г., 19,00 ч., НДК, по време на Пролетния базар на книгата, полуетаж „Изток“.

 

ñ  Велико Търново – 06 юни 2012 г., 18,30 ч., книжарница „Хеликон“, ул. „Васил Левски“ № 17


ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =