„Дъщерята на Йезид“ е увлекателен и екзотичен разказ, изплетен върху непознати факти. Умелото перо на турската литература Рефик Халид Карай разказва историята на една мистериозна любов, която започва по време на пътуване с кораб и продължава в безкрайните пустини на Сирия.

Али среща съблазнителната аржентинка Зелиха, която говори кюрдски и принадлежи към религиозното малцинство на йезидите. Сравнява я със Зенобия, кралицата на Палмира в Римска Сирия. Зелиха е решена да намери място на картата за своя народ. Али желае да й помогне, но дали заради загриженост към йезидите, или заради увлечението си към младата жена? Наистина ли Зелиха е тази, за която се представя?

„Помислих, че Средиземно море е на няколкостотин километра на запад от нас… Средиземно море в една влажна светлина… В хиляда вида вкусове, цветове и лъчи!
А тук има само един цвят, един вкус: пустиня. Тя е в постоянен пост. Не желае аромати: страхува се да не наруши глада. Не обича цветовете: така че обърнатият към духовността поглед да не се разсейва с материални неща. Враг е на удоволствията: накрая знае как да предизвика мълчание!“

Рефик Халид Карай (1888-1965) е турски писател, публицист и сатирик. Автор е на над 30 книги, сред които 20 романа и три антологии с разкази, вдъхновени от пътуванията му в различни страни в Близкия и Далечния изток. С увлекателните разкази, остротата на опозиционното перо, с цветистото изразяване, с описателната сила и творчеството си, Р. Х. Карай остава една от най-силните фигури на турската литература.

Книгата може да бъде закупена от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 2 = 2