Изненадващо втората голяма премиера в България тази седмица, „Вдовици“ на реж. Стив Макуин, тръгва в ОГРАНИЧЕН показ в кино салоните в страната. Преди да се потопим в размисли върху качествата на филма, нека си припомним сюжета.Вдовици- рецензияВдовици- рецензия

“Вдовици“ е историята на четири жени, които нямат нищо общо помежду си освен дълга, оставен им от криминалата дейност на съпрузите им. Жените ще трябва вземат съдбата си в свои ръце.

Актьорският състав е първото, което приковава вниманието във филма. В него участват  Даниел Калуя („Бягай!“), Джон Бернтнал („Живите мъртви“), Вайола Дейвис, Лиам Нийсън, Колин Фарел, Мишел Родригес, Лукас Хаас, Джаки Уийвър, Робърт Дювал! Режисьор е Стийв Макуин („12 години робство“). Филмът до скоро имаше 96% одобрение в Rotten Tomatoes. Вдовици- рецензия

И сега…. Вдовици- рецензия

Това е един от най-надценените филми в последните години. Всички тези звезди, режисьор и амбициозния сценарий са предвождани от онзи трейлър. Трейлър, който настрои зрителя за смазващ реализъм, надиграване на Оскарови актриси и актьори и филм, който ще остане в историята. НИЩО ама НИЩИЧКО от това не се случи.

„Вдовици“ е катастрофално разочарование! Този филм не успява да изтръгне нищо от зрителя. Не успява да прикове вниманието. Не успява да вълнува. Не успява да трогне или ангажира. Той просто се проваля. След дългата начална сцена, в която Виола Дейвис преминава през всички възможни емоции, филмът свършва. Вдовици- рецензияВдовици- рецензия

Виола Дейвис сме свикнали да бъде чудовището Аналийз Кийтинг от „Как да ти се размине за убийство“. Свикнали сме да бъде корава. Да мачка и гази ВСИЧКО и ВСИЧКИ на пътя си. Тук тя е някъде по средата. Тя е нежна съпруга, невинна вдовица, жертва и жена, готова на много. Но всъщност тя в нито един момент не достига категоричността на Аналийз. В нито един момент тя не е нещо конкретно. Георинята и е свободен електрон плуващ някъде по средата и не достигащ до нищо.

Мишел Родригез е прокълната да носи стигмата на Мила Йовович. Както Мила Йовович до живот ще получава роли в адаптации по компютърни игри и ще бъде жената, която раздава тупалки…. Мишел ще бъде същото. Коравата Лети от „Бързи и яростни“. Мъжкарана. Способна да набие всеки. Сурова. Корава. Винаги е била това. И тя е  неубедителна , като майка. Неубедителна, като съпруга. Неубедителна дори, като … това в което се превръща към финала на филма. Вдовици- рецензия

Даниел Калуя продължава да бъде това, което бе в „Бягай!“ и „Черната пантера“. Отнесен. Завеян. Блуждаещ. Хахо. Ролята и играта му 1:1 повтарят лицеизразите и поведението на героите от въпросните два филма. Примесени с нуждите на новия му персонаж, той трябва да буди страх и всява респект, но всъщност в нито един момент не постига това. Вдовици- рецензияВдовици- рецензия

Лиъм Нийсън продължава да играе това, което винаги е играл. Героя си от „Твърде лично“ на Люк Бесон. Семеен мъж, който обича, който се отдава. Кораво старче, което е хитро и умело. Вдовици- рецензия

Всички останали имат толкова малко екранно време, че дори не си струват времето и усилията да ги коментирам.

Толкова много звезди на едно място затвърждават максимата- те си пречат. Не се допълват. Не си помагат. В стремежа си да се надиграят всеки от тях постига това, което вече е постигнал в кариерата си.

Филмът има много потенциал. Много. В ръцете на правилния режисьор и правилната оркестрация, той може да изтръгне нечовешки емоции от зрителите. Виола Дейвис има звездната аура и уважението на заклетите киномани. Водейки такъв актьорски ансамбъл ВСЕКИ ще пожелае да я види. Но не и в този филм. Не и с този режисьор. „Славата“ му ще се понесе толкова бързо, че той ще бъде закопан бързо след премиерата му. Големите „критици“ най-вероятно ще продължат да го хвалят. И в частност- има защо.

