Премиера в България: 18.05.2018г.
Световна премиера: 18.05.2018г.
Жанр: Екшън, Приключенски, Комедия
Продължителност: 120 минути
Формат: 2D/IMAX 2D/4DX
Сценарист: Рет Рийс, Пол Уърник
Режисьор: Дейвид Лийч
В ролите: Райън Рейнолдс, Зази Бийц, Дейвид Харбър, Джош Бролин, Джак Кеси, Шьори Куцуна, Ти Джей Милър, Браяна Хилдебранд, Морена Бакарин, Лесли Агъмс, Джулиън Денисън
Разпространител: Александра филмс / Marvel Entertainment / 20th Century Fox

Цапнатият в устата супергерой на Марвел се завръща! По-голям и по-добър от преди и от време на време по без гащи. Когато вманиачен войник се появява със смъртоносна мисия, Дедпул е принуден да се замисли за приятелите, семейството и какъв е смисълът да бъдеш герой, и всичко това докато сритва 50 нюанса задници. Защото понякога, за да свършиш нещо като хората, трябва да се биеш като истински гадняр.

 

 

След като разби всички боксофис рекорди, Райън Рейнолдс се завръща в ролята на Дедпул и този път филмът за цапнатия в устата супергерой е по-голям и по-гаден от всякога.

Дейвид Лийч, режисьорът на „Джон Уик“ и „Атомна блондинка“, е натоварен с мисията да ни поднесе повече каскади, повече стил и повече екшън. Лийч казва: „Имах честта и привилегията да съм част от създаването на няколко готини вселени, но има нещо несъмнено завладяващо във вселената на „Дедпул“. Той пренаписа правилата в жанра екшън комедия. Първият филм беше нещо наистина специално, а и светът, в който се подвизава героят, е толкова обширен, че не само можеш да си креативен, но и да останеш верен на първоизточника“.

               „Дедпул“ дебютира по екраните през февруари 2016 с най-големия резултат за филм, забранен за лица под 17 години, и се превръща в най-касовия филм с подобен рейтинг в историята с над 750 милиона долара от разпространението му по целия свят. „Дедпул“ стана и първият игрален филм за супергерой, номиниран за „Златен глобус“ в категорията комедия или мюзикъл, а Райън Рейнолдс също така е номиниран за най-добър актьор.

               Райън Рейнолдс не само участва в главната роля, но също е съавтор на сценария и продуцент на „Дедпул 2“. „Райън е невероятен комедиен талант“, казва Лийч, „и „Дедпул“ се получи толкова перфектно, защото той наистина се откроява в ролята. Той пое този герой от комиксите и го превърна в свое собствено творение. Получи се ефект на синергия между „Дедпул“ и Райън. Той наистина е Дедпул в истинския живот, особено по отношение начина, по който говори и въобще възприема света. Той е забавен и непочтителен, но е всеотдаен и състрадателен, точно като Дедпул“.

               Сценаристите и изпълнителни продуценти Рет Рийс и Пол Уерник, които са автори и на първия филм, работят по „Дедпул“ от 2009 г. „Изглежда, че сме живели с него през целия ни живот“, казва Уерник. Рейнолдс се обръща към двамата да напишат сценария за оригиналния „Дедпул“ и Рийс си спомня: „Отне ни между пет и шест години, за да направим филма. Това беше един проект, по който работихме всеотдайно, както обикновено се работи по някои независими или нискобюджетни филми, за които трудно се намира финансиране. Дедпул изпъква като ябълка сред портокали, когато става въпрос за супергерои. Той е всичко, което останалите супергерои не са, а той дори не е и супергерой. Той е нещо като антигерой в костюма на супергерой“.

               „Дедпул донякъде напомня на Гърбушкото от „Парижката Света Богородица“, казва Лийч. „Той е обезобразен, но невероятно състрадателен. Историята му е страхотна. Дедпул има лечебни сили и донякъде е неуязвим, но е цапнат в устата. Речникът му е пълен със забавни и глупави цинизми, които не може да изречете, но ви харесва да чувате. Точно тази комбинация превръща героя в нещо изключително“.

