От ТОНИ МИХАЙЛОВ

Живеем в модерният ХХІ век. Постоянно сме забързани, замислени и тревожни. Изцяло зависим от технологиите, които направляват съдбата ни и всички постъпки. Стремим се да ставаме по-добри и актуални от другите. Купуват се скъпи коли, маркови дрехи и парфюми – все неща, издигащи самочувствието до незнайна степен. Дали това, че имаш пари означава, че цялата власт е в ръцете ти и можеш да контролираш сам действията си? Съвсем не. Втурвайки се към големите, недостижими неща, много често забравяш малките, но стойностни такива. Прегърнал парите и успеха си, човек не се замисля какво губи. Умопомрачен от чувството, което лесно имитира щастие, той потъва в един нереален свят, изпълнен с илюзии. Няма връщане назад. Единствения възможен изход е просто да се замислиш за какво ти е всичко това, когато нямаш никакви приятели. Не са ли те най-ценното благо, което е способно да те направи истински щастлив? Приятелството може да преодолее всякакви граници без да се спира пред нищо. Притежаваш ли го, трябва да го цениш и да сториш всичко по силите си да го задържиш колкото се може по-дълго.

Трогателна история за приятелството ни представя филмът „Боен кон” на легендарния Стивън Спилбърг. Историята ни пренася в началото на ХХ век. Младият Албърт се сдобива с кон, купен от баща му на търг. Между тях пламва незагасващият пламък на приятелството. Жребецът е наречен Джоуи и се превръща в неизменна част от живота на Албърт. Но настъпва времето на Първата световна война и вече нищо не е сигурно. Баща му, потъвайки в дългове, е принуден да продаде този кон, защото не може да си позволи да изгуби фермата си. Албърт е съкрушен. Конят Джоуи постъпва в английската армия. От тук нататък пътят му става опасен и осеян с редица препятствия. Превръщайки се в истински боен кон, той показва безмерна храброст и сила, въпреки всички изпитания. В него гори желанието да се върне при Албърт и е готов на изключителни неща, за да направи това възможно. Дали приятелството между едно момче и невероятния му кон би могло наистина да е толкова силно, че да успее да ги събере отново заедно?

Гледайки този филм, вие ще почувствате отворени сърцата си и ще се удивите колко красиво може да бъде направен един филм. Наистина брилянтен и запомнящ се, „Боен кон” е поредният шедьовър, изваян така майсторски от гениалния Стивън Спилбърг. Убедих се, че до каквото и да се докосне, го прави както трябва и по начин, пленяващ всички човешки сетива. Филмът няма за цел да очарова с актьорски състав и пренатруфена реклама, а с една приятна, впечатляваща идея. Всички, участващи в „Боен кон”, успяват да те докоснат с думите си, с емоциите и натовареността на различните си чувства. Целта на Спилбърг е напълно постигната чрез обаянието на чистото и естественото. Конят Джоуи помага на хората да преоткрият човешкото в себе си в тежкото време на война, да се отдадат на добрите чувства. Дори враговете загърбват дълга към родината и стискат ръце в името на едно светло дело. „Боен кон” ни залива с целият си блясък и оригиналност, подсещайки ни, че в живота има неща, които са способни да те променят изцяло и да те направят по-стойностен човек. Дайте им шанс.

ВСИЧКО ЗА „БОЕН КОН“ ТУК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

62 + = 72