„Колибри“ представят Ким Тхуи и нейният изящен дебют „Ру“

Автобиографичният дебютен роман на Ким Тхуи описва съдбовната раздяла с едно относително безметежно детство, помрачено от военните конфликти във Виетнам. След много сурови и любопитни перипетии Ким и семейството й намират убежище в Квебек – гостоприемната канадска провинция.

Хората, които тя среща по пътя си, ситуациите, в които изпада – и трагични, и смешни, и нелепи, и разтърсващи, семейството й с многобройните лели и чичовци – кой от кой по-колоритен, мъжете в живота й, синовете й – единият от които е аутист, огромната майчина любов, обичта към родната страна, където са й пели люлчини песни, благодарността към приелата я страна, която „престава да е географско място и се превръща в люлчина песен“ – всичко това е описано с топлина, усет за детайла и фино чувство за хумор, за да се роди един текст, изпълнен с драма и поезия.

Стилен, силно рефлективен като съдържание и интригуващ като форма, романът сам по себе си е едно амбициозно пътешествие. „Ру“ е поетично и подчертано индивидуално изследване, подчинено на въпроса: какво се случва когато за много кратък период си длъжен да се адаптираш към различни култури и идентичности. 

Наградите:

„Ру“ е удостоена с 5 награди: 2 квебекски – Голямата литературна награда „Аршамбо“ и Наградата на генерал-губернатора на Квебек; 2 френски – Наградата на публиката на Салона на книгата и Голямата награда на радио RTL и на списание „Лир“; и 1 италианска – Международната награда „Мондело“.

Отзивите:

„Това е образцов роман. В него няма и следа от нарцисизъм или самосъжаление. Мащабните събития около раздирания от интереси Виетнам са обрисувани деликатно чрез ежедневния опит на една жена, която следва да изобрети живота си отново. Трагично пътешествие, разказано скромно, чувствително и разтърсващо едновременно.“

(от текста при връчването на Наградата на генерал-губернатора на Квебек)

„Бляскаво, страстно, уникално със своята деликатност… Една забележителна книга; книга, която заслужава всяка нота от хвалбите, пожънати до момента“

(Кроникъл Джърнъл)

„Мощно и обвързващо… Кокетни, лирични глави, силно въздействащи със своята нежност, хумор, горчивина и мъдрост. „Ру“ смесва история и политика, тържество на живота и насилие – всичко това е отразено чрез преживяванията на едно  младо момиче. Нейният глас ромоли като поточе, което се пени и разлива в омайно многогласие, за да превърне в любовна песен хаоса и болката.“

(Уинипег Фрий Прес) 

„В серия от скици, които започват със ситуацията във Виетнам, а влоследствие ни пренасят в уютните околности на Квебек, Ким Тхуи пише с една и съща искреност и финес за своето детство, белязано от ужасяваща бруталност, но и за удоволствията на простия, спокоен живот. Смела, трогателна и проникновена книга, осветляваща истини за цената на насилието и за неуловимия процес на персонално самосъхранение“.

(Ева Хофман, автор на Изгубени в превода“)  

Предстои гостуване на писателката в България! Посещенията са планирани за следните градове и дати:

*13 ноември – София

*14 ноември – Пловдив

Очаквайте подробности!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here