Уерник допълва: „Дедпул е мразещ се, изпълнен с критика към себе си срамежлив герой. Беше изключителна привилегия това, че докато пишехме, в главите ни постоянно звучеше гласът на Райън. Той е Дедпул. Той мисли и говори като героя си. Наистина се наслаждавахме на това да седнем на компютъра и да пишем за него.“

               „Райън много прилича на Дедпул по отношение чувството си за хумор“, казва Рийс. „То е много неприлично и трудно за преглъщане, глупаво и незряло. Той чудесно си пасна с него и го знаеше. Райън беше влюбен в героя си още преди да започне работа по първия филм. Сред многото неща, с които той допринесе за образа, беше неговото физическо присъствие, карайки Дедпул да изглежда забавен зад маската и костюма си. Райън много напомня на Чарли Чаплин. Тялото му говори езика на жестовете и успява да предаде чувството за хумор и същността на героя си, и макар че виждате лицето му само през половината филм, той се представя като блестящ комик чрез гласа и маниерите си“.

НЕТИПИЧЕН ГЕРОЙ

               По време на работата по „Дедпул 2“ Рейнолдс, Рийс и Уерник не спират да пишат. „Така и не поставяхме финална точка на сценария“, казва Рийс и добавя, че по време на постпродукцията на първия филм са пренаписали голяма част от диалозите. „Все пак Дедпул беше с маска, така че можеше спокойно да сложим каквито си решим реплики в устата му.“

               „В първия филм си позволявахме много волности“, обяснява Уерник. „В този филм обаче всичко беше различно. Напрежението беше огромно. Усещахме, че очакванията на всички са големи. С Райън и Рет се опитахме да направим това, което направихме и в първия филм. След като сценария ни караше да се смеем до сълзи, знаехме, че сме на правилния път.“ Докато Рейнолдс е неофициално съсценарист на първия филм, сега той работи по сценария с Рийс и Уерник. „Това беше истинско удоволствие, защото той е толкова талантлив. Райън е истинска машина за шеги“, допълва Рийс.

               Уерник добавя: „Ако можем да стоим встрани от познатото и да преобърнем очакванията ви, значи сме свършили нашата работа. Чарът на „Дедпул“ е, че колкото по-странна е шегата, толкова по-забавна е тя“.

               Лийч добавя: „Когато правиш продължение, трябва да останеш верен на оригинала и на сценария. Тук се комбинира сатира, много неприлична комедия и здрав екшън. С моя опит може би се очакваше, че екшънът ще е още по-голям, така че трябваше да оправдая тези очаквания. Имах възможност да взимам смели решения, да заобикалям ограниченията и да бъде по-провокативен. И коя друга вселена, ако не тази на „Дедпул“, ще ти позволи всичко това?“

               „Дейвид наистина овладя стила на „Дедпул“, казва Рийс. „Той е един от най-добрите екшън режисьори в света и засили действието на максимална скорост“.

               „Екшънът е от основно значение в „Дедпул“, добавя Уерник, „и ние разполагахме с един от най-големите в бранша в лицето на Дейвид. Той направи така, че всички други екшъни да изглеждат като романтичните филми от 80-те. Екшънът в „Дедпул 2“ е убийствен. Няма да можете да си поемете дъх“.

               Изпълнителният продуцент Адитиа Суд уточнява: „Дейвид внесе нещо ново, за което никой не се беше сетил. В този филм има сцени, които мисля, че никога не са правени в киното и те пасват толкова добре с анархистичната духовитост на Дедпул и неговото нетипично мислене.”

БИЕЩОТО СЪРЦЕ – ТАЙНАТА СЪСТАВКА

               Уерник казва: „Дедпул“ е популярен като комедия, но всъщност има истинско биещо сърце. Тайната съставка на филма е именно тази емоционална сърцевина. Този герой понася безброй удари и е повален. Животът не е бил никак благосклонен към него, той се оказва болен от рак и има ужасяващи белези по лицето. Мисля, че децата харесват Спайдър-мен, защото е странно малко хлапе, но когато си слага маската, се превръща в невероятен супергерой. Според мен хората са привлечени от Уейд Уилсън, защото виждат герой, чийто живот е бил тежък, но той по някакъв начин успява да преодолее това, дори се надсмива над всичко и в крайна сметка е победител на финала. Мисля, че именно това допада на зрителите.“

               Адитиа Суд казва: „Едно от истинските предизвикателства и удоволствия в „Дедпул“ е балансът между комедия, екшън и емоции. Хубавото при Райън е това, че може да се справи с всички тези неща. Ако беше комедийна звезда, екшън звезда или драматичен актьор, той щеше да се справи блестящо. Но фактът, че е идеален и за трите, позволява на „Дедпул“ да бъде „Дедпул“.

