Премиера в България: 18.08.2017г.
Световна премиера: 28.07.2017г.
Жанр: Анимация, Приключенски, Комедия
Продължителност: 86 минути
Формат: 2D/3D
Сценарист: Ерик Сийгъл, Антъни Лиондис, Майк Уайт
Режисьор: Антъни Лиондис
Озвучен от: Станислав Койчев – Стан, Георги Стоянов, Ралица Паскалева, Албена Михова, Николай Петров, Стефан Стефанов, Лина Шишкова, Денислав Димитров и Стефани Петкова
Разпространител: Александра филмс / Sony Pictures Animation / Columbia Pictures

Емоджи: Филмът“ отключва един невиждан досега таен свят, намиращ се в смартфона ви. Скрит в приложението за съобщения е Текстополис – оживен град, където всичките ви любими емотикони съжителстват, надявайки се да бъдат избрани от собственика на смартфона. В този свят всеки емотикон притежава само една емоция, като единственото изключение е Джийн (Станислав Койчев – Стан) – темпераментен емотикон, роден без филтър и разцъфващ в най-различни експресии. Решен да стане „нормален“ като всички останали, Джийн се възползва от помощта на най-добрия си приятел Дай 5 (Георги Стоянов) и на всеизвестната хакерка Терабайт (Ралица Паскалева). Заедно те потеглят на епично „прило-ключение“ през приложенията на телефона, всяко със собствения си див и забавен свят, за да открият Кода, който ще поправи Джийн. Но когато по-голяма опасност ненадейно заплашва телефона, съдбата на всички емотикони зависи от тримата приятели, които трябва да спасят света си, преди той да бъде изтрит завинаги.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОДУКЦИЯТА
„Емоджи: Филмът“ отключва един невиждан досега таен свят, намиращ се в смартфона ви. Скрит в приложението за съобщения е Текстополис – оживен град, където всичките ви любими емотикони съжителстват, надявайки се да бъдат избрани от собственика на смартфона. В този свят всеки емотикон притежава само една емоция, като единственото изключение е Джийн (Станислав Койчев – Стан) – темпераментен емотикон, роден без филтър и разцъфващ в най-различни експресии. Решен да стане „нормален“ като всички останали, Джийн се възползва от помощта на най-добрия си приятел Дай 5 (Георги Стоянов) и на всеизвестната хакерка Терабайт (Ралица Паскалева). Заедно те потеглят на епично „прило-ключение“ през приложенията на телефона, всяко със собствения си див и забавен свят, за да открият Кода, който ще поправи Джийн. Но когато по-голяма опасност ненадейно заплашва телефона, съдбата на всички емотикони зависи от тримата приятели, които трябва да спасят света си, преди той да бъде изтрит завинаги.

Columbia Pictures представя филм на Sony Pictures Animation, „Емоджи: Филмът“. Озвучен на български с гласовете на Станислав Койчев – Стан, Георги Стоянов, Ралица Паскалева, Албена Михова, Николай Петров, Стефан Стефанов, Лина Шишкова, Денислав Димитров и Стефани Петкова. Режисьор Тони Леондис. Продуцент Мишел Раймо Койате. Сценаристи Тони Леондис, Ерик Сийгъл и Майк Уайт. По идея на Тони Леондис и Ерик Сийгъл. Музика Патрик Дойл. “emoji”™ е лицензирана запазена марка на emoji company GmbH.

ЗА ФИЛМА

Хората никога не са били толкова свързани, колкото в наши дни. Благодарение на смартфоните ние никога не губим връзката помежду си и във всеки един момент може да открием всеки човек, където и да се намира по света. А благодарение на едно просто изобретение сме в състояние да комуникираме с хора, отделени от нас чрез езикови бариери, граници, та дори и океани…

… в крайна сметка всеки знае какво означава , нали така?

Сега Sony Pictures Animation ни отвежда в свят, скрит във вашия телефон, за да се потопим в едно жизнерадостно приключение в Емоджи: Филмът.

