ЗЛАТНА ПАЛМА

КАН 2011

ДЪРВОТО НА ЖИВОТА

THE TREE OF LIFE

 

ФОТОГАЛЕРИЯ ТУК!

 

Български трейлър:

 

 

 

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

 

След като изгражда репутацията си с поредица от отлично приети изображения на човешки крайности, режисьорът и сценарист Терънс Малик сега влага отличителната си визия във филма Дървото на живота, с участието на Брад Пит, Шон Пен и Джесика Частин. Филмът ще бъде разпространен през 2011 година.

Действието на историята на Малик се развива в малко градче в централен Тексас в средата на 50-те години. Тя е описана като химн към живота, и проследява еволюцията на 11-годишния Джак, един от трима братя. Във филма участват още Айрийн Бедард (Новият свят) и известната участничка в поредицата Хари Потър Фиона Шоу.

С национален кастинг, братята Хънтър Маккракън (Джак), Ларами Еплър и Тай Шеридан (като по-младите Ар Ел и Стив) са открити в няколко малки тексаски града. И за трите деца това е техният кинодебют.

Макар историята да е отлежавала дълго време, Малик започва да пише сериозно сценария след завършването на своя епос Новият свят през 2005 г.

Дървото на живота е продуциран от Сара Грийн, Бил Полад, Брад Пит, Диди Гарднър и Грант Хил. Изпълнителни продуценти са Стив и Пола Мей Шуорц, а Айвън Бес, Никълъс Гонда и Сандия Шардананд са асоциирани продуценти. Изпълнителен продуцент на филма е Доналд Розентал.

Сред екипа са сътрудници от миналото на Малик, сред които четирикратно номинираният за Оскар оператор Еманюел Любецки (Новият свят, Децата на хората, Малката принцеса и Слийпи Холоу), номинираната за Оскар дизайнерка на костюми Жаклин Уест (Странният случай с Бенджамин Бътън, Историята на маркиз дьо Сад), номинираният за Оскар дизайнер на продукция Джак Фиск (Ще се лее кръв, Райски дни), двукратно номинираният за Оскар монтажист Били Уебър (Тънката червена линия, Топ Гън), както и екип от монтажисти, сред които номинираният за Оскар за Градът на Бога Марк Йошикава, който работи за първи път с Малик по Новият свят, Джей Рабиновиц (Няма ме, 8-ма миля), Ханк Коруин (Новият свят, Никсън) и Саар Клайн (Самоличността на Борн, Тънка червена линия). Композитор на музиката е Александър Деспла, който е номиниран за Оскар за Странният случай с Бенджамин Бътън и Кралицата.

 

НАЧАЛОТО

Основателят и президент на River Road Бил Полад разговарял с Терънс Малик преди няколко години за съвместен проект. Макар да не се осъществило нищо, двамата поддържали връзка през годините.

Полад казва „Той ми изпрати сценария на Дървото на живота и си спомних, че ми беше споменавал за него. В този момент вече бях запознат със стила на писане на Тери, както и с начина му на представяне на нещата. Написаното бе изключително, но не по стандартния за сценариите стереотип. Най-общо казано, мога да го сравня с поема. Не зная какво очаквах, когато започнах да го чета, но бях завладян емоционално. Това бе изключително силен сценарий, едновременно лична история за едно семейство и епично произведение като филм.

Повечето решения, които взимам, са продиктувани инстинктивно, на базата на материала,“ продължава Полад. „Тук чувството бе същото, и нямах нужда от особено замисляне.“

Сара Грийн, която продуцира и Новият свят, се запознава със сценария на Малик по време на предпродукцията на онзи филм. „Тери ми показа откъси,“ спомня си Грийн. „Помня, че си помислих, че този филм трябва да бъде направен – и че ще дам всичко от себе си, за да се случи това. Започнахме да работим сериозно по въпроса по време на постпродукцията на Новият свят.

След като сценарият беше завършен, всичко бързо си дойде на мястото,“ казва тя. „Знаехме по какви филми са работили River Road, а и Бил има страхотна репутация. Хората обичат да работят с тях, а Шон Пен горещо ни ги препоръча. Когато се срещнахме да обсъждаме филма, открихме, че всички сме на едно мнение.“

Също като Бил Полад от River Road, Брад Пит и Диди Гарднър от Plan B са поддържали няколко години връзка с Малик и Грийн. Когато Диди Гарднър прочита сценария на Малик, нейната реакция „беше невероятно подобна на моята,“ спомня си Грийн.