               „Поставянето на грима беше голямо изпитание“, казва Уерник, имайки предвид еластичните протези, с които Рейнолдс се превръща в осеяния с белези Уейд Уилсън. „Гримирането продължаваше с часове и на Райън не му беше много приятно, но той успяваше да играе с толкова много пластмаса на лицето си. Възможно ли е да изразявате чувства с тези протези на лицето си? Е, Райън се справяше брилянтно. Той е гласът на този филм. Той е биещото сърце на Дедпул. Когато Райън беше зад камерата, наблюдавайки и ръководейки целия процес, той усещаше кое се получава и от кое няма смисъл.“

               В „Дедпул 2“ героят се изправя пред безкрайно много гадни противници, но тук няма само един основен злодей. Уерник обяснява: „Дедпул е герой, който не се съобразява с правилата. И ние решихме да направим същото. В „Дедпул 2“ го няма обичайният сучещ мустаци злодей. Искахме публиката да повярва, че Кейбъл е основния злодей и че историята ще е за сблъсъка му с Дедпул. Всъщност се оказва, че не е така и двамата обединяват силите си“.

ДЖОШ БРОЛИН като КЕЙБЪЛ

               Номинираният за „Оскар“ актьор Джош Бролин участва в много филми, от „Няма място за старите кучета“ и „Сикарио“ до превърналия се в класика „Дяволчетата“. В „Дедпул 2“ Бролин е в ролята на един от най-дългоочакваните комикс герои в киното: пътуващият във времето Кейбъл, един воин, заразен с техно-органичен вирус, който го снабдява с кибернетични сили.

„Уейд Уилсън е имал доста тежък живот. Той обича да живее на ръба“, казва Рийс. „Искахме да продължим в тази насока в „Дедпул 2“ и разработихме някои прекалено сериозни и мрачни сюжетни линии. Дедпул все още е на ръба, не е постигнал почти нищо с живота си и му е достатъчно само да оцелява, което винаги е привлекателна черта. Кейбъл също е преживял много. Той е изгубил съпругата и дъщеря си от ръцете на един луд и сега прави всичко по силите си, включително пътува във времето, за да оправи нещата и да ги върне към живот. В това има истински емоции и дълбочина, които противостоят на хумора.“

               „Кейбъл е част от групата мутанти Х-Форс“, казва Уерник. „Дедпул е важна част от Х-Форс. Кейбъл е точният човек за лудостта на Дедпул. Той подсигурява паралелно емоционално ядро в историята. Макар че двамата са прекалено различни, те си приличат по това, че са преживели много. Изгубили са нещо и се опитват да възстановят баланса. В крайна сметка така се откриват взаимно“.

               „Джош е истинско съкровище и един от най-великите актьори на нашето поколение. За нас беше изключителна привилегия да работим с него“, казва Уерник. „Джош е невероятен“, допълва Суд. „Той вдъхна живот на този герой, който е любимец на феновете от години. Мисля, че всички ще бъдат развълнувани, когато го видят на екрана. За нас беше страхотно да разгледаме всички тези истории за Кейбъл и Дедпул, да се опитаме да подберем най-доброто от тях и да го пренесем на екрана. И двамата притежават невероятно силна воля. И двамата гледат на живота по различен начин. Между тях прехвърчат искри. Филмът поставя началото на едно партньорство помежду им, което може да се развие още в бъдеще.“

За да се преобрази в машината за битки Кейбъл, Бролин помпа мускули в продължение на месеци и си налага дисциплина по отношение на храненето. Той се гордее с това, което нарича „най-добрата ми физическа форма досега“.

ЗАЗИ БИЙТС като ДОМИНО

               Освен че вдъхва живот на Дедпул и Кейбъл, авторът на комиксите Роб Лайфелд е създател и на Домино, която е представена за първи път в брой 98 на „Нови мутанти“. В същото издание дебютира и самият Дедпул. Лайфелд разказва: „В продължение на 10 страници Дедпул поваля всички, които му се изпречат на пътя. Появява се обаче Домино и тя го размазва още на първата страница! Тя е невероятна и не отстъпва на никого, бил той Дедпул или Кейбъл. Тя наистина няма равна в битките и има уникална сила. Не знаем от къде черпи силата си, но действията й са абсолютно непредвидими.“

Лайфелд е доволен от избора на Зази Бийтс. „Благославям деня, в който я избраха за ролята. Тя е перфектна, защото кой друг би могъл да се изправи срещу Райън и да не остане по-далеч от него? Зази като Домино успя да постигне това. Динамиката между тях е страхотна.”

