Премиера в България: 22.12.2017г.
Световна премиера: 22.12.2017г.
Жанр: Екшън, Приключенски, Комедия
Продължителност: 119 минути
Формат: 3D
Сценарист: Зак Хелм, Крис Маккена, Скот Розенбърг, Ерик Съмърс
Режисьор: Джейк Касдан
В ролите: Дуейн „Скалата“ Джонсън, Карън Гилън, Миси Пайл, Кевин Харт, Боби Канавали, Джак Блек, Марибет Монро
Разпространител: Александра филмс / Columbia Pictures

В новото „Джуманджи“ приключение четирима гимназисти откриват стара видео игра, ĸoятo ги зacмyĸвa в cвoй магичен cвят и всеки от играчите буквално се превръща в аватара, който е избрал.
Eдинcтвeния нaчин дa ce ocвoбoдят и да се завърнат в реалния свят e дa зaвъpшaт игpaтa, вceки xoд нa ĸoятo e oпacнo пpиĸлючeниe.

 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОДУКЦИЯТА

В новото приключение Джуманджи: Добре дошли в джунглата всичко се преобръща с краката нагоре, когато четирима не съвсем приятели са засмукани в света на Джуманджи. След като откриват стара конзола за видеоигри с игра, за която никога не са чували, те решават да поиграят. Така моментално попадат в джунглата, където се развива действието на Джуманджи, в телата на техните аватари (в ролите са Дуейн Джонсън, Джак Блек, Кевин Харт и Карън Гилън). Четиримата откриват, че не можеш просто да си играеш с Джуманджи – всъщност Джуманджи си играе с теб. Те трябва да се впуснат в най-опасното приключение в живота си или ще останат завинаги в света на играта…

Columbia Pictures представя продукция на Matt Tolmach / Seven Bucks, Джуманджи: Добре дошли в джунглата. С участието на Дуейн Джонсън, Джак Блек, Кевин Харт, Карън Гилън, Ник Джонас, Боби Канавале. Режисьор Джейк Касдън. Продуценти Мат Толмак и Уилям Тайтлър. Сценаристи Крис Макена, Ерик Зомърс, Скот Розенбърг и Джеф Пинкър.  Сюжет Крис Макена. По мотиви от книгата Джуманджи на Крис Ван Олсбърг. Изпълнителни продуценти Дейвид Хаусхолтър, Джейк Касдън, Дуейн Джонсън, Дани Гарсия, Тед Фийлд и Майк Уебър. Оператор Гюла Падош. Художник Оуен Патерсън. Монтаж Марк Хелфрич и Стив Едуардс. Ръководител специални ефекти Джеръм Чен. Костюми Лора Джийн Шанън. Музика Хенри Джакман. Подбор на музиката Мениш Ревъл и Том Улфи.

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

„Духът на Джуманджи може да бъде открит в това продължение на познатата история“, споделя Дуейн Джонсън. За актьора/ изпълнителен продуцент и мнозина от неговото поколение оригиналният филм „Джуманджи“ пленява въображението и това се превръща в основа и на новия филм. „Искахме да върнем този дух на изненада, на преодоляване на страховете и себеоткриване – всичко това присъства в Джуманджи: Добре дошли в джунглата“.

За Джонсън един от основните елементи за постигане на това е да се приближи максимално новия филм към предишния – едно различно Джуманджи приключение, случващо се във вселената на първия филм. „Всички ние обожаваме оригиналния филм и му демонстрирахме своето уважение. Аз винаги съм бил голям почитател на Робин Уилямс и неговото изпълнение, а самият филм бе от голямо значение за мен и моето семейство“, допълва той. „И докато в оригиналния филм джунглата премина в нашия свят, ние отиваме в Джуманджи с този филм“.

Продуцентът Мат Толмак също е ревностен почитател на оригиналния филм и на приказната детска книга на Крис Ван Олсбърг, на която е базирана поредицата. Припомняйки си отново филма от 1995 г., той споделя: „Веднага почувствах, че може да се разкажат още Джуманджи истории. Първата ми мисъл беше: Каква ще е следващата глава в тази история? Какво ще е следващото Джуманджи приключение? Беше съвсем в реда на нещата да продължим това, което започна преди повече от 20 години“.