Филмът е смазващо реален. Катастрофите, взривовете, страхът у вдовиците, безизходицата. Всичко това прозира през екрана и пленява. Но то е толкова малко, че на фона на над 2 часа продължителност, тези сцени са като миг.

Може би филмът и актьорския състав са прекалено амбициозни. Може би режисьорът не е успял да ръководи всичкия този талант на едно място. Може би историята предполага друг подход, друга гледна точка. Може би… А може би просто схемата е сгрешена.

Вдовици- рецензия
 

Историята има много потенциал, а се проваля с гръм и трясък до степен, че да се уловя че съм задремал и се събуждам от взрив. Събота вечер. Пълен кино салон. Очакван филм. Любима актриса в главната роля.

Разочарование. Огромно!

Ако се чудите дали да у дадете шанс- В НИКАКЪВ случай. Не си харчете парите за 2 часа скука и очакване да се случи нещо. То всъщност ще се случи накрая. За около 5-6 мин. И филмът ще свърши.

А да. Има и обрат. Но той минава така между другото и на фона на всичкото това очаквана, губи от изненадата си. Някак равнодушно идва и равнодушно си отива. Кулминационната сцена , включваща Виола Дейвис, още един човек и един изстрел е грешно изиграна. Ако изходът от сцената бе обратния- може би филмът щеше да опари. Да заболи. Да се отпечата в съзнанието. Не и този финал. Не и по този начин.

Провал. Похабен материал. Похабен актьорски състав. Излъгани очаквания!

Вдовици“ е вече в кино салоните в цялата страна. Разпространява Александра Филмс. Но какво от това?Вдовици- рецензия

4 коментари

  1. Това ревю сериозно ли е? Изглежда написано от 12 годишно момче, което гледа за втори път в живота си сериозен филм. Ужасен синтаксис, постоянни повторения и повърхностни аргументи. Героят на Калуя в Бягай не е нито хахо, нито разсеян, нито блуждаещ. А Нийсън не си го гледал във филми като Списъкът на Шиндлер явно… Трагично ревю, не заслужава да бъде публикувано. А за прогнозите ти ще ти се подиграват яко, истинските ценители оцениха филма, масата публика също му пляска в Торонто, ще направи яко пари. А Стив Макуин е доказан гений.

    • Чест и почитания за твоето мнение. На 33г. съм. Всяко повторение съм го оставил. От начало до края за този филм мисля едно и също. И да- ревюто е сериозно. При все това… това е просто едно мнение. Не са думите на господ. Повтарям- залата бе ПЪЛНА! Изводите оставям за теб. Гледал съм Списъкът на Шиндлер. Лиъм Нийсън много отдавна спря да участва в такива филми и играе САМО в „Твърде лично“ и подобни.

  2. Днес го гледах в нашето кино и смело мога да заявя ,че е едно от най добрите заглавия на 2018г.,и не само защото и тази година качеството на филмите е недобро.Въпреки някои слабости-като незавършени сюжетни линии и няколко недостатъчно развити образа ,,Вдовици“ не се заиграва с интелигентността на зрителя, а я предизвиква и със сцени, в които сюжетни обрати се обесняват за секунди,даже и само с жест или кратка ретроспекция.Базиран донякъде на британски сериал с високо качество и със същото име от,80-те и излъчван по БНТ преди години този филм е малко повече от два часа,които минават доста бързо.Интересни операторски решения,които те поставят и отстрани и вътре в историята,режисура и монтаж успешно прикриващи три- четири пропуска в сценария и музика от композитора на ,,Гладиатор“, завършваща на финалните надписи с песен на уникалната Шаде-че няма кой друг освен нея да възпее така силно болката от живота,който е кратки мигове щастие насред океан от пустота.За финал ще отлича актьорските изпълнения на Виола Дейвис,Лиъм Нийсън,Колин Фарел,Даниел Калуя като садистичният Жатем и Робърт Дювал.
    Виола Дейвис е стихия от емоции и тук безспорно доказва,защо е сред най-добрите актриси на съвремието,а дори само с няколко сцени Лиъм Нийсъм създава правдоподобен образ на безскрупулен мръсник…Оказва се че най не познаваме онези,които са най-близо до нас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here