На 12.03.2012 г. излезе книга, която ни учи  „Как да градим пълноценни отношения“. Автор на безценните съвети е легендарният Дейл Карнеги в сътрудничество с партньори и съмишленици.

„Как да градим пълноценни отношения“ (превод: Деян Кючуков, цена 12 лв., 176 стр.) е наръчник с изпитани методи и модели за поощряване на инициативността и  укрепване на вярата в собствената индивидуалност и потенциал. Ако сте се питали кой е най-лекият път за изграждане на взаимно доверие, защо някои личности са по-харизматични и влиятелни от други, как да звучите убедително пред непозната аудитория или как да действате и противодействате при контакти с „трудни“ хора, това е вашето четиво. Авторите поддържат тезата, че е възможно да култивираме у себе си онези качества, на които се възхищаваме.

Дейл Карнеги (1888-1955) е американски писател и лектор, психолог, педагог, вдъхновител за безчет свои последователи по цял свят. Безапелационен успех постига с бестселъра: „Как да печелим приятели и да влияем на другите“, издадена през далечната 1936 г. Доказателство за популярността, която имат неговите принципи и насоки, е фактът, че книгите му са преведени на 38 езика и публикувани в над 50 милиона копия тираж. Считан за гуру в областта на човешките отношения, бизнес преговорите, личностното развитие и усъвършенстване, Дейл Карнеги продължава да печели приятели – основаната от него компания днес разполага с близо 2800 обучители в над 75 страни.

 

ОТКЪС ОТ „КАК ДА ГРАДИМ ПЪЛНОЦЕННИ ОТНОШЕНИЯ”:

Някои хора са толкова магнетични, слънчеви, лъчезарни и приветливи, че никога не им се налага да си пробиват път или дори да искат да ги пуснат някъде. Другите просто разтварят вратите си пред тях и ги канят да влязат. Самото им присъствие има неуловимо въздействие, което е приятно и успокояващо. Те знаят как да убеждават почти без да са произнесли и дума. Харесвани са в работата и сред обществото, а кариерите им бързо се движат напред.

Такива личности притежават магия, от която е трудно да се отскубнете. У тях има нещо, което не ви позволява дори да ги смъмрите. То ви привлича към магнетичната им индивидуалност и независимо колко сте заети или угрижени в момента, или колко мразите да ви прекъсват, ви подтиква да искате да общувате с тях.

Това е едно трудноописуемо качество, което лидери като Джон Ф. Кенеди, Роналд Рейгън и други харизматични личности като тях са притежавали в значителна степен.

Не бихте ли искали и вие да сте едни от тези магнетични хора? Можете да го направите. Личният магнетизъм не е непременно вроден. Всеки, който истински желае, може да развие у себе си приветлива, сърдечна, усмихната индивидуалност – стига да овладее техниките, които допринасят за изграждане на подобен образ.

Има хора, които са естествено магнетични, но когато анализираме техния характер, ще открием, че те притежават определени качества, на които всички ние инстинктивно се възхищаваме, качества, привличащи всяко човешко същество, сред които са щедрост, великодушие, приветливост, човеколюбие, широк поглед върху живота, услужливост, оптимизъм.

Да, не е нужно да сте родени с чертите, които ви правят магнетични личности. Тези характеристики могат да се придобият, стига да отделите време и усилие, за да ги развиете у себе си. Дейл Карнеги и неговите приемници от Dale Carnegie & Associates, Inc. притежават над 90 години опит в подпомагането на мъже и жени от всички възрасти, националности и нива на образование да придобият тези черти, да спечелят и запазят повече приятели, да напреднат в кариерите си и да живеят по-пълноценен живот. Тази книга е базирана върху техните методики. Сред уменията, които ще научите от нея, са:

• как да станете обаятелни личности

• как да се сдобиете с нови приятели и да запазите старите

• как да влияете на хората, с които общувате, чрез създаване на дух на сътрудничество, взаимодействие и колегиалност

• как да изграждате доверие

• как да преценявате и разбирате индивидуалността на другите, за да можете да си взаимодействате по-ефективно с тях

• как да убеждавате в своите идеи, концепции и предложения хората на работното място, семейството, приятелите си, както и всички останали, с които общувате

• как да действате и да противодействате, когато сте изправени пред трудни хора

• как да изразявате несъгласие, без да сте неприятни

• как да разбирате и овладявате собствените си емоции и да отгатвате емоциите на другите.

Нашата индивидуалност се простира извън телата ни.

Тя не зависи от това дали сме грозновати, или красиви, образовани или невежи. От тази книга ще научите как да развиете у себе си способността, заложена у всеки един от нас, да създавате около себе си фината и тайнствена атмосфера, която привлича околните, и как да преодолеете вредните навици, които е възможно да отблъскват хората от вас.