               „За мен беше огромна чест да вдъхна живот на тази героиня“, казва Бийтс. „Аз съм чернокожа, а тя не изглежда такава. Това ме притесняваше, но съм благодарна на Роб, който ми каза, че той никога не е мислел от каква раса е тя. Ако прочетете комиксите, ще видите, че Домино има различни псевдоними, които звучат много интернационално“.

               Уерник отбелязва, че Домино също е предан член на Х-Форс. Той казва: „Това е тази долна група от дисфункционални, морално объркани и не особено в час образи. Тя не търпи глупостите на Дедпул нито за миг и не може да повярва как се е забъркала с тези загубеняци, и въпреки това точно с тях се чувства на място. Мисля, че зрителите ще се влюбят в Домино, както се случи с всички нас.“

               Уерник допълва: „Зази е толкова забавна и толкова свежа. Тя внася младежки дух и съвременно звучене в света на Дедпул, който все пак е един 40-годишен пич. В това отношение тя несъмнено ще допадне на зрителите на фона на досадните щуротии на Дедпул“.

               „Домино има късмет“, отбелязва Бийтс. „Мисля, че това е, защото тя бързо кипва и приема това за даденост. Тя е саркастична и язвителна. Домино се изправя срещу Дедпул и му разказва играта. Всъщност тя играе своята игра. Тя не е точно партньор, а действа по свои правила. Домино е просто наемник, който си свършва работата и изчезва“.

 

ДЖУЛИАН ДЕНИСЪН като РЪСЕЛ/ ОГНЕНИЯТ ЮМРУК

               Джулиан Денисън, младата звезда от „Лов на диви хора“, най-касовия хит в историята на Нова Зеландия, е в ролята на Ръсел, който се превръща в Огнения юмрук. Денисън е 14-годишен по време на снимките на „Дедпул 2“. Той отбелязва, че първият филм е бил забранен за лица на неговата възраст и е бил принуден да гледа негова цензурирана версия. „Пропуснах всички неприлични моменти, но за мен това е един от най-забавните филми, които съм гледал.“ А по отношение на това дали е бил предпазен от неприличните моменти в „Дедпул 2“, той казва: „Участвам във всички тези сцени! Нямам търпение семейството ми да гледа филма и да чуя как мрънкат на излизане от киното „в какво са превърнали детето ми!?“.

Денисън допълва: „Когато за първи път виждаме Ръсел, той е в сиропиталище, управлявано от един побъркан човек. Ръсел е много зле, той е ядосан и тъжен, иска да си изкара гнева на някого и да разруши всичко. Като Огнения юмрук той може да изстрелва огнени кълба от ръцете си. Неговите сили го допълват, те изразяват яростта му. До края на филма той става много силен и вече знае как да използва възможностите си и как да ги контролира.“

Денисън казва, че хореографията на бойните сцени на Огнения юмрук е вдъхновена от танцът на племето маори хака, традиционен военен танц. „Маорите го изпълняват преди да поемат на война, за да призоват божията помощ. Огненият юмрук става много силен, когато го прилага“, допълва актьорът.

„Огненият юмрук е връзката на Дедпул със стария му живот“, отбелязва Уерник. „Донякъде отношенията им са като между баща и син с уточнението, че Дедпул е най-лошият баща на света. Той е цапнат в устата, неприятен, досаден и не признава никакви правила“.

МОРЕНА БАКАРИН като ВАНЕСА

               Морена Бакарин се завръща в ролята на Ванеса, голямата любов на Уейд Уилсън. Тя казва: „Точно като първия филм, и този е невероятно забавен, зареден с много екшън и сърцераздирателен. Това е една красива история за живота и смъртта, за справянето с любовта и какво означава да имаш семейство“.

