v okoto na burqtaНа фона на скучната кино седмица, която тече в момента (визирам 22-29.08.2014г.), човек се принуждава да се обърне към все още прожектиращи се  и ПРОПУСНАТИ филми. Точно такъв бе В ОКОТО НА БУРЯТА, който многократно избягвах, защото в наши дни, КАКВО може да даде един такъв филм, какъвто сме гледали поне няколко хиляди пъти вече? Да трейлърът беше добър и обещажаше да покаже разрушения, чиято сила може би въпреки всичко не сме виждали? И все пак…

С група приятели, сряда вечер, средата на работната седмица и хоп- на кино. Светлините угаснаха, филма запоня и мина въвеждащата сцена заснета в стил….. КОСТЕНУРКИТЕ НИНДЖА. Много амбиция, насечен монтаж и НИЩО, което окото на зрителя РЕАЛНО да успее да види от случващото се на екран. Историята започна и…. воела (или както там се прозинася на френски)- изненадата дойде. В ОКОТО НА БУРЯТА е сниман като документален филм. Ръчни камери силно вибриращ и ХОДЕЩ фокус, некъдърно позициониране на стативите и много, много, много желание да се постигне ефектът на РЕАЛНИ СЪБИТИЯ, което желание се разбива на пух и прах още във сцена втора. Ефектът СНИМАНО НАИСТИНА започва все повече и повече да се утвърждава, като най- трудно поносимият и най- силно лишаващият от случвщото се на екрана похват. Историята?

INTO THE STORM

Овдовял баща (Гари Морис „Армитидж“), открива че сина му и няколко негови приятели от гимназията са изчезнали в района на торнадо. Заедно с професионален екип от преследвачи на бури Гари тръгва към пострадалия регион с надеждата да открие сина си жив и да го измъкне преди да се е появило ново, още по-опасно торнадо.

А сега истината. Това е цялата история. В нея няма НИЩО ама НИЩО друго. О щях да забравя- има и торнадо. Не, има няколко торнада. Които се появяват и изчезват, сеят разруха и смърт и… бурята отминава. Има една безумна сцена между двама тийнейджъри, която е направена с цел да измъне съчувствие от зрителя. Това е АБСОЛЮТНО невъзможно. Ние прекарваме толкова малко екранно време с тях, не познаваме двамата младежи, не познаваме историите им, станали сме свидетели на една безумно клиширана и изтъркана до безобразие историйка между тях и трябва да им съчувсвтаме заради приближаващата ги смърт? Няма начин. Или трябва да съчувстваме, че еднн от най- безличните герои на екипа за ловене на бури, точно този, който искаше да си тръгва, бива изпържен и отнеен от торнадо? Ултра драматичната сцена след това, просто буди насмешка и въпросителни- ТЕЯ В РЕД ЛИ СА? Няма нито един запомнящ се герой, няма нито една запомняща се история. Слуващото се на екрана няма гръбнак- просто се появяват и изчезат торнада и народа бяга от ятх. Това е. Дори бащата или СИНОПТИЧКАТА, които са основни действащи лица и пънат най-много мускули да покажат актьорски потенциал, завършват с някакви много бледи наченки на истинска актьорска игра.

INTO THE STORM

Ефектите са добри. Торнадата са крсиви и реални. Хвърлени са доста пари за разрушенията и действията им. Дори финалното мега торнадо е силно, въпреки, че на моменти  буди въпросителни. В ОКОТО НА БУРЯТА е тихо като в сън? Спокойно като следобедна дрямка?Над бурята има слънце, бели облаци и красота?

Комичните елементи не липсват, но манджата бива моментално пресолена с двамата полу-идиоти, които са ТЪПИТЕ ловци на бури. Особено финалната сцена идва като изпуснато бурканче сол в купичката със супа.

Отдавна не бях гледла толкова слаб, направо дразнещ филм. Но ако не друго, В ОКОТО НА БУРЯТА ме убеди в едно- дори най-добрите ефекти и машаби на даден филм не могат да го спасят от катастрофата, в която се е зарекал ,че ще се превърне. А този филм успява. Като едно истинско торнадо успява да засмука зрителите си ВЪН от кино салоните. А малкото, които са го гледали, с помощта на способа- ОТ УСТА НА УСТА, ще изпъдят и останалите.

INTO THE STORM

В никакъв случай не си причинявайте В ОКОТО НА БУРЯТА кино. Все едно торнадо да ви вземе парите и да ви остави голи. Гледайте го у дома или най- добре изобщо не го гледайте. Дръпнете си ПЕРФЕКТНА БУРЯ, АРМАГЕДОН ли Туистър. Ще останете далеч по- доволни, а това са филми на повече от 1 десетилетие.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 1 = 6