Едно много специално събитие предстои да премине в рамките на фестивала CineLibri 2017 – 95-годишнината на именития филмов сценарист, режисьор и писател Анжел Вагенщайн. Поводът ще бъде отбелязан с американската продукция за живота му „Анжел Вагенщайн на 95: Изкуството е оръжие“. Филмът ще се прожектира на 17-ти от 18:00 часа в Дом на киното в присъствието на самия Анжел Вагенщайн. Гост на прожекцията ще бъде още и режисьорката на лентата Андреа Саймън, известна със своите интелектуално провокативни творби.

Анжел Вагенщайн е творец, чиито произведения и филмови сценарии, парадоксално и симптоматично, са по-известни по света, отколкото в родината му. Българската публика ще може да види нещо изключително в   „Изкуството е оръжие“ – нарисуван за час и половина портрет на една голяма личност, чиято биография се простира в три преломни исторически епохи. 52 филма, 4 романа, 1000 страници „драскулки“ –  94-те години на Анжел Вагенщайн са турбулентни, наситени със събития и научени уроци.

Творчеството му е заслужило международно признание и десетки награди, както за литературните му произведения, така и в сферата на киното. И чрез киносценариите си, и чрез книгите си литературни произведения Вагенщайн не просто разказва истории – той заявява позиции.

Филмът е отличен с наградата на публиката от Фестивала на югоизточноевропейския филм в Лос Анджелис.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here