„Емотиконите в телефона ни помагат да се изразяваме, когато нямаме време, когато не сме му мислили много или когато ни е страх от комуникация“, казва Тони Леондис, един от сценаристите и режисьор на Емоджи: Филмът. „Когато получа емотикон със сърца вместо очи от майка ми, това наистина означава нещо – кара ме да се засмея. В този технологичен свят, човешките сърца все пак успяват да намерят път едно към друго“.

„Всички използват емотиконите, те са част от ежедневието ни“, казва продуцентката Мишел Раймо Койате. „Винаги съм харесвала анимационните филми, отвеждащи ни в свят, с който си имаме работа всеки ден, но за който никога не сме се замисляли“.

Най-важното в Емоджи: Филмът е – каква изненада – един телефон, чийто собственик е тийнейджърът Алекс. А най-важното в този телефон е Текстополис, където живеят всички емотикони. „Текстополис е шумна и оживена общност, която има едно основно предназначение: да помага в комуникацията на Алекс“, казва Леондис. „Емотиконите се будят сутрин, отиват на работа и всеки има специална и много важна роля“.

Всички емотикони трябва да бъдат нещо конкретно – съответната емоция, която изразяват. Без значение какво чувства в момента, Усмивка винаги трябва да се усмихва, Плач винаги трябва да плаче, дори и когато е спечелил от лотарията, а Коледното дърво трябва да… си изглежда коледно.

Но тук някъде се намира Джийн – емотикон, който още от раждането си може да изразява всяка възможна емоция, а това постоянно му създава проблеми.

„В света на емотиконите, които по начало могат да изразяват само една емоция, появата на емотикон, умеещ всякакви емоции, звучи като потенциална заплаха“, казва Леондис. „Подобна е и ситуацията в нашия свят, където ако си различен, това те превръща в заплаха за някои хора“.

„Това, заради което Джийн ми стана толкова симпатичен, беше неговото чувство, че нещо не му е наред. Не, че е различен, а че е развален, и че трябва да се поправи“, казва Койате. „Когато поема на това пътешествие, за да се „вкара в правия път“, той разбира, че не е развален, а напротив – това, че е различен, го прави по-силен. Това е най-голямата метафора във филма и мисля, че това е универсално правило“.

Заедно със своя приятел Дай 5, Джийн се заема да издири хакерката емотикон Терабайт, която му обещава, че може да го поправи, стига да намерят път към Облак. Естествено, това пътуване променя Джийн, но не така, както е очаквал.

„Джийн преминава през няколко фази: в началото има съмнения в самия себе си, след това трябва да се приеме такъв, какъвто е, и най-накрая изпитва гордост от това, че е различен“, допълва Леондис. „Да се гордееш със своите различия е нещо, което е много важно, още повече в наши дни“.

Пътуването на Джийн води до усложнения в истинския живот. Алекс се опитва да се осмели да изпрати съобщение на момичето, което харесва. Ако обаче не изпрати правилния емотикон, това може да провали шансовете му завинаги. Когато приключенията на Джийн „претоварват“ телефона, Алекс решава, че единственото решение е да…изтрие цялото му съдържание.

„Предизвикателствата пред Джийн и Алекс донякъде много си приличат“, казва Леондис. „Едно момче се опитва да се разбере правилно с едно момиче, но не знае как да изрази възможно най-точно своите емоции. А Джийн притежава всички тези емоции, но му казват, че трябва да ги потиска и той също си няма представа какво трябва да направи“.

Пътуването на Джийн го отвежда до някои от най-популярните приложения в цял свят – включително Candy Crush Saga, Dropbox, Instagram, Just Dance, Spotify, Twitter, WeChat и YouTube. Преминаването през всяко приложение се превръща в преминаване през различни светове за трите емотикона, поели на път към Облак. Популярни приложения като Crackle, Facebook, Shazam, Snapchat и Twitch също намират място във филма.

„Попадаме в Candy Crush, където Джийн е застрашен от това да бъде изтрит – неговия най-голям кошмар“, обяснява Койате. „После преминаваме през Just Dance, където Джийн трябва да покаже в какво го бива най-добре. Попадаме и в  Spotify, тук Джийн е на вълната на различни музикални плейлисти. В YouTube пък хиляди клипове се въртят на всички екрани около него, а в Instagram е заобиколен от снимки, оживели на 360-градуса.”

