Очаквайте автобиографичния роман на лошото момче на кулинарния бизнес, на един от най-известните и богати готвачи в света – Антъни Бурдейн. В книжарниците от 09.04.2012 г.

Заглавието е добре познато на българските зрители от сериала „Поверително от кухнята”, създаден по едноименния роман. В ролята на Антъни Бурдейн (Джак Бурдейн) е актьорът Брадли Купър (“Високо напрежение”, “Последният ергенски запой”).

„Антъни Бурдейн е главен готвач на прочутия ресторант Les Halles, в който вечеря елитът на Ню Йорк. В автобиографичния си роман „Поверително от кухнята” той не спестява нито една пикантна подправка. Ярката му индивидуалност крещи от всяка страница и някои биха могли да сметнат личното му присъствие за прекалено, ако не беше следното: Бурдейн се отнася към себе си със същата критичност и язвителност, каквато демонстрира към останалите си герои. Но най-важното е, че от всеки ред личи искрената му и дълбока любов към добрата храна. Тя се заражда на семейно пътуване във Франция и расте непрекъснато. Бурдейн не е представителна версия на готвач, който води телевизионно кулинарно предаване – езикът му е прекалено неприличен за домакините. Но ако искате да проникнете в тайните на един ресторант, трябва да му се доверите. Книгата има полезни истории за всеки клиент, готвач или ресторантьор. Основна тема е личното израстване на Бурдейн като човек и готвач. Може да не му се хареса това, което ще кажем, но открихме, че Бурдейн има нежна страна, която се опитва да прикрие под циничните си думи, и когато си позволите да я видите зад тях, „Поверително от кухнята” ще се превърне за вас в много повече от една автобиографична книга за храната.” Publishers Weekly

Антъни Бурдейн ще раздразни апетита ви с това съблазнително забавно, на места шокиращо угощение, съставките за което е почерпил от своя 25-годишен опит в дебрите на висшата кухня. Не е забравил и някои от скритите подправки като секса и наркотиците. 

От първата изядена от него стрида във Франция до луксозния ресторант на върха на центъра „Рокфелер”, от ресторантите в Токио до дилърите на наркотици в Ийст Вилидж, от гангстерите до плъховете, брилянтно написаният, шокиращо откровен автобиографичен роман на Бурдейн ще ви накара да се смеете до сълзи и да споделите любовта му към храната.  

 „За мен животът на готвача е дълга любовна история, изпълнена с върховен екстаз, разочарования и смешни моменти.

Тук ще откриете щастливите случки и мигове – нещата, които са те привлекли, нещата, които те карат да се връщаш отново за още. Ще откриете и някои ужасяващи истории. Тежко пиянство, наркотици, секс в склада за сухи продукти… Защо не бива да си поръчвате риба в понеделник, защо онова, което е известно като специалитет, всъщност е остъргано от дъното на варела, и защо фритата от морски дарове не е добър избор за обяд…– все неща, които се срещат често в този бизнес.

Хората с кариера в ресторантьорството, които прочетат тази книга, може да харесат, а може и да не харесат онова, което съм написал. Но ще знаят, че не съм излъгал.

А на читателите, надявам се, ще мога да дам вкуса към тези неща и тези времена… Този вкус е и сладък, и горчив, и солен… и много пикантент!

И бих искал да предам, доколкото мога най-точно, странното удоволствие и наслаждение от езика, патоса и убийствения хумор, които могат да се чуят и срещнат само на фронтовата линия в кухнята. Бих искал хората, които ще прочетат тази книга, да получат поне чувството, че този живот, въпреки всичко, може да бъде забавен.” Антъни Бурдейн

Мнения на критиците

„Повечето посетители в ресторантите вярват, че изящните им блюда от гъши пастет и палачинки от елда, поръсени с боровинков сос са приготвени от кулинарни артисти от най-висша класа, от чувствителни, изтънчени готвачи. Истината често е много по-брутална. Има и истински „артисти”, разбира се, но по-вероятно е, както пише Антъни Бурдейн в „Поверително от кухнята”, сложната ви вечеря с великолепни предястия и ястия да е приготвена с усилията на екип от „морално деградирали, вечно надрусани зли духове, бегълци, банда главорези, състояща се от пияници, крадци, повлекани, леки жени и психопати, които не могат да кажат и едно изречение на чужд език”. Доказалият се като изкусен готвач в най-елитните ресторанти, пропътувал целия свят в търсене на най-уникалните ястия, Бурдейн е неприлично красноречив, престъпно добър разказвач, който споделя откровено своето мнение – истински Джак Керуак на кухнята.”

Суми Хан, Amazon.com

 „Смях се толкова много, че забравих да ям!

О, наистина ще се забавлявате с тази книга, докато я четете. След това ще се разкъсвате от спомените за смешните и нелепи ситуации, които Бурдейн описва в книгата си, и спомените за ужасните неща, които понякога се случват в кухните на ресторантите. Със сигурност „Поверително от кухнята” си струва да се прочете. И повярвайте – защото съм бивш мениджър на ресторант – дори най-абсурдните лудории, които са описани тук, са истина!

Моите почитания към Бурдейн за откровеността, с която малцина биха се осмелили да пишат за своя занаят. Ако имате достатъчно здрав стомах, книгата ще бъде истинско удоволствие за вас. Поздрави от един човек с добро храносмилане!”

Дж. Дейвис, Amazon.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 82 = 84