Мечтата за щастие и начинът, по който е изглеждал Раят в представите на западноевропейските ни предшественици, са тема на впечатляващия историографски труд „Една история на Рая” (ИК „Изток-Запад”) на Жан ДелюмоДнес някои смятат, че е настъпил Адът на Земята, а според други живеем в нещо като Земен рай. През Средновековието хората вярвали, че Земният рай, дори и недостъпен за човека, съществува някъде в Ориента. Впоследствие тези представи се изменили и били забравени. Тогава мнозина започнали да търсят отвъд океаните приказни страни, наподобяващи Едемската градина, като по този начин се стигнало до географските открития. Един от водещите възгледи през Ренесанса бил свързан с мечтите по изчезналия Златен век и изгубения Рай. Ерудитите от ХVІ и ХVІІ век пък се опитали да локализират мястото, където Бог бил създал „градината на насладите“. Книгата на Жан Делюмо разглежда щастията и нещастията, присъщи именно на „градината на насладите“…

 Първоначалната идея на автора била да узнае от какво най-много са се страхували западноевропейските ни предшественици. За целта Делюмо проучил как те са се предпазвали от опасностите, произлизащи от природата, от себеподобните си или от отвъдното (които били възприемани като непосредствена заплаха в миналото). Така му хрумнала идеята да възкреси мечтите на предшествениците ни за щастие – което довело до работата по  „Една история на Рая”. И въпреки че темата за вечно бленуваното щастие е почти безкрайна, в книгата Делюмо се наема с нелеката задача да изложи своя историографски проект, отделящ специално място на периода XIV–XVII век в Западна Европа. Авторът работи изцяло и постоянно с документи от първа ръка, защото, казва той, „сладостта от съприкосновението с тях, както и достоверността им, не могат да бъдат заменени с нищо”.

Изданието е първата част от трилогията на Делюмо, в която той разглежда три основни теми – носталгията по Земния рай; очакването на мечтаното царство на щастието, което ще бъде осъществено тук, на Земята, и ще продължи хиляда години; надеждата за една съвършена и незалязваща радост в божествената светлина на християнското отвъдно.

Делюмо е член на Френския институт и професор в Колеж дьо Франс. Автор е на „Страхът в западния свят /XIVXVIII век/” и „Грях и страх”, които разкриват страховете и тревогите на западната цивилизация, както и на „Да успокояваш и закриляш” и „Изповед и опрощение”, които пък са посветени на лековете за тези страхове.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here