„Сиението“ на Стенли Кубрик от 1980г. е базиран на едноименния роман на Стивън Кинг от 1977г. Това е един от най-неподвластните на времето филми. Гледах го за първи път преди няколко години. Ужасът и брутално-въздействащите сцени не бяха избледнели. Музиката и комбинацията от цветове, спокойствие и в правилните кадри ТИШИНА, бяха оглушителни!!! Силата на въздействието на „Сиянието“ мога да съпоставя само с травмата, която ми нанесе „Предизвестена смърт“ през 2002г."Доктор Сън"- рецензия

Преди да се впуснем в размишления за продължението, ето сюжета:

Години след събитията от „Сиянието“ , възрастният вече и алкохолизиран писател Дан Торънс (Юън Макгрегър) среща младо момиче със сили, подобни на неговите. Той се мъчи да я предпази от сектата-култ „True Knot”, членовете на която искат да живеят вечно – и за целта си измъчват надарени деца до смърт.

Дан е измъчван от спомените за баща си и преживяното в хотел „Панорама”. Тoй успява да си намери работа в старчески дом, където успокоява хората в техните последни мигове. Така започват да го наричат „д-р Сън“. Дан се запознава с Абра Стоун (детето-актриса Кайли Къран), момиче с изключителна дарба, и поддържа с нея мистична психична връзка.

Силите на номадското племе „True Knot” нарастват, като „вдишват“ енергията на другите, излъчвана от тях тогава, когато достигат до болезнена смърт. Те изглеждат безобидни, повечето са стари и сякаш са вързани за своите каравани. Но всъщност са полу-безсмъртни същества – вампирска група, оглавявана от Роуз Капелата (Ребека Фъргюсън).

Романа „Доктор Сън“ излезе преди 5-6г. на пазара. Филмът дебютира по кината в България този уикенд. И той уцели директно в … искреното разочарование на зрителите. „Доктор Сън“ няма нищо общо със „Сиянието“. Освен главния герой. И нещо друго, за което ще стане дума малко по-късно.

Историята е съшита с бели конци. Ако някога извора на злото е бил хотела и той е обладал бащата на Дан, то сега, злото има човешки вид. Или не съвсем. Вампирски по-скоро. Но пък и вампирите имат човешки вид, значи все пак… човешки.

Завръзката и героите

Фабулата е изключително слаба. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО. Завръзката и хората/децата със способности са навсякъде. Как, защо, от къде произлизат тези магически способности… оставяме на въображението ни. Те имат способности, но в момент на атака от злите, те НЕ ГИ използват, а са… като жените от филмите през 90-те. Падат в плен и пищят и се извиват, докато не умрат.

Ребека Фъргюсън в ролята на основния злодей напряга всички сили за да се превърне в достоверен образ. На моменти почти успява, но това никога не съумява да заличи общото усещане за катастрофално евтин злодей- групата.

Цялата първа част на филма, завръзката, изложението и събирането на героите е пошла до неузнаваемост и гранични с треторазряден филм от кабеларките.

Юън Макгрегър с това изпълнение повтаря достолепния образ на Оби-Уан, като го обагря в краски на пиянство, до където е нужно. От там насетне целия актьорски ансамбъл НЕ блести с нищо. Да, тъмнокожото момиченце е приятна за окото актриса, но самия факт, че е дете и е тъмнокожо вече дразни с непрекъснато набиващата ни се в очите актуална „коректност“ в Холивуд.

ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕРИ!!!!

Не мога да изкривя душата си, във филма има два и половина елемента, които са добри. Младата майка на Дан, която е пълно копие на майката от оригиналния филм. Младият Джак Никълсън от финалната третина на филма е истинска наслада за окото. Многократно се опитах да различа дали е дубльор или е дигитално насложено лице върху актьор… не успях.

КРАЙ НА СПОЙЛЕРИТЕ!!!

Цялата последна част е добра. Струва си. Има своите кусури, но тя връща усещането на оригиналния филм. Призраците, коридорите, тапетите, всичко е тук и е точно толкова зловещо, колкото някога е било!

При все това, тази част е добра, защото връща оригинала в този филм. Това е всъщност и момента, в който си дадох сметка, че това го прави още по-голям провал. В него няма нищо. Дори най-добрите му елементи идват от това, че той връща усещането и сценографията от оригинала. Причината за това връщане обаче е доста изсмукана от немай къде….

Доктор Сън“ е едно далечно подобие/ rip off на оригиналния филм, който с различната си част се проваля фундаментално. Нищо във филма не работи и той катастрофира още със старта и безумната си завръзка.

В никакъв случай не харчете парите си за да го гледате на кино. Дори не харчете времето си за гледане онлайн. Филмът НЕ го заслужава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

39 − 36 =