Толмак и сценаристът Крис Макена решават да сменят концепцията в Джуманджи и я преобръщат с краката нагоре. Вместо да доведат джунглата в нашия свят, Джуманджи: Добре дошли в джунглата отвежда играчите в самата джунгла, но не само това. „Самата игра се развива. Преди се играеше на маса, а сега става въпрос за видеоигра. Играта ще направи всичко възможно, за да бъде играна“, обяснява Толмак. „А видеоигрите са просто идеални за света на Джуманджи: изоставяш предишния си живот, за да станеш някой друг – авантюрист, доктор, герой. Това е чудесна възможност да представим класически сюжети като този да бъдеш себе си и да приемеш същността си, а освен това да успееш да направиш неща, които никога не си смятал за възможни. Играчите трябва да станат такива, за каквито никога не са се смятали, но всъщност може би те не са чак толкова различни. Не случайно се превръщаш в този на пръв поглед толкова различен от теб герой – просто трябва да се впуснеш в това пътешествие, за да разбереш на какво си способен“.

„Нашите главни герои всъщност са тийнейджъри, изиграни от възрастни актьори“, казва Джейк Касдън. Толмак е работил заедно с Касдън по няколко предишни филма и решава, че той е перфектният избор за режисьор. „За героите е дошло време да преоткрият себе си, но това ще се случи в този фантастичен контекст. И докато осъзнаят кои са в истинския живот, те се озовават в телата на други хора в играта – хора, които на пръв поглед съвсем не приличат на тях. Смятам, че това е наистина забавна, но и много интересна идея. Какво ще откриете за себе си, ако прекарате един ден в тялото на някой друг?“

Все пак филмът е комедия с много шеметен екшън. „Обичам такива филми. Винаги съм искал да направя филм, изпълнен с много приключения“, казва Касдън. „Това е една комедия за съзряването, която снимахме на Хаваите, с главозамайващи екшън сцени и много визуални ефекти“.

„Искахме да направим класически филм с екшън и приключения с наистина високи залози“, допълва Толмак. „Залогът е съвсем истински – можеш да умреш в Джуманджи. Знаехме, че във филма ще има страшно много комедийни моменти, но желанието ни беше да ги смесим с екшъна, така че всичко да изглежда съвсем реално и вълнуващо“.

ЗА ГЕРОИТЕ

Във филма четирима тийнейджъри – Спенсър, Бетани, Фридж и Марта, които изглеждат съвсем различни един от друг, се оказват мистериозно в света на Джуманджи. Много скоро те разбират, че трябва да се научат да работят в екип, ако искат да оцелеят. В новите си самоличности четиримата имат уникалната способност да се справят с конкретни проблеми, но изпълнението на всички тези задачи (или поне на повечето от тях) е затруднено от недостатъците им, които ще забавят техния напредък.

Археолог и международен изследовател, доктор Смолдър Брейвстоун е съвършеният екшън герой: безстрашен, по-бърз от куршум, способен да се изкачи навсякъде, боравещ умело с различни оръжия – и той прави всичко това под знака на своята прикрита маниакалност. Неговата слабост? Няма такава. На кого ви прилича? Не на друг, а на самия Дуейн Джонсън, който играе ролята.

Но в доктор Брейвстоун е Спенсър, невротичен играч с крехка физика, изигран от Алекс Уолф. Алергичен към какво ли не и много изнервен, Спенсър е всичко, което доктор Брейвстоун не е… или поне така изглежда.

Джонсън се наслаждава на възможността да играе нещо съвсем нетипично за него – герой, който е на светлинни години от алтер егото му Скалата или от който и да било от безбройните екшън герои, които е претворявал на екрана. „Спенсър е най-прекрасният, несигурен, мил, алергичен към всичко и забавен герой, който някога съм играл“, казва Джонсън. „Никога не съм имал шанса да вляза в образа на тийнейджър. Той не е някакъв здравеняк, а малкият Спенсър, който се слива с мен. Аз направлявам този уплашен, 16-годишен хлапак и това само по себе си беше предизвикателство за мен“.

Предизвикателство, защото успеха на филма зависи от това Джонсън да убеди зрителите, че той всъщност е… един неспокоен тийнейджър. Но актьорът признава, че макар днес да е самоуверен зрял мъж, това не винаги е било така. „Дори когато бях на 16, изглеждах като на 46 години. Бях висок почти 2 метра и тежах над 100 кг, имах и гъсти мустаци. Но както и да изглеждах външно, всъщност си бях тийнейджър, който се опитваше да намери своето място под слънцето. Така че се придържах изцяло към тийнейджърския си дух и исках да накарам всички, които гледат филма, да си мислят: „Това е Спенсър“, а не „Това е Скалата“.