„Невероятна привилегия е да можеш да се забавляваш в тези различни светове, които са част от живота на много хора в наши дни“, казва Леондис. „Всяко приложение, на което се спряхме, трябваше да предизвика Джийн и да го накара да израсне емоционално по време на това пътуване. Но тъй като са толкова популярни, тези приложения със сигурност ги има в телефона на всяко хлапе. Ето как обединихме в едно любимите приложения и нашата история, в която всичко опира до комуникации и едно момче, което просто се чувства различно“.

ЗА ГЕРОИТЕ

В Текстополис всеки емотикон има само една единствена емоция. Но Джийн (озвучен на български от Станислав Койчев – Стан) няма само една емоция, той има ВСЯКА емоция! Той няма филтър за своите емоции – ако почувства нещо го изразява! Забавен, очарователен, странен и зареден с оптимизъм, Джийн иска да не бъде толкова различен от останалите. Решен да се поправи и да накара родителите си да се гордеят с него, той се впуска в опасно пътуване през различни светове в телефона, за да успее да изразява само една емоция. Но по време на това пътуване Джийн разбира, че това да се приемеш такъв какъвто си е най-смелото решение…

Джийн често изразява грешната емоция, а това е скандално в град като Текстополис. Именно затова той е аутсайдер. Дори още по-зле от това – след като е изпратено съобщение, в което Джийн показва грешна емоция, се задействат сили, които искат да го изтрият. Съкрушен, той обединява усилия със своя приятел Дай 5 – някога популярен емотикон, чиято слава е позалязла – за да открият известната хакерка Терабайт.

Дай 5 (озвучен на български от Георги Стоянов) е емотикон символизиращ отворена длан, готова да ви даде 5 по всяко време! Любимата му реплика? „Дай 5!“ Играе го голям пич, преливащ от увереност. Преди Дай 5 е бил всеобщ любимец, много популярна знаменитост. Но напоследък любимецът е друг…Чукни с юмрук. Дай 5 не може да понесе този удар и иска отново да стане популярен. Но приключението му с Джийн ще го накара да осъзнае, че е по-добре да имаш истински приятел от това да си известен.

„Дай 5 е като пропаднала рок звезда, която отново иска да е на върха“, казва Леондис. „Той се надява, че ако потегли на пътешествие с Джийн ще си възвърне популярността. В резултат той ще разбере, че да имаш един истински приятел е много по-важно от това са се похвалиш с 10 000 лайк-а“.

Терабайт (озвучена на български от Ралица Паскалева) е готина хакерка емотикона, открояваща се със синята си коса. Цинична и страшно умна, тя може да препрограмира всичко. Терабайт си мечтае някой ден да напусне телефона и да заживее в Облак, легендарен свят, където няма да се съобразява с никой и нищо. Когато среща Джийн, тя решава да го използва, за да се добере до Облак, но плановете й тотално се объркват след като тя неочаквано започва да изпитва чувства към него…

„Терабайт е абсолютен непукист и трудно може да й бъде поставен етикет“, обяснява Леондис. „В началото не може да проумеем защо тя иска да отиде в Облак, но по време на пътуването разбираме, че тя има своята тайна“.

Усмивка (озвучена на български от Лина Шишкова) е най-първата емотиконка и шеф на Текстополис. Тя е винаги весела и жизнерадостна, с широка усмивка, и невероятно зла. Усмивка иска да е сигурна, че всички емотикони следват едно обикновено правило – да изразяват само една единствена емоция. Когато разбира, че Джийн нарушава това правило, Усмивка усилено се заема с това да го унищожи! Тя няма да му позволи да развали нейното перфектно общество.

„Усмивка е много горда със себе си. Все пак всеки емотикон произлиза от нея, защото тя е първият емотикон“, обяснява Леондис. „И тя няма да се спре пред нищо, за да накара емотиконите да изпълняват перфектно своите роли по всяко време. Но винаги действа с усмивка. Независимо от това какви са методите й… тя винаги е усмихната“.