„Брад, Тери, Сара и аз се срещнахме преди три-четири години. По време на разговора ни, изникна темата за Дървото на живота,“ казва Гарднър. „Тери ни го описа накратко, и заедно с Брад реагирахме моментално, че ще се опитаме да помогнем по всякакъв начин.

Трябва да призная,“ продължава тя, „че първо и основно бе обвързването ни с Тери като филмов творец. Той работи основно по инстинкт, и е изключително честен човек. Той е свършил много работа по разпознаването на доброто и лошото у хората, както и по разпознаването на тяхната симбиотична връзка. Затова неговите герои винаги са толкова реални. Това обикновено не е удобно, но Тери не се интересува от нищо друго.“

КАСТИНГЪТ

Терънс Малик е известен със смесването на своите играчи, използвайки както опитни актьори, така и дебютанти.

„Когато създадохме този проект, Брад бе достатъчно щедър да окаже подкрепа за филма от самото начало,“ казва Полад. „Всички работеха заедно по проект, в който вярваха искрено и предлага всякаква възможна помощ. Така че в един момент изникна естественият въпрос защо не поговорим с Брад да изиграе ролята на бащата. Макар да бе активен поддръжник на филма, той не се бе замислял за това, но след като двамата с Тери поговориха, всичко си дойде на мястото.“

„В началото, ние щяхме да участваме само като продуценти,“ обяснява Гарднър. „Но когато Тери ни изпрати сценария, за мен бе очевидно, че Брад наистина разбира този човек. Той го прочете и го осъзна.

Предполагам, че тъй като и двамата сме родители отскоро, усещането бе по-силно. Смятам, че и двамата откликнахме на идеята за егото в родителството и семейството.“

Според Грийн „Тери винаги предвиждаше Шон Пен за ролята на порасналия син, и когато му се обади, той бързо се съгласи. Той е изключителен актьор, и може да предаде страшно много с пълна деликатност. Тери искаше човек с дълбочината и разбирането на Пен, който да отведе зрителя на това пътуване.“

По една случайност, Пен прочел сценария по същото време, по което го получил и продуцентът Бил Полад. Пен пристигнал в Тексас, директно след биографичната драма Мляко, в която играе ролята на Харви Милк, икона на борбата за права на хомосексуалистите.

Третата ключова роля във филма – на госпожа О’Брайън – била поверена на Джесика Частин.

Директорът на кастинга Франсин Майслер, която работи отдавна с Малик, казва за режисьора: „Тери търсеше някой, който може да вдъхне живот на героя, както в мълчанието, така и в диалога. Още щом Джесика влезе през моята врата и седна на стола, преди да е промълвила дори дума, аз знаех, че тя е търсеният човек. Това не се случва често.“

„За ролята на майката,“ казва Грийн, „се надявахме да открием човек с история пред публика. Веднага бяхме привлечени от Джесика. Тя притежаваше онази есенция на „майка“, която малките деца усещат. После открихме, че тя притежава изумителното умение да подкрепя инстинкта си. в крайна сметка, тя е очарователна на екрана.“

Най-голямото препятствие за Малик се оказва кастингът на трите малки момчета, които ще могат да се представят достойно покрай тези актьори-ветерани. Още в началото е взето решение кастингът на Дървото на живота да се проведе на място в Тексас за по-голяма автентичност. Това дава на Малик повече време за процеса на прослушването. Той търси определена есенция, и когато не я открива чрез обичайните агенции, той изпраща собствения си екип от скаути, състоящ се от асоциирания продуцент Никълъс Гонда и асистентът на Малик Ей Джей Едуардс. За две години, двамата прослушват над 10 000 деца.

