Вечният Помпей
Четвъртък, 14 януари, в 23:00 ч.

Ден на огромна катастрофа в човешката история – през 79 г. сл.н.е. римското морско пристанище Помпей е погребано под пепелта на Везувий и огромен брой хора загиват. Помпей е запазен отлично и към днешна дата е перфектна снимка на римската древност. Градът става символ на цяла епоха, но историята на Помпей не завършва с ужасния крах. Научаваме за пръв път какво се е случило след опустошителното изригване на вулкана – за преодоляването на природното бедствие, решителната намеса на римския император Тит и икономическото възраждане на опустошения регион.

Рубрика: Цивилизацията: Европа
Всяка неделя от неделя, 10 януари, в 17:00 ч.

Това е историята на възникването на европейската цивилизация, която познаваме днес – обширна и епична история за оформянето на континента от древния свят до наши дни, от империите до съюзите и от малките селища, през крепостните замъци, до модерните метрополиси.

Рубрика: Сезон на древните мистерии
Всяка делнична вечер от понеделник, 11 януари, в 23:00 ч.

Нова година с нови загадки за разгадаване. Впечатляваща подборка от документални филми за откритията за Помпей, пътуването на Ханибал през Алпите, викингите и новокаменната епоха.

Призрака на неолита
Понеделник, 11 януари, в 23:00 ч.

Това е историята на лов, дълго време пазен в тайна от швейцарски археолози: през 2003 г. странен обект е открит в ледниците на Алпите – неолитен колчан на повече от 5000 години. Разтревожени, шепа швейцарски археолози се втурват към планинския проход, защото е от решаващо значение новината да остане поверителна и потенциалните грабители да бъдат държани настрана от подобно колосално откритие. Екипът археолози много бързо открива лък, няколко стрели, клин и обувка – идеалната екипировка на неолитния ловец – и го кръщава Шниди. Тялото му обаче още липсва…

Изгубената армия на викингите
Вторник, 12 януари, в 23:00 ч.

Преди 40 години малко село в сърцето на Англия става сцена на ужасяващо откритие, когато почти 300 скелета са намерени в масов гроб. Никой не е могъл да докаже кои са били тези хора… досега. Биоархеологът Кат Джарман вярва, че тези кости за останки от „Великата езическа армия“ – легендарна бойна сила на викингите, която е нападнала Англия през 9 век сл.н.е. и е се е смятала за изгубена за историята. Въоръжен с последните научни методи, екипът на Кат открива необикновени човешки истории от първа линия, включително доказателства за жени воини и изгубен крал, събрал се със сина си в смъртта, и търси изгубения лагер на армията с помощта на съвременни технологии.

Ханибал: Новото доказателство
Сряда, 13 януари, в 23:00 ч.

Ханибал – един от най-известните генерали в историята, е постигнал това, което римляните са смятали за невъзможно. С могъща армия от 30 000 войници, 15 000 коня и 37 бойни слона, той прекосява величествените Алпи само за 16 дни, за да започне атака на Рим от север.

В продължение на повече от 2000 години никой не е бил способен да докаже кой от шестте вероятни маршрута е избрал Ханибал или дори дали наистина е прекосил Алпите, тъй като никакво физическо доказателство от армията му не е било открито… досега. Екип от експерти – изследователи, археолози и учени – съчетава съвременни технологии, древни текстове и пресъздаване на самия маршрут, за да докаже за пръв път, че армията на Ханибал успешно е прекосила Алпите – и как и откъде е преминала.

Рубрика: Сезон на военните тайни
Всяка делнична вечер от понеделник, 4 януари, в 22:00 ч.

Присъединете се към нас през януари, за да изследваме нови разтърсващи тайни и да разгледаме Втората световна война от нови ъгли. С помощта на ново поколение историци, отговаряме на важни въпроси.

