BEAR GRYLLS_COVER (1)Предлагаме на вашето внимание най-новата книга на издателство „Вакон“ – „Оцеляване в дивата природата: най-добрият наръчник за живот в пустошта“ на екстремния Беър Грилс, която от тази седмица е на книжния пазар. Повече информация за самото заглавие и автора може да откриете по-долу и в прикачените файлове. Ако желаете по-подробна информация от тази или снимков материал, който да публикувате във Вашата медия може да се свържете с нас.

В това ръководство Беър Грилс споделя своя опит и множество от триковете, научени през годините на оцеляване в екстремни ситуации – от избора на подходяща екипировка и място за лагеруване до организирането на най-добрия бивак и запалването на перфектния лагерен огън. Надеждното и успешно ориентиране във всякакви терени и при всякакви метеорологични условия вече не е проблем. Без значение дали имате карта и компас, или не, ще се научите да разпознавате посоките по слънцето и по звездите на нощното небе. Ще разберете какви следи оставят различните животни, как да ги различавате и как да ги проследите.

В книгата ще научите още:

Кои са скритите опасности на дивата природа, които всеки опитен приключенец трябва да знае? Беър Грилс споделя знания, получени в резултат на личен опит и допуснати грешки – както от него самия, така и от много негови приятели.

BEAR GRYLLSУроци, научени по трудния начин, или какво лично би ви посъветвал Беър Грилс, когато сте сред дивата природа? Как да импровизирате с подръчни материали, когато нещо ви липсва в раницата? Как да усъвършенствате уменията си за оцеляване, преди да ги приложите на практика? И, разбира се, как да направите пребиваването си сред природата възможно най-приятно. Като например с някоя от истинска история край лагерния огън.

Беър Грилс е световноизвестен експерт по оцеляване, а предаването му „Оцеляване на предела“ е едно от най-гледаните на планетата, достигнало милиард и половина зрители в над 180 страни. Самият той е пътешественик, приключенец и бивш член на 21-ви полк на Британските специални части. През 2009 г. е обявен за Главен скаут на Английската асоциация на скаутите.

„И в други книги съм писал за изкуството на оцеляването и за живота сред дивата природа с препратки към експедиции и приключения, в които съм имал щастието да участвам. Но рядко съм разказвал за уменията, които съм усвоил по време на моите мисии в Британските специални части (САС). Голяма част от информацията, която тази книга съдържа, съм събрал през този период и продължавам да използвам и до днес.”

Беър Грилс

Включете се в играта на Издателство Вакон, която се провежда на фейсбук страницата им – може да я откриете ТУК

Ето и откъс от книгата:

ГЛАВА 1

Екипировка: Принципите на добрата раница

Има много различни видове раници – малки, големи, още по-големи, чак до военния тип „берген” (с обем над 100 литра). Размерът, който ще изберете, зависи от това за какво ще я използвате – еднодневен излет очевидно изисква по-малко багаж от десетдневен преход. Ако изберете твърде голяма раница, вероятно в един момент ще започнете да я тъпчете с излишни неща и така ще нарушите най-важния принцип на добрия багаж – вземи само това, от което наистина се нуждаеш.

Видове раници

Когато избирате раницата си, има няколко неща, на които трябва да обърнете специално внимание. Едно от тях са качествените и здрави шевове – последното, от което имате нужда насред пустошта, е дупка на раницата. Страничните джобове са полезни за неща, които ще използвате през деня. Подплатеният колан за кръста ще отклони част от тежестта от гърба към бедрата, а някои раници имат и разтегателни

капаци, които увеличават капацитета им при необходимост. Традиционната метална структура на туристическите раници е Н-образна, но днес има и много видове модерни рамки, които са оформени така, че да пасват на контурите на тялото. Последното звучи добре, но както знаем, човешките тела имат всевъзможни форми и размери. Ако искате такава рамка, уверете се, че сте пробвали достатъчно видове и сте избрали тази, която наистина пасва точно на вашето тяло. Запомнете, че голяма част от тези раници са проектирани за мъжка структура; жените трябва да избират раници, специално изработени за женското тяло.

Как да напълним раницата

Най-важното правило е багажът ви да бъде възможно най-лек. След като походите повече и заякнете, може да започнете да слагате допълнителна тежест в раницата си. Но помнете: това, че я носите с лекота в началото на деня, не означава, че ще ви се струва така лека след няколко часа. С изключение на базовия ви комплект за първа помощ, трябва да махнете абсолютно всичко, от което нямате нужда. С течение на времето ще разберете какво ви трябва и какво не, но основният ви списък трябва да включва:

 • Спален чувал
 • Палатка
 • Готварски принадлежности и прибори за хранене
 • Сухи дрехи
 • Непромокаемо яке
 • Фотоапарат
 • Базов комплект за първа помощ
 • Прахан и пособия за палене на огън
 • Храна
 • Бутилка за вода
 • Остриета – ножове, брадви и триони

Вероятно ще установите, че това дори е повече, отколкото бихте искали да носите, така че оставете iPod-а си у дома и вместо това послушайте песента на птиците.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

59 − = 52