„Ник и Ей Джей се оказаха доста добри в тази работа. Очевидно успяха да открият лицата, които Тери търсеше,“ казва Грийн. „И трите момчета, които в крайна сметка бяха избрани, притежават силни личности, но и добро възпитание, в старомодно отношение. Всяко от тях е уникално по свой собствен начин.“

Освен с ролите на братята, Гонда, Едуардс, Остин и Вики Бун отговарят за намирането на хора и за останалите герои. Те обикалят из целия централен Тексас, спирайки по улицата хора, чийто външен вид отговаря на времевата рамка. Тяхното търсене ги отвежда до местни концерти, фестивали, зали за бинго, срещи в кметството – навсякъде, където биха могли да открият човек, когото да включат в историята. Може би за първи път в голям кинофилм, 90-95 процента от актьорите са непрофесионалисти.

Бил Полад, който също е бил режисьор, казва „Чудиш се как ти би реагирал на такова предизвикателство. От една страна би желал да се облегнеш на факта, че си наел професионални актьори, така че да знаеш какво да очакваш.

Но инстинктът на Тери за такива неща е непогрешим, и всички се представиха отлично. Той успява по някакъв начин, чрез своя стил и подход, да накара хора, които не са обучени актьори и не познават процеса, да се отпуснат и да изпълнят точно това, което той си е представял за съответните роли.“

Всяко срещнато от Гонда и Едуардс момче, за което смятали, че притежава определено качество, било заснето. Те ги карали да правят импровизации, подавали им реплики, проверявали кой ще издържи на процеса, но и ще запази това, което двамата първоначално са видели.

„Това не са деца, които мечтаят да станат актьори,“ казва Грийн. „Това са просто момчета, които са чули за нещо забавно, и са решили да опитат. Те се довериха на Тери да ги преведе през ролите им. За наше щастие, техните семейства им позволиха да го направят, а на нас – да участваме в процеса.“

„Радвам се, че трите момчета са местни и не са професионални актьори,“ коментира Гарднър. „Не знаех, че може да се намерят градски деца и да се вярва, че са запазили връзката си с природата, което очевидно е важна част от възпитанието на тези герои. Те се качват по дървета, крият се зад храсти, карат колело по средата на улицата. Играят си на криеница, живеят навън. Навън е тяхното убежище.“

12-годишният Хънтър Маккракън получава централната роля на най-големия брат Джак. Гонда казва „Ние го срещнахме една година, преди да го наемем за ролята, и през тази година Хънтър прерасна в Джак. Той започна да придобива качества, за които още не се бяхме сетили. Виждахме се с него на всеки четири месеца и импровизирахме с него по различни начини. Започнахме да виждаме неговата изключително искрена и симпатична страна, която показваше вътрешна чувствителност и сериозност, каквито не бяхме забелязали на предишните прослушвания. Когато започнахме да работим с него, осъзнахме, че момчето е изключително.“

„Ларами бе истинско чудо,“ казва Гонда за Ларами Еплър, който играе средния син Ар Ел. „Бяхме в последните седмици на търсенето, а още не бяхме открили нужното. Всички момчета до този момент бяха обсъждани за ролята на Джак, а се опитвахме да намерим комбинация от три момчета, които да завършат семейството. Дотогава не бяхме срещали Ларами. Той случайно бе придружил свой приятел на прослушването, но притежаваше точно онова сладко качество, което търсехме. Не ние открихме Ларами – той откри нас.“

11-годишният Тай Шеридан е първото дете, което творците намират за филма. Гонда си спомня, че „когато бяхме в самото начало на търсенето, имаше едно момче, у което видяхме едно много рядко старомодно американско качество, което естествено щеше да изпълни историята. Не бяхме сигурни кой брат ще изиграе, но знаехме, че се нуждаем от него за филма.“ В крайна сметка, той получава ролята на най-малкия брат Стиви.

Може би най-странното у кастинга, а впоследствие и във филма, е че нито момчетата, нито семействата им са чели сценария или познавали историята на Дървото на живота. Те знаели само, че тримата ще играят братя. Това било изрично решение от страна на творците, които не искали децата да приемат качества от героите на хартия – което е стандарта при актьорите-деца. „За тези роли, ни се струваше контрапродуктивно да открием деца с такива естествени качества, след което да ги караме да бъдат други,“ обяснява Гонда.

Джесика Частин пристигнала в Тексас да се срещне с Малик, докато кастингът все още протичал. Тя успяла да се срещне с всяко от момчетата, понякога поотделно, понякога заедно. Малик работел с децата, след което пристигала Частин и семейната динамика се разраствала. Нейната работа помогнала за изваждането на бял свят на техните таланти.