„Да работиш с Райън винаги е страхотно“, допълва тя. „Той е много забавен и отдаден на този проект. Винаги е невероятно съсредоточен и това помага бързо да заснемем всичко, но и непрекъснато да се забавляваме. Импровизирахме постоянно, най-вече той ми подмяташе изненадващи реплики, но често успявах да му отвърна подобаващо.“

БРИАНА ХИЛДЕБРАНД като Негасоник Тийнейдж Уорхед

               Бриана Хилдебранд се завръща като Негасоник Тийнейдж Уорхед. „Моята героиня вече е пораснала и израснала значително в сравнение с предния филм“, казва Хилдебранд. „Може би вече е по-наясно със себе си. Преди тя беше истинска бунтовничка и донякъде си е още такава, но сега изглежда по-облекчена и целта й е не просто да се бунтува, а да бъде себе си“.

Този път Сприхавата тийнейдърка е влюбена: тя си има приятелка Юкио, изиграна от Шиоли Кутсуна. Хилдебранд допълва: „Тийнейджърката е много развълнувана. Мисля, че новата връзка й помага да израсне още повече. Да си заедно с някого, който е пълна твоя противоположност, може да ти помогне много“. Самата тя е въодушевена от идеята за двойка лесбийки във филм за супергерой.

 

ШИОЛИ КУТСУНА като ЮКИО

               Шиоли Кутсуна се присъединява към вселената на „Дедпул“ като Юкио. Актрисата описва героинята си като „щастливо момиче от Токио с много шикозна розова прическа. Но тя може да се бие и не отстъпва по нищо на останалите гадни убийци. Юкио е новото гадже на Сприхавата тийнейджърка. „Тя е по-цинична и студена, а Юкио винаги се опитва да открие положителната страна във всичко“, казва Кутсуна.

 

КАРАН СОНИ като ДОПИНДЕР

               Каран Сони се завръща като любимия на Дедпул шофьор на такси Допиндер. Той споделя: „Обожавам този герой.  Това, което най-много ми допада при него е, че когато Дедпул го среща за първи път, той не го взима на подбив. Вместо това той става негов приятел и иска да му помогне. Светът на Дедпул е много мрачен и кървав, но не знам дали Допиндер забелязва това. Той просто е винаги широко усмихнат и е като слънчев лъч в този иначе доста мрачен филм“.

               „В новия филм мотивацията на Допиндер е друга. В първия той е воден от романтичните си чувства, а сега е много впечатлен от Дедпул и иска да бъде като него. Става много забавно, защото трябваше да правя няколко луди каскади“, допълва Сони.

 

ЛЕСЛИ АГАМС като СЛЯПАТА АЛ

               „След като си сложа перуката, отново съм на същата вълна“, казва носителката на „Тони“ и „Еми“ актриса и певица Лесли Агамс, която се завръща в ролята на нетипичния съквартирант на Уейд, Сляпата Ал.

„Толкова много обичам тази героиня“, споделя Агамс. „Забавно ми е да я играя, защото тя е пълна моя противоположност. Не й пука какво казва и псува на воля. Мисля, че затова връзката между нея и Уейд е толкова силна. Те са донякъде хем най-добри приятели, хем майка и син.“

ТИ ДЖЕЙ МИЛЪР като Уизъл

Ти Джей Милър се завръща като доверения приятел на Дедпул, Уизъл. „Освен, че управлява бара за наемници, той се занимава с търговия на оръжия“, казва Милър. „ Уизъл няма приятели, освен Дедпул. Но двамата не са партньори. Те работят заедно, но Уизъл залага, че Дедпул ще умре скоро. Двамата са приятели, защото са абсолютни егоисти.“

КОЛОС

               Андре Трикото се завръща в тялото на Колос. Докато гласът и впечатляващото capture performance превъплъщение са на Стефан Капичич, Трикото е на снимачната площадка по време на снимките. Актьорът разказва: Колос е от Русия и е един от оригиналните Х-Мен. Той е образован, издръжлив на болка, добре възпитан, учтив и рядко избухва. Той се грижи за всички останали, като един типичен по-голям брат. Тялото му се превръща в метал и той очевидно има невероятна сила и скорост. Отношенията между Дедпул и Колос са донякъде като между малкото и голямото братче. Колос е моралният компас на Дедпул, той винаги се старае да го вкара в правия път. Опитва се да го подготви да стане истински Х-Мен. И, разбира се, Дедпул винаги намира начин да оплеска нещата“.

Скоро

Дедпул 2

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here