Емерсън казва: „Това, което си, говори толкова силно, че от него не мога да те чуя“. Ние не можем да скрием какви сме и какво чувстваме, защото излъчваме своя атмосфера, своя самоличност и тя е топла или студена, привлекателна или отблъскваща, в зависимост от основните ни качества и черти.

Качествата, които привличат околните, са насочени навън, те бликат от нас; качествата, които отблъскват, са насочени навътре; тоест хората, непритежаващи магнетизъм, са егоцентрични, те мислят прекалено много за себе си, не отдават достатъчно навън, винаги преследват нещо, всмукват в себе си, получават някаква полза, опитват се да постигнат едно или друго преимущество. На тях не им до стига съпричастност, сърдечност, другарство, те не се смесват добре с другите хора.

Мъжете и жените са като човешки магнити. Точно както по стоманения магнит, ако го прокараме през купчина отпадъци, ще се полепят само онези, които имат влечение към него, така и ние постоянно привличаме към себе си и установяваме връзки с хора и неща, които отговарят на нашите мисли и идеали.

Нашата среда, нашите познанства, всичко, с което се обграждаме, е резултат от умственото ни привличане. Тези неща са дошли при нас във физическия си аспект, защото ние предварително сме се концентрирали върху тях, свързали сме се с тях мисловно; те са нашите влечения и ще останат с нас дотогава, докато афинитетът към тях продължава да съществува в умовете ни.

С каквото и да се занимавате, вашата репутация и успехът ви до голяма степен ще зависят от вида впечатление, което създавате у околните. Ето защо е от жизнено значение да развиете у себе си силна, магнетична индивидуалност.

Това не е толкова трудно да се направи. Всеки може да култивира способността да се харесва, както и необходимата сила на характера, за да накара околните да го възприемат като реален и значим фактор. След като познаваме качествата и характеристиките, отличаващи магнетичните от немагнетичните хора, е сравнително лесно да развием у себе си едните и в същото време да елиминираме другите.

Можете да поощрявате своите щедри, великодушни, приветливи, услужливи умствени нагласи и да потискате техните противоположности; като колкото повече го правите, толкова повече ще откривате, че се интересувате от околните, а и те на свой ред започват да се интересуват от вас.

Ще откриете, че където и да отидете, сте по-добре дошли отпреди и че ви търсят повече. Иначе казано, ако култивирате у себе си качествата, на които толкова се възхищавате у другите, същите тези качества ще започнат да привличат и другите към вас. Докато постепенно се прониквате от тези качества, те ще започнат да ви определят и вие ще придобиете привлекателна, магнетична индивидуалност.

За да бъдете магнетични, трябва да гледате на живота по съответния начин. Песимизмът, егоизмът, киселото настроение, липсата на съпричастност и ентусиазъм – всички те рушат личното обаяние. Позитивната, оптимистична, слънчева, трезва, сърдечна личност е тази, която излъчва личния магнетизъм, на който всички се възхищаваме, тази, която приковава вниманието, привлича и задържа хората около себе си.

Най-вече, ако желаете да притежавате магнетична, прив лекателна индивидуалност, изградете си навика да бъдете сърдечни, да посрещате хората с топло, искрено приветствие, с открито сърце; това ще направи чудеса за вас. Ще откриете, че сковаността, стеснението и безразличието, студената липса на интерес към околните, които толкова са ви пречели, ще изчезнат от само себе си. Хората ще виждат, че действително се интересувате от тях, че наистина искате да ги опознаете, да ги заинтригувате и да им се харесате. Упражняването на сърдечността ще революционизира вашето социално въздействие. Ще развиете способност да привличате околните, каквато не сте и подозирали, че притежавате. Ако желаете да сте популярни, сърдечността е задължително условие. Трябва да разтворите вратата на сърцето си широко, а не, както правят мнозина, просто леко да я открехнете, колкото да кажете на хората, които срещате: „Да, можете да надзърнете, но не и да влезете, докато не се уверя, че наистина сте желани познати“.

Не се бойте да откриете сърцето си; нека вратата му бъде винаги широко отворена. Отървете се от всички резерви; недейте да посрещате хората така, сякаш се страхувате да не направите грешка. Подхождайте към тях с увереността, че можете да станете приятели, че действително ще станете такива и че ще установите помежду си приятно и пълноценно взаимоотношение.

Вземайки в ръце настоящата книга, вие вече сте направили първата стъпка към постигане на този магнетизъм. За да извлечете максималното от нея, първо я прочетете цялата, за да възприемете общата концепция за това, как да станете магнетични личности. След това препрочетете наново всяка глава и започнете да упражнявате на практика насоките за постигане на отделните разглеждани области. Това ще ви даде начален тласък по пътя, донесъл щастие, успех и обогатяване на милиони мъже и жени, които са усвоили и приложили учението на Дейл Карнеги.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here