„Бяхме очаровани да видим,“ казва Грийн, „колко добре се превърнаха в семейство те. Интегрираха се естествено в една органична единица. И по една случайност, Ларами доста прилича на Брад.“

 

ГРАД, НАРЕЧЕН СМИТВИЛ

Историята на Малик се развива в малко градче в централен Тексас. Още в началните етапи на проекта, режисьорът и неговият предварителен екип отивали до случайно малко градче, за да усетят атмосферата му. Той търсел нещо естетически интересно с външен вид от 50-те години. Открил го в Смитвил, Тексас.

За Бил Полад, чийто предишен филм Сред дивата природа е заснет на 36 различни локации от Аляска до Мексико, идеята за снимане в един малък град е като сбъдната мечта. Основан в средата на 19-ти век, Смитвил е на един час с кола от Остин, и е наречен „най-добре пазената тайна на Тексас. Разположен до източната граница на легендарните „Изгубени борове на Тексас“ и точно до река Колорадо, Смитвил е идеалният декор със своите 10 чудесни улици с дървета, широко разстояние между къщите, предни и задни дворове и задни улички, по които местните деца летят със своите велосипеди. Архитектурата варира от кралица Ана до неокласицизъм и викторианство. Смитвил все още е град, където всеки познава всеки, а децата играят на свобода, докато не бъдат повикани за вечеря.

10 години по-рано, Сандра Бълок снима своя филм Надежда за обич в Смитвил, и изживяването за града е толкова позитивно, че всички приемат с отворени обятия продукцията на Дървото на живота. Разрешението за снимане на филм (което си е истинско превземане на града) трябва да бъде одобрено от градския съвет на Смитвил, като всички граждани имат глас. Резултатът е единодушно „да“.

ЗА АКТЬОРИТЕ

БРАД ПИТ (Господин О’Брайън)

Брад Пит е един от най-добрите и разнообразни съвременни актьори. Той е също и успешен филмов продуцент със своята компания Plan B Entertainment.

Той бе номиниран за Оскар за ролите си в Странният случай с Бенджамин Бътън на Дейвид Финчър и 12 маймуни на Тери Гилиъм, като за втората печели и наградата Златен Глобус. Освен това той е номиниран за Златен Глобус за изпълненията си в Легенди за страстта на Едуард Цвик и Вавилон на Алехандро Гонзалес Иняриту.

Наскоро Пит участва като лейтенант Алдо Рейн в Гадни копилета на Куентин Тарантино. Преди Гадни копилета и Бенджамин Бътън, той взе участие в комедийния трилър Изгори след прочитане на Джоуел и Итън Коун, чиято премиера бе атракцията в откриващата вечер на Международния филмов фестивал във Венеция. Предишната година, той бе избран за най-добър актьор във Венеция за ролята си на Джеси Джеймс в Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд, режисиран от Андрю Доминик.

Заедно с Джордж Клуни, другата звезда от Изгори след прочитане, той играе и в трите хита на Стивън Содърбърг за Бандата на Оушън.

Роден в Шоуни, Оклахома, той е израснал в Спрингфийлд, Мисури, и учи журнализъм в Университета на Мисури. Точно преди да се дипломира, той се мести в Лос Анжелис, за да учи графичен дизайн, но вместо това започва актьорска кариера, обучавайки се при Рой Ландън. Скоро след това започва да получава роли в телевизията, сред които в сериала Glory Days и телевизионните филми The Image, режисиран от Питър Вернър, и Too Young to Die? на Робърт Марковиц.

Но ролята му в награденият с Оскар филм Телма и Луиз на Ридли Скот е тази, която привлича вниманието на публиката. Скоро след това той участва в наградения с Оскар Там тече река на Робърт Редфорд, Калифорния на Доминик Сена и Интервю с вампир на Нийл Джордан. Освен това, Брад Пит е участвал в Johnny Suede на Том Дичилио, който печели наградата Златен леопард за най-добър филм на Международния филмов фестивал в Локарно през 1991 г.; Cool World на Ралф Бакши; Истински романс на Тони Скот; Слийпърс на Бари Левинсън; Жив дявол на Алан Пакула, Седем години в Тибет на Жан-Жак Ано; Да срещнеш Джо Блек на Мартин Брест и двата филма на Дейвид Финчър Седем и Боен клуб.