„Няма друг актьор на планетата, който да превърне тази идея в нещо толкова забавно, като Дуейн“, казва Касдън. „Той изцяло се посвети на тази роля. Дуейн беше напълно завладян от възможността да играе нещо съвсем нетипично за него. Той беше абсолютно запленен от това хлапе“.

Когато Бетани (Медисън Айсмен), обсебената от себе си училищна кралица, е привлечена от играта, тя избира да влезе в образа на гениалния доктор Шели Оберон, която ще помогне за навигацията в Джуманджи като експерт по картография, археология и палеонтология. Само едно уточнение: Шели всъщност е съкратено от Шелдън. Вманиачената по външния си вид Бетани изненадващо се оказва по нейните думи „свръхдебелак на средна възраст“– в ролята е Джак Блек. (И Бетани въобще не е изненадана, когато силата на Шели далеч не е неговата издръжливост).

За Блек ролята е интересна в два аспекта. Първо, той се забавлява с възможността да представи скритата в него тийнейджърка. За да го направи както трябва, той държи да се убеди, че заедно с младата дама, с която си поделят ролята, гледат на нещата по еднакъв начин. „Винаги съм знаел как да се превърна в гореща мацка. Това е сред уменията ми“, казва комикът. „Но тийнейджърките, които познавам, са някъде от 80-те години, така че преди началото на снимките затрупах Медисън Айсман с въпроси. Трябваше да направя своето проучване. Въпросите ми бяха от сорта: какво слушаш в момента, коя е любимата ти музика и кой сериал следиш с интерес. Гледах, слушах и набързо си наваксах всичко. Медисън ми помогна много“.

Но Джек не само е доволен от ролята си, а и от възможността да работи заедно с режисьора Джейк Касдън. Двамата снимат заедно филма от 2001 г. „Град Ориндж“. „Джейк е един от любимите ми режисьори. „Град Ориндж“ беше най-забавният ми филм и атмосферата на снимачната площадка беше страхотна. Джейк е супер интелигентен, свръхзабавен и с него не спирахме да си разменяме шеги. Така че бях моментално заинтригуван от предложението и готов отново да се забавляваме заедно. Той знае как да ме предизвика, за да дам най-доброто, на което съм способен като актьор“.

„Джак е един от моите любимци, с които е удоволствие да се работи. Винаги съм убеден, че той ще даде най-доброто от себе си“, казва Касдън. „Така че когато го накарахме да играе тийнейджърка, не бях сигурен какво ще се получи, но знаех, че той ще бъде невероятен. Той е Британи във всяка секунда на екрана“.

Самоувереният спортист Фридж, изигран от Сер‘Дариус Блейн, е буквално най-големият в училище. Когато се озовава в Джуманджи, неговата популярност нараства, поне донякъде. Сега той е Франклин Финбар или Лосът – експерт по зоология и оръжия… но с доста смален вид – поне до ръста на Кевин Харт. И ако това не е достатъчно зле, неговите слабости, а именно в силата, скоростта и… тортите, допълват унижението му.

„Когато Фридж трябва да избира своя герой, той естествено се спира на Финбар Лосът. Лосът трябва да е силен, огромен, висок, точно като Фридж“, казва Харт. „Но той съвсем не е такъв. В крайна сметка той се оказва като мен, което ще рече един много дребен човек. Всичко, което е смятал, че ще бъде, всъщност е точно обратното. Той е бил голям и корав в истинския живот, но в играта е мъничък. Фридж не е толкова печен и не може да се справи с нещата, с които преди е успявал. И изведнъж се превръща в противоположност на самия себе си, и това определено не му харесва. Но той ще трябва да направи крачка назад и да се примири, че Спенсър ще е лидерът“.

„За мен Кевин е един от най-забавните хора в момента на планетата и е просто невероятно, че той участва в този филм“, казва Касдън. „Още когато започнахме ми стана ясно, че работя заедно с човек, притежаващ комедийни суперсили. Той може да бъде смешен само като си отвори устата или само като го погледнеш“.

Искрената, но необщителна Марта, изиграна от Морган Търнър, знае, че годините в гимназията не са приятни, но животът й ще се подреди в колежа и след него. Това обаче съвсем не улеснява нейното ежедневие. Досега тя се е справяла като се е сливала с пейзажа и е стояла настрани, но като могъщата Руби Роундхаус, професионален убиец и майстор на бойни изкуства, Марта се превръща в опитен боец, който привлича вниманието на всички. За нея това е доста непозната територия, но тя няма друг избор, освен да приеме това и да се бори за оцеляването си.

