„Дзифт“, „Love.net“, „Виктория“ и „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ влизат в програмата на най-добрия филмотечен канал на Балканите

През януари 2020 г., всяка сряда вечер от 22:00 по TV1000 е отделена за местно заглавие, носител на престижни награди. Рубриката „Фестивални заглавия“ стартира на 8 януари 2020 г. с филма „Дзифт“. На 15 януари от 22:00 ще дебютира Love.net, на 22 януари е TV1000 премиерата на „Виктория“, а 29 януари е премиерната дата на „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.

„Дзифт“ е и българското предложение за Оскар за 2009 г. Действието се развива в една нощ. Главният герой по прякор Молеца излиза от затвора в началото на 60-те години, за да попадне в един напълно нов и непознат за него свят – света на социалистическа София. Влязъл зад решетките непосредствено преди 9 септември 1944 г., Молеца е излежал присъда за убийство, без да е убиецът. В търсене на истината за миналото си той се сблъсква с паноптикум от гротескни типове, населяващи асфалтовата джунгла на града. Трескавият бяг на Молеца очертава картата на една ретро София – крайните квартали, Централната баня, Канала, поликлиниката, черквата, кръчмата, Мавзолея, нощния бар, гробището.

 

Love.net проследява паралелните истории на пъстра галерия от персонажи, които се опитват да внесат промени в живота си чрез Интернет или просто да се забавляват в мрежата, както и на няколко двойки, свързали животите си чрез сайтовете за запознанства.

 

Филмът „Виктория“ прави премиерата си на световния фестивал за независимо кино в Сънданс през 2014год.
На 10 ноември 1979 – 10 години преди рухването на комунизма в Европа, Боряна е твърдо решена да не ражда дете в комунистическа България. Единственото, което иска, е за избяга на Запад. Въпреки опита й да се предпази от нежелана бременност обаче, бебето оцелява. Виктория се ражда без пъпна връв, която да я свързва с майка й, и е провъзгласена за символ на комунистическа България. Но десет години по-късно, на 10 ноември 1989 година, рухването на комунизма преобръща живота на Виктория и изпитанията на новото време я свързват с майка й завинаги.

 

„Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“ е историята на едно момче Алекс, което с помощта на своя дядо преоткрива света и се опитва да намери себе си след преживяна тежка катастрофа. Действието на филма започва през 70-те години на XX век, когато Алекс е роден в малък български град. Семейството му е принудено да избяга на Запад. 25 години по-късно родителите му загиват в катастрофа, а Алекс загубва паметта си. Дядо му си стяга багажа и заминава за Германия. Започва да учи внука си да играе табла. Двамата пътуват обратно за България заедно и по пътя Алекс не само си възвръща паметта, но и желанието за живот.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

31 − = 30