Сред по-новите му филми са Мистър и Мисис Смит, който бе един от най-големите хитове на 2005 г.; Троя на Волфганг Петерсен; анимацията Синбад: легендата на седемте морета на Патрик Гилмор и Тим Джонсън; Шпионски игри на Тони Скот; Мексиканецът на Гор Вербински; Гепи на Гай Ричи; както и гостуващи появи във Фронтално на Содърбърг и Самопризнанията на един опасен ум на Клуни.

Компанията Plan B Entertainment на Пит разработва и продуцира филмови и телевизионни проекти. Сред продуцираните от тях филми са От другата страна на Мартин Скорсезе, който печели четири награди Оскар, включително за най-добър филм и най-добър режисьор; Могъщо сърце на Майкъл Уинтърботъм, за който Анджелина Джоли получава номинации за наградите Златен Глобус, Независим дух, Избор на критиката и Награда на актьорската гилдия; Жената на пътешественика във времето на Робърт Швентке с Рейчъл Макадамс и Ерик Бана; Живот на парчета на Ребека Милър; Чарли и шоколадовата фабрика на Тим Бъртън с Джони Деп; С ножица в ръка на Райън Мърфи, за който Анет Бенинг получава номинация за Златен глобус; Троя; и Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд.

ШОН ПЕН (Джак)

Шон Пен е двукратен носител на Оскар и американска филмова икона, чиято кариера се простира в почти три десетилетия. Пен е номиниран пет пъти за наградата Оскар за най-добър актьор. Той е номиниран за Осъденият на смърт идва, Сладък и гаден и Аз съм Сам, преди да спечели първия си Оскар за най-добър актьор през 2003 г. за изключителното си изпълнение в Реката на тайните на Клинт Истууд и втория си през 2009 г. за Милк на Гюс Ван Сант. Ролята на иконата на борбата за права на хомосексуалистите Харви Милк носи на Пен и наградите за най-добър актьор на Актьорската гилдия, Филмовите критици на Ню Йорк и Асоциацията на филмовите критици на Лос Анжелис.

Пен е номиниран за най-добър актьор на Международния филмов фестивал в Кан за She’s So Lovely и на Филмовия фестивал в Берлин за Осъденият на смърт идва. Той е двукратен носител на наградата за най-добър актьор на Филмовия фестивал във Венеция за Hurlyburly и 21 грама.

Режисьорският дебют на Шон Пен е през 1991 г. с Индиански бегач, на който той е също сценарист и продуцент. През 1995 г. той режисира На кръстопът, на който също е сценарист и продуцент. Третият му филм като режисьор и продуцент е Клетвата с Джак Никълсън през 2001 г., който е обявен за един от десетте най-добри филма на 2001 г.

Сред дивата природа бележи четвъртият проект на Пен като сценарист, режисьор и продуцент. Той е разпространен през 2007 г. и получава бляскави отзиви. Филмът, базиран на бестселъра на Джон Кракауер, има своята премиера на Филмовия фестивал в Торонто, и също става един от десетте най-добри филма за годината. Пен получава наградата за най-добър режисьор на Международния филмов фестивал в Палм Спрингс.

Пен е участвал и в множество театрални постановки, като една от последните е „The Late Henry Moss“ с Ник Нолти и Уди Харелсън, написана и режисирана от носителя на наградата Пулицър Сам Шепард.

През 2002 г. Пен получава наградата Modern Master на Международния филмов фестивал в Санта Барбара, а през 2003 г. става най-младият носител на наградата да цялостно творчество Donostia на Филмовия фестивал в Сан Себастиан. През 2008 г. Пен е президент на журито на Филмовия фестивал в Кан, а по-късно същата година е обявен за рицар на Френския легион на честта.

Като журналист, Пен е писал за списанията Time, Interview, Rolling Stone и The Nation.

ДЖЕСИКА ЧАСТИН (Госпожа О’Брайън)

Родена и израснала в Северна Калифорния, Джесика учи в школата Джулиърд в Ню Йорк. Докато е там, тя играе в „Ромео и Жулиета“ и получава бляскави отзиви за ролята си във „Вишнева градина“ с Майкъл Уилямс и „Rodney’s Wife“ с Дейвид Стратърн.