Шотландската актриса Карън Гилън, позната от сериала на BBC „Доктор Ху“ и с ролята на Небула в поредицата „Пазители на галактиката“, се преобразява във войнствената Марта. Джуманджи се превръща в мястото, където героинята ще разбере каква е нейната същност.

„За мен израстването на Марта е да разбере как да се забавлява“, споделя Гилън. „Тя е интровертна, трудна за общуване тийнейджърка, която е принудена да разполага с тялото и мислите на някой, който е толкова различен от нея. Аз съм малко несръчна на моменти, но успях да изиграя всички тези силни и опасни героини и ми се налагаше да преодолея моите собствени странности. С Марта/ Руби успях да приема тази своя страна и наистина да се позабавлявам“.

„Аз харесвам Карън от доста време“, признава Касдън. „И начинът, по който тя представя Марта – много интелигентно, но малко непохватно интровертно момиче, което открива на какво е способно пред очите ни – е един от любимите ми моменти във филма. Тя пресъздава толкова добре всички настроения на героинята си“.

Алекс, игран от Ник Джонас, е друг играч, който или ще помогне на останалите в тяхната мисия, или ще символизира опасността, на която са подложени.

„Аватарът на Алекс е пилот – Джеферсън МакДона“, казва Джонас. „Той е в играта от известно време и е преживял доста трудности докато е вътре. С развитието на филма разбираме, че историята му е доста оплетена“.

Изследователят и авантюрист Ван Пелт, съперник на доктор Брейвстоун, задейства план, който ще задържи завинаги нашите герои в Джуманджи. В ролята е Боби Канавале.

„Заради желанието си непрекъснато да открива, Ван Пелт е обсебен от преследването на нещо неуловимо и митично“, казва Канавале. „Живеем във времена, в които повечето хора смятат, че сме открили всичко, което трябва да бъде открито, затова малцина всъщност поемат на такива експедиции. Има нещо наистина вълнуващо в идеята да се озовеш на непознато място”.

Касдън поддържа непрекъснат баланс между героите и комедийните елементи като позволява на актьорите да покажат своята забавна страна. „Това е актьорски ансамбъл мечта“, казва режисьорът. „Всички са толкова забавни и всеотдайни, освен това работеха толкова добре като екип. А те са също и актьори с добра физика, което беше много важно, защото във филма има страшно много екшън. И всички те се впуснаха стремглаво в него“.

ЗА ДИЗАЙНА НА ПРОДУКЦИЯТА

За да представят на екрана екзотична дестинация като Джуманджи, актьорите и екипа се налага да направят голяма саможертва – да пътуват до опасната сърцевина на джунглата в… Оаху, Хавай (Това е трудна работа, но все някой трябва да я свърши).

Касдън и Толмак са убедени, че снимките на автентични места в джунглата са от съществено значение. Освен че обогатяват качествата на самия филм, локациите дават възможност да се доизмислят различните каскади, а и вдъхновяват актьорите за техните изпълнения.

„За да повярват зрителите, че нашите герои наистина са били всмукани в джунглата, трябваше действително да отидем там“, казва продуцентът Мат Толмак. „За щастие джунглата на Хавай е страшно разнообразна и разполагахме с всичко необходимо. Обстановката беше доста драматична, допринасяше за повишаване на напрежението и за невероятния контраст между истинския свят и случващото се във филма“.

Островът е събрал в себе си различни лица на джунглата, включващи долината Ваймеа, Северния бряг и фермата Куалоа от най-ветровитата страна на Хавай с изглед към океана и долината.

Докато местата в джунглата са използвани за естествен фон на събитията във филма, дизайнерът на продукцията Оуен Патерсън превръща пейзажа в нещо наистина уникално, подходящо за фантастичния свят на видео игра като Джуманджи.

Ветеран в дизайна на продукция, сред чийто многобройни филми са Първият отмъстител: Войната на героите и поредицата Матрицата, Патерсън и неговият екип от дизайнери, строители и декоратори създават множеството филмови декори на острова, включително огромен хангар, събрал в себе си коли, лодки, самолети и хеликоптер.

„Екзотичният приказен свят на Джуманджи е в пълен контраст с атмосферата в малкото американско градче Брантфорд“, казва Патерсън. „Беше чудесно предизвикателство да си позволим да експериментираме и да си поиграем с развитието на света на Джуманджи. Но като видях построените от нас антични храмове, къщичката на Алекс, качена на истинско бананово дърво, и останалите декори, разположени толкова естествено сред красивите джунгли и водопади на Хавай, нямаше как да не изпитам невероятно удовлетворение“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − = 11