ИК „Колибри“ представя поетическите откровения на Кристин Димитрова, обединени в сборник със заглавие „Градината на очакванията и отсрещната врата“, чиято художествена визия лежи на съвестта на чудесната Яна Левиева!

 „Градината на очакванията и отсрещната врата“ (цена 12 лв., стр. 80) включва най-последните стихотворни пристрастия на авторката, която има зад гърба си десет книги с поезия. Нейният поетически свят е населен с гърбави принцове и безработни пророци, с майстори на тишината и одухотворени сенки. Лириката й е непреднамерена, хладно светла и инвентивна – на моменти присяда, но само за да те усмихне малко по-късно.

Кристин Димитрова е автор на книгите с разкази „Лююбов и смърт под кривите круши“ и „Тайният път на мастилото“, на десет сборника с поезия, сред които „Образ под леда“, „Поправка на талисмани“, „Хората с фенерите“, „Сутринта на картоиграча“ и др. А също и на книга за символиката на Таро.

Родена е в София през 1963 г. Завършила е английска филология. Работила е като журналист. Преподава в катедра „Западни езици“ в Софийския университет. Носител е на девет национални награди за литература. Разкази и стихотворения от Кристин Димитрова са публикувани в 24 държави на 21 езика.

 

МОЯТ ЖИВОТ НА КВАДРАТИ

Като шахматист, който играе
с черните и белите фигури
едновременно, аз отдавна
нападам себе си.
При всяко завъртане на дъската
се отбранявам срещу вражески офицери.
Конете пръхтят, тъпчат намясто,
а скочат ли, пробиват с копито
гръдния кош.
Царицата ми се присмива.
Днес бялата.
Утре черната.
Чувам я, докато мисля
над следващия си ход.
Някои хора приключват
този вид шах
с неизбежна победа.
А аз се разстройвам,
бутам дъската,
напускам стаята.
После обмислям загубата и виждам,
че е било адски несправедливо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 1 =