Наскоро тя приключи снимките в Лондон на главната женска роля в Debt с Хелън Мирън и Сам Уъртингтън. Частин е агент на израелската агенция Мосад, която е изпратена на мисия да залови нацистки хирург от концентрационен лагер, който е измъчвал еврейски затворници.

Това лято Джесика ще участва в първия игрален филм на Ейми Ман The Fields. Психологическият трилър е базиран на действителни събития, които са се случили в малко градче в Пенсилвания през 1973 г. В този проект Джесика ще играе заедно със Сам Уъртингтън и Клоуи Морец.

При завършването си в Джулиърд, Джесика получава заветна сделка с изпълнителния продуцент и сценарист Джон Уелс, създател на „Спешно отделение“ и „Западното крило“, и продуцент на „White Oleander“. След участието си в пилотен епизод, написан от Джон Уелс и режисиран от Пи Джей Хоган (Сватбата на най-добрия ми приятел), Джесика се завръща на театралната сцена за лосанжелиската продукция на „Саломе“, където е избрана лично от носителите на Оскар режисьорката Естел Парсънс и Ал Пачино за главната роля в „Саломе“ заедно с Ал. Проектът е продължен с филмова версия, наречена Salomaybe и режисирана от Ал Пачино, в която са заснети сцени зад кулисите, както и откъси от пиесата.

Успехът в „Саломе“ и носи главната роля на Джолийн в режисирания от Дан Айърлънд филм с Рупърт Френд, Франсис Фишър, Дърмот Мълруни и Мишел Вартан. За тази адаптация по разказ на Е. Л. Доктороу, Джесика печели наградата за най-добра женска роля на филмовия фестивал в Сиатъл през 2008 г.

Понастоящем Джесика живее в Калифорния.

ЗА ЕКИПА

ТЕРЪНС МАЛИК (сценарист/режисьор)

Терънс Малик е роден в Илинойс, и израснал в Тексас и Оклахома. Той е завършил университета в Харвард през 1966 г., учил е в Оксфордския университет със стипендия, работил е за списание „Life“ и е преподавал философия в MIT, преди да се премести в Американския филмов институт в Лос Анжелис.

Той е режисьор на Опасни земи, Тънка червена линия, Новият свят и предстоящият Дървото на живота.

САРА ГРИЙН (продуцент)

Сара Грийн в момента продуцира Дървото на живота на Терънс Малик с участието на Брад Пит и Шон Пен, след което следва документалния IMAX филм на Малик The Voyage of Time. Преди това, тя е продуцирала епичното приключение на Малик Новият свят, вдъхновено от легендата за Джон Смит и Покахонтас, което бе номинирано за Оскар за оператора Еманюел Любецки. Грийн е продуцент и на Frida, който е номиниран за шест награди Оскар (и печели две), пет награди на Британската академия за филмово и театрално изкуство, две награди Златен глобус (и печели една), всички включващи най-добра актриса за Салма Хайек.

През 2004 г. Грийн продуцира Dirty Dancing: Havana Nights, заснет в Порто Рико на фона на жизнената музика салса. Грийн продуцира Girlfight и State and Main, два от най-бурно приетите независими филми на 2002 г. Girlfight печели голямата награда на журито и наградата за най-добър режисьор за Карин Кусама на филмовия фестивал Сънданс, както и наградите за най-добър филм и най-добра актриса (за Мишел Родригес) на Филмовия фестивал в Довил, и наградата Prix de la Jeunesse на Филмовия фестивал в Кан.

Преди това, Грийн продуцира Момчето на Уинслоу на Дейвид Мамет, с който Джеръми Нортъм печели няколко награди. Тя е продуцирала и трилъра на Мамет Испанският затворник, който е номиниран за наградата Независим дух за най-добър сценарий; и Американски бизон, базиран върху пиесата на Мамет, с режисьор Майкъл Коренте.