И… ето го и Ако (озвучен на български от Стефан Стефанов). Ако е една от най-популярните емотикони и той приема ролята си много отговорно. Със своя силен акцент, папионка от тоалетна хартия и склонност да прекалява с използването на одеколон, Ако е горд със себе си и често не разбира, когато се шегуват с него.

Нищо в света на Текстополис не е възможно без Алекс (озвучен на български от Денислав Димитров).  Алекс е тийнейджър и всъщност неговият телефон е домът на нашите герои емотикони, които му помагат в комуникацията. Алекс се опитва да събере смелост, за да изпрати съобщение на момичето, което харесва. Ако обаче не изпрати правилния емотикон, той ще провали завинаги шансовете си. Когато приключенията на Джийн „претоварват“ телефона, Алекс решава, че единственото решение е да… изтрие цялото му съдържание.

ЗА ПРОДУКЦИЯТА

За визията и дизайна на Емоджи: Филмът Леондис се обръща към художника Карлос Зарагоза. Зарагоза и Леондис работят в тясно сътрудничество с отговорника по визуалните ефекти Дейвид Александър Смит, за да създадат крайния резултат. „Работихме с някои от най-добрите специалисти в бизнеса, начело с Карлос и Дейв, и се постарахме да направим възможно най-добрия филм“, казва Леондис.

Зарагоза, който е отговорен за създаването на цялостната визия, споделя, че въпреки че филм за емотикони би трябвало да е базиран на сегашния момент, аниматорите са черпили вдъхновение от класическите образци в жанра. „В крайна сметка ние се постарахме на екрана да оживеят различни предмети, храни, музикални ноти. Затова си припомних късометражните анимации от 30-те години, където всичко беше нарисувано на ръка и всеки предмет наистина оживяваше. Това е един от любимите ми периоди в анимацията, затова бях много въодушевен да работя по този филм“.

Зарагоза признава, че най-голямото предизвикателство пред него е да вдъхне живот на над 300 емотикона, някои със съвсем прост вид, при това така че да изглеждат истински погледнати от всички страни. „Емотиконите са всъщност графичен дизайн, иконки и пиктограми“, казва той. За нашата история имахме нужда от сложни характери, които ще могат да изразяват толкова много различни емоции. Беше много важно да покажем какво чувства съответният герой. Затова трябваше да запазим графичния им облик, но и да ги направим да изглеждат разнообразни”.

„Разполагахме със страхотен екип от аниматори, които можеха да вдъхнат живот на абсолютно всичко“, допълва Смит. А това безспорно е добре дошло, защото наистина им се налага да го правят. „Тостери, пожарогасители, знаци Стоп, различни странни неща. Те ги съживиха на екрана, но всеки герой беше уникален сам по себе си. Все пак най-голямата трудност се състоеше в това, че повечето главни герои са кръгли. А как да анимираш едно кръгло човече? Беше наистина голямо предизвикателство“.

В този смисъл аниматорите постоянно се стараят да се съобразят със съответните специфични елементи, за да създадат изразителността на героите. „Винаги си задавахме въпроса: „За какво е този емотикон? Какво изражение ще му стои добре?“ И се фокусирахме върху това – например как Чашата с кафе винаги изглежда все едно е прекалила с кофеина“, добавя Смит.

Екипът на Зарагоза е отговорен и за това как да изглежда света, скрит в телефона – Текстополис и всяко отделно приложение, през което преминават Джийн, Дай 5 и Терабайт по време на тяхното епично приключение. „Забавното при дизайна на един филм е да започнеш от няколко рисунки и да създадеш нещо, което никога не е съществувало и го няма в реалния свят“, казва художникът. „Имах късмет да оглавя този невероятен екип художници. Те наистина могат да разкажат цяла история. Всяка отделна рисунка допринася с нещо за развитието на сюжета“.

„Хареса ми идеята да влезем в един телефон, защото знаех, че ще има много възможности да проявим въображението си. Разполагахме с толкова много пространство за това и можехме да правим неща, които не сме си и представяли“, обяснява Смит. „Всяко приложение е различно и всички герои са коренно различни един от друг. Разполагахме със свободата да ги смесим с всичко, познато от света на Алекс“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 + 1 =