Как нацистите успяват да задействат катаклизмите на Втората световна война с малко пари и слаба икономика, вярно ли е, че братът на Херман Гьоринг Алберт е бил антинацист и предвид умората и посттравматичния стрес, от който страдат войниците и от двете страни, каква е ролята на наркотиците през войната?

Втората световна война: Фармацевтика в окопите
Сряда, 6 януари, в 22:00 ч.

По време на Втората световна война командирите на Съюзниците вярват, че бензедринът е отговорът за посттравматичното стресово разстройство. Те са се надявали, че амфетаминът ще победи не само нуждата от сън, но и тревожността и страха сред войските. Влиянието на наркотика върху хода на Втората световна война е изпълнено с противоречия. Присъединете се към историка Джеймс Холанд в документалния филм за стремежа му да разбере как употребата на амфетамини е повлияло на войната и е отприщило първата в света фармакологична военна надпревара.

Другият Гьоринг – Разделените братя
Четвъртък, 7 януари, в 22:00 ч.

Човек не винаги е отговорен за делата на другите членове на семейството си, особено когато брат му е един от най-големите военнопрестъпници – райхсмаршал Херман Гьоринг. Как да се определиш като защитник на индивидуалните свободи, когато лагерите на смъртта бяха открити, войната отне милиони човешки животи и всеки обикновен германец се обяви за антинацист през 1945 г.? Въпреки това братът на Херман Алберт Гьоринг се нарече защитник на слабите и потиснатите. Вярно ли е? Откриваме, че е възможно братът на дявола да е ангел…

Атомни тайни
Петък, 8 януари, в 22:00 ч.

Отбелязвайки 75-тата годишнина от ядрените нападения на Хирошима и Нагасаки, документалният филм разглежда последствията от бомбардировките и опустошителното им въздействие върху цивилното население на двата града. С помощта на свидетелства от първа ръка на мъжете, запечатали ужасяващите сцени на филмова лента, можем да разкрием историята на дълго време поверителните кадри, които включват единствените цветни изображения на случилото се в опустошените градове.

Рубрика: Да си припомним за Холокоста
Всяка неделя от неделя, 17 януари, в 22:00 ч.

Припомняме си най-големия акт на геноцид в човешката история, защото никога не бива да забравяме за случилото се. В продължение на две седмици ще изследваме едно от най-големите зверства на 20-ти век и ще размишляваме върху трагедиите и истините за кампанията на терор, изтезания и убийства, отнела живота на шест милиона евреи.

Аушвиц – Един ден
Неделя, 17 януари, в 22:00 ч.

На 27 януари 1945 г. концлагерът Аушвиц е освободен от Червената армия. Към днешна дата Аушвиц се смята за синоним на Холокоста. Документалната поредица разказва историята на един типичен ден през 1944 г. от гледната точка на жертвите и виновниците, базирайки се на уникален документ, пазен в израелския мемориал „Яд ва-Шем“.

Турски паспорт
Неделя, 24 януари, в 22:00 ч.

Турция остава неутрална по време на Втората световна война, но има малко известна и невероятна история, която заслужава да бъде разказана. Откриваме историите на турски дипломати, помогнали за спасяването на човешки животи по време на Втората световна война.

С помощта на обширно изследване и впечатляваща продукция, документалният филм разказва за турските дипломати във Франция и други европейски страни, които са спасили животите на десетки хиляди евреи, като са им издали турски паспорти.

Републиката на децата
Неделя, 31 януари, в 22:00 ч.

Будапеща, 1945 г.: Габор Щехло – протестантски пастор, приютява сирачета сред развалините на унгарската столица. Един ден той предлага да създадат собствена демокрация – тяхна собствена република. Скоро имат конституция, президент, върховен съд, началник на полицията, вестник и дори истински пари.

Още любопитна информация за продукциите ви очаква в специалната секция на Viasat World при нас.

Не пропускайте да последвате и Viasat History във фейсбук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

48 − = 40