Очаквайте на 03 септември новата книга от поредица Magica на ИК „Изток-Запад“

Една от най-древните литературни творби на човечеството, възникнала преди повече от 3700 години под перото на анонимен вавилонски автор, послужи за директно вдъхновение на великолепния роман „Ернам” (ИК „Изток-Запад”), написан в съавторство от Анатоли Кръстев и Тодор Касабов

Далеч назад във времето великият шумерски герой Гилгамеш извършва един от най-ярките си подвизи, убивайки страховитото чудовище Хувава… Това става причина за поредица от събития, чиято развръзка предстои да настъпи едва в наши дни – макар и не само в нашия свят. Последиците от дръзкото геройство ще дадат отражение и на съдбата на Ернам – паралелен свят, който изглежда еднакъв и в същото време безкрайно различен. Ернам е хипнотизираща реалия на магии и магьосници, на превъплащенци и на обикновени хора, на кралица узурпатор, на амбициозни претенденти за трона и на законните престолонаследници.

На помощ е призован землянин – Антон. Той има да учи много, а времето на Ернам изтича. Силата на духа и физическата му подготовка, като младежки шампион по модерен петобой, ще изиграят своята роля. Антон трябва да открие у себе си неподозирани способности: не само да стане по-добър, но и да води битки, да убива и да оцелява, докато открие, че е пионка в сложна игра на живот и смърт… Антон ще се сражава едновременно за собственият си живот и за любовта, която е срещнал на Ернам. Залогът най-вече е съдбата на два свята – защото миналото е оживяло, а злото, довело някога до гибелта на Атлантида, отново е тук. Заплахата може да бъде спряна само от Антон и ако иска да оцелее и да спаси всички, които обича, той трябва да повтори древния подвиг на легендарния войн Гилгамеш.

Ернам” e омагьосваща история, вдъхновена и силно повлияна от прежните героични епоси и съчетаваща умело различни жанрови похвати. Авторите Анатоли Кръстев и Тодор Касабов са успели майсторски да обединят таланта си, създавайки книга, която пленява от първата до последната страница. Нещо повече: „Ернам” черпи директни влияния от хилядолетния „Епос за Гилгамеш”, който през вековете е оказал несравнимо културно въздействие върху няколко континента, като дори за миг не се нарушава баланса между новото и старото, между класическото и модерното.

Със своите неизбежни и логични паралели, подсещащи ни за любими фантастични произведения, както и с увлекателния стил, разкриващ причудлива фабула и превъзходни игри на въображението, „Ернам” е роман, който заслужено бе включен в харизматичната литературна поредица „Magica”, приютила досега такива автори като Феликс Палма, Макс Брукс и Шърли Джаксън. „Magica” скоро ще зарадва читателите си и с нови предложения от Гийом Мюсо, Ан Райс и Карлос Руис Сафон. Освен това „Ернам” е една от книгите, спечелили конкурса за непубликувана българска фантастика,  организиран от издателство „Аргус” през 2008 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here