Телевизията се променя. Със скоростта, с която тя се превърна в съвременното кино, телевизията се адаптира към света. Или по-скоро адаптира света към себе си. Колкото е объркано да звучи. Телевизията прокара фрагменти, които бяха невъзможни до преди години. Сериалите са новото кино, а новото кино ни учи на нови неща. През далечната 2005г. носителя на Оскар филм „Планината Броукбек“ на реж. Анг Лий направи фундаментални промени, прокарвайки пътя за ЛГБТИ свободата в киното. По-малко от 15г. след това вече имаме ЛГБТИ филм носител на Оскар за най-добър филм. Има и заглавия на такава тематика, оценявани по най-големите фестивали. Но преди всичко- жънещи небивал, зрителски успех. Сега вече имаме и първите гей сватби в блокбастър сериали.

Сезон 2018/2019 за блокбастър сериалите ни донесе голяма промяна в тази посока. Два от най-обичаните и най-гледаните сериали в наши дни показаха първите гей сватби.

Оливър и Конър поставиха началото на първите гей сватби в блокбастър сериалите

Финалът на полусезона на „Как да ти се размине за убийство“ през декември завърши по най-сладкия възможен начин.

Сюжетната нишка на Конър и Оливър е така деликатно вплетена в брилянтния сценарий, че се е превърнала в неизменна част от него. Двамата млади мъже са ненатрапчиви, достатъчно привлекателни и същевременно въплъщават в себе си копнежите и мечтите на милиони мъже и жени по света- да имат възможност да се омъжат/оженят за половинките си. Конър е коравия във връзката. Той е винаги замесения в неприятностите. Оливър е по-нежната част. Оливър е мозъка и компютърния гений. Двамата създават неразрушим тандем, който в техните моменти успява да прикове очите на ЛГБТИ зрителите и да им даде надежда, че не са сами. Че това, се случва и на други места по света.

Тяхната сватба бе първата отняколко гей сватби в блокбастър сериалите. Тя бе изпълнена с красота, немислимост и положителни емоции. Като започнем от избора на църква, жената-свещеник и пътя на Конър към олтара, където в края на пътя го очакваше една усмивка. Колкото и ръбат и обикновен да изглежда Оливър в онзи кадър, всъщност момента е безценен. Този „пън“ (:D ) е неговия свят, този „пън“ с всичките му минуси и ръбатости е неговия избор. Този „пън“ е всичко, което Конър обича. И това резонира в… моменталната усмивка в отговор, на тази на Оливър. Всички лица по пътя до олтара, всички усмивки и одобрителни погледни, цялата подкрепя водят до ЧОВЕКА! До Оливър!

Джамал и Кай утъпкаха пътя на първите гей сватби в блокбастър сериалите

Последният епизод на Джуси Смолет в настоящия сезон на хип-хоп драмата „Империя“ бе белязан от първата гей сватба между двама тъмнокожи мъже.

гей сватби в блокбастърВъпреки всички скандали около Джуси Смолет (справка тук) последния епизод за актьора този сезон бе изпълнен с емоции и създаде история. Героят Джамал бе отписан от финалните 2 епизода, които предстои да видим до края на „Империя“ за това Сватбата, е всичко за Смолет в този сезон. И що за сватба бе тя…. При целия стремеж на продуцентите тя се получи добра, но далеч от класата на онази от по-горе. Сватбата на Кай и Джамал бе по-скоро сватба на знаменитости, въпреки че утъпка пътя на първите гей сватби в блокбастър сериалите. Наричам я така, поради всичките и условности и закачки с „публиката“. Сватбата на Оливър и Конър бе между хора. Между души. Тук някак, на фона на постоянно пулсиращия проблем в главата на зрителя (какъвто всъщност е героя на Кай), нещата бяха някак дръпнати. Да имаше сълзи, да имаше химия (благодарение на добрината в очите на Джамал). Имаше сладурския момент с метлата и сватбения танц. Но някак липсваше човешкото. Липсваше онова ръбатото и истинското, което направи сватбата на Конър и Оливър толкова специална.

Равносметка и какво предстои след първите гей сватби в блокбастър сериалите

Имаме първата гей сватба между бял и мъж с азиатска нотка в потеклото си. Имаме първата сватба в блокбастър сериал между двама тъмнокожи мъже. Света не е свършил. Първите гей сватби в блокбастър сериалите не убиха никого. Хората не са повърнали (надявам се). А някак всъщност им се получи. Немислимото от преди десетилетие вече е факт и предстои само да се надгражда. Фокусът върху самото събитие в двата епизода на сериалите го превърна в истински триумф за ЛГБТИ общността. Промяната вече е в ход и предстои само по-добро от тук насетне.

Както киното третира болезнени, човешки и познати теми, телевизията яростно се опитва да догони това развитие. Да провокира и да дава на зрителя това, от което има нужда. Това, което иска да гледа. Първите гей сватби в блокбастър сериалите са карфица. Очакват ни много, много теми за равноправие между половете, за расова дискриминация, за бедни-богати и какво ли още не. Малка стъпка в правилната посока. Но точната. В брилянтния момент.

„Как да ти се размине за убийство“ е дело на американската телевизия ABC с продуцент, носителката на Оскар Виола Дейвис.

„Империя“ е дело на американската телевизия Fox с продуцент, номинирания за Оскар Лий Даниелс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here