БИЛ ПОЛАД (продуцент)

Като основател на River Road Entertainment продуцира качествени филми повече от 20 години. Неговото умение да открива неконвенционален материал и да го изважда на бял свят, му е донесло репутацията на продуцент, който не се страхува да поема креативни рискове. Участието му в основополагащи филми като награденият с Оскар епос на Анг Лий Планината Броукбек, Последното кънтри шоу на Робърт Олтман и Сред дивата природа на Шон Пен го превръщат в една от най-влиятелните сили в независимото кино.

В момента Полад продуцира два филма, които продължават тази традиция: епосът Дървото на живота на Терънс Малик с Брад Пит и Шон Пен, и политическият трилър неЧЕСТНА ИГРА на Дъг Лаймън, по историята на агента на ЦРУ Валери Плейм, с Наоми Уотс и Шон Пен.

Като изпълнителен продуцент, Полад е участвал в друг епос на Лий Lust, Caution, както и три завладяващи документални филма Food, Inc. на Роби Кенър, Chicago 10 на Брет Моргън и I’m Going to Tell You a Secret на Йонас Акерлунд с участието на Мадона.

Полад е продуцент и на Козина: Въображаем портрет на Даян Арбъс с Никол Кидман и Робърт Дауни Джуниър, и биографичния The Runaways с Кристен Стюарт и Дакота Фанинг.

В момента Полад поделя времето си между своите офиси в Минеаполис и Лос Анжелис.

ДИДИ ГАРДНЪР (продуцент)

Диди Гарднър е президент на Plan B Entertainment. Наскоро тя продуцира филма Яж, моли се и обичай с Джулия Робъртс, Хавиер Бардем, Джеймс Франко и Виола Дейвис на режисьора Райън Мърфи. Гарднър е също продуцент и на предстоящия Дървото на живота с Брад Пит и Шон Пен на режисьора Терънс Малик.

Сред предишните й филми са Жената на пътешественика във времето с Ерик Бана и Рейчъл Макадамс, режисиран от Робърт Швентке; Живот на парчета с Робин Райт, Алан Аркин, Кеану Рийвс, режисиран от Ребека Милър; и Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд с Брад Пит и Кейси Афлек на режисьора Андрю Доминик. Той печели наградата за най-добър филм от Филмовите критици на Сан Франциско и Филмовите критици на Сейнт Луис, и е номиниран за наградата на Лондонските филмови критици. Брад Пит получава наградата за най-добър актьор на Филмовия фестивал във Венеция, а Кейси Афлек и операторът Роджър Дийкинс са номинирани за Оскар.

През 2007 г. Гарднър продуцира драмата Могъщо сърце с Анджелина Джоли, на режисьора Майкъл Уинтърботъм. Филмът участва в официалната селекция през 2007 г. на Филмовия фестивал в Кан, а Джоли получава наградата за най-добра актриса на Филмовия фестивал в Санта Барбара, както и номинации от Актьорската гилдия и от повечето асоциации на филмовите критици.

Сред другите й филми са независимата драма Year Of The Dog с Моли Шанън и Лора Дърн; комедията С ножица в ръка с Анет Бенинг на режисьора Райън Мърфи, за която Бенинг получава наградата Satellite за най-добра актриса и номинация за Златен Глобус.

В момента Plan B разработват филмова адаптация по книгата на Макс Брукс World War Z, като Марк Фостър е заплануван като режисьор, а Брад Пит като главен актьор.

Също в процес на разработка са проекти с такива филмови творци като Дейвид Финчър (Странният случай с Бенджамин Бътън), Бенет Милър (Капоти), Грег Мотола (Щуротии в лунапарка), Дейвид Гордън Грийн (Ананас експрес), Тайка Уайтити (Boy) и Фил Морисън (Junebug).

ЕМАНЮЕЛ ЛЮБЕЦКИ (оператор)

Еманюел Любецки е роден в Мексико. Той печели популярност като оператор в САЩ след завършването на Like Water For Chocolate на Алфонсо Арау. Сред другите му филми са Котката с шапка, Али, И твоята майка също, Големите надежди, Новият свят и Децата на хората. Той е номиниран четири пъти за награда Оскар за най-добър оператор за работата си по Слийпи Холоу на Тим Бъртън, Малката принцеса на Алфонсо Куарон, Децата на хората и Новият свят на Терънс Малик.

Понастоящем Любецки живее в Лос Анжелис и завършва работата по Дървото на живота с режисьора Терънс Малик.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here