Е- свърши се. След още 2 години чакане и след намаляване на броя епизоди с цели 2 спрямо предходните сезони, „Западен свят“ сезон 3 вече е тук и можем да гледаме (ако вече не сме изгледали) всички негови епизоди.

Това беше една истинска въртележка. Въртележка на амбицията, на пренавитостта и на проблема, с който се сблъска „Матрицата“ преди години. Всички помним филма на (тогава) братята Уашовски. Всички сме влюбени в първия филм. Продълженията разделиха и поляризираха мненията на зрителите. Те бяха ПРЕКАЛЕНО амбициозни. Прекалено възвишени и заредени с очаквания. Как надскачаш нещо ТОЛКОВА силно и ТОЛКОВА новаторско? Отговора е прост. НЕ ГО надскачаш. Развиваш го, обогатяваш го, но НЕ СЕ опитваш да го пратиш по дяволите. И „Матрицата“ и „Западен свят“ след своите премиери се загубиха в продълженията си. И двете истории задълбаха толкова надълбоко, че изнервиха зрителя и го накараха да се чувства глупав. Докато „Матрицата“ успя дори и частично да задоволи желанията, чрез визуални и екшън пиршества, то „Западен свят“ получи визуален ъпгрейд и се провали във всичко останало.

Идеята на „Западен свят“ за осъзнаващия се изкуствен интелект работеше чудесно на ниво парк. В момента, в който тя напусна парка, нещата заприличаха на „Матрицата: Презареждане“ и „Матрицата: Революции“. Всичката тази метафоричност ИЗБИ в библейски размери и провали цялата красота на първия сезон. Сезон 3 на „Западен свят“ бе изключително различен. Във всяко едно отношение. Това не са героите от първите два сезона. Това са тези лица, с други „души“.

Какво НЕ сработи?

Защо Уилям участваше в този сезон? Какво и защо се случи в неговата история? Защо Стъбс участваше в сезона? След като разбрахме, че е хост, друго какво се случи с него? Защо Бърнард участваше в сезона? Какъв беше ключа в главата му и какво отключи той?

Какво правеше Мейв през сезона? Колко наивно беше с това „събиране с дъщеря и“, за което самата накрая знаеше, че най-вероятно е нямало да се случи? Дали наистина хитрия хост би се подал така на Серак, и би преследвал Долорес цял сезон за едното нищо? Къде беше тя в началото, защо беше там, кой я спаси и защо я спаси? Как я спаси? Някой спомня ли си?Разбрал ли е? Каква беше историята на Кейлъб и за какво беше? Освен Долорес да пътува с някой и да си говори с него, докато върви към машината? Кой беше злодея в сезона? Кой беше добрия? Колко отговора получихме този сезон и колко въпроси си задавахме в главите си?

Провалените сюжетни нишки!

Версиите на Долорес- ПРОВАЛЕНА СЮЖЕТНА НИШКА. За какво бяха? За какво послужиха?  (Изключвам Хейл, където имаше идея и тя сработи).

Уилям- ПРОВАЛЕНА СЮЖЕТНА НИШКА (изключвам финалната сцена след последния епизод, която направи подготовка за следващия сезон, но не даде НИЩО на този).  За какво бе Уилям в сезона? Какво и защо ни даде той?

Клементайн- ПРОВАЛЕНА СЮЖЕТНА НИШКА- напълно излишно появяване. Неоправдано и без причина. Просто така, за да видим познато лице.

Серак- ПРОВАЛЕНА СЮЖЕТНА НИШКА- какво беше това? Великия злодей? Холограмите? Винаги един ход пред останалите- ПОДВЛАСТЕН на машината. Точно Серак е този, който искаше всички да останат в Матрицата. И загина по толкова нелеп начин…

Кейлъб- ПРОВАЛЕНА СЮЖЕТНА НИШКА- какво ни даде той ОСВЕН възможността Долорес да се движи и да си говори с някой? Изключително лоша актьорска игра. изключително зле изглеждащ мъж. Изтрито минало, препрограмиран един път, втори път, пети път, 88 ми път. Бил в парка. Не бил в парка. Убивал хостове. Неизнасилил Долорес. Тя го избрала. За какво? Какво е ЕДИНСТВЕНОТО нещо, което Кейлъб направи? Взе сферата и от унищоженото тяло и я постави в ново. Друго?!

Бърнард- ПРОВАЛЕНА СЮЖЕТНА НИШКА! Какво прави този сезон Бърнард? Душата на сериала и емоционалността се придвижваше от място на място за да стигне до една стая и една  машина и да изгаснe. Прави ли нещо различно този сезон?!

Стъбс- ПРОВАЛЕНА СЮЖЕТНА НИША! Разбрахме, че е Хост и го простреляха и лежа във вана. Друго?

МЕЙВ- АБСОЛЮТНО ПОХАБЕН ПОТЕНЦИАЛ ДО МОМЕНТ, ЧЕ ДА ИЗГЛЕЖДА НЕЛЕПА! Мотивацията и бе абсурдна и необоснована. Тя не вярва на НИКОЙ, но повярва на непознатия Серак, че ще я събере с дъщеря и. През целия сезон тя повтаряше това, както и „Shall we?“, „Oh, Darling“!  Друго? Да би се с Долорес, но за това след малко.

ДОЛОРЕС- ПРОВАЛЕНИЯ МЕГА ПЛАН! Какво щеше да прави тя? Да покорява хората? Да ги спаси? Да прави хостове? Да премахне машината и да даде на всички правото на свободна воля? Каквато няма! Или има? Към какво конкретно вървеше и какво постигна? Вся хаос в света, като пусна „съдбата“ на всички до телефоните им. И? Защо умря? Как се изтриха „спомените и“? Онзи, който дойде при Уилям пред бензиностанцията, беше петата Долорес? Петата сфера? Значи „спомените“ и са живи в него?

Значи Долорес и Кейлъб са се виждали в Парк 5, за който тя няма НИКАКЪВ спомен и НИКОГА до сега не е споменавано? Долорес е „въртяна“ между парковете? Изкуствения интелект може да предвиди всичко, по целия свят, може да ръководи, да напътства, но НЕ МОЖЕ да се защитава? Най-могъщата система в света може да бъде „изтрита“ с една команда от непознат? Идва Мейв, казва му „изтрий се“ и всичко свършва? И той изпълнява защото?

Изключително добре промотираните битки между Долорес и Мейв бяха… смешни. Двата момента с „летене“ бяха извадени в трейлърите за постигане на УАУ ефекта. Той бе постигнат. Резултатът… на който и да бяха дали камерата и един добър монтажист, тези битки можеше да се превърнат в епични. За сметка на това, те бяха тромави, безболезнени и някак безчувствени. Причината?

Сериала имаше ли Злодей? Кой беше злодея? Долорес? Серак? Мейв? Нали за да съществува една история трябва да има добро и зло. Доброто го усещахме някак, въпреки, че и за него нямахме ясна дефиниция. Но кое бе злото? Долорес и това , че искаше да освободи хората и да им даде свободна воля? Че искаше да запази вида си и да го продължи? Серак, че искаше изкуствения интелект да продължава да съществува и да ръководи света? Мейв, че…. всъщност за нея нямаше нищо. Къде беше истинското зло и в какво се изразяваше?

За това битките бяха безчувствени (освен че бяха зле заснети и още по-зле монтирани). Знаехме, че нито едната от двете няма да умре. Еднакво обичахме и двете. За това сериала нямаше реално противопоставяне. Всички бяха на границата между доброто и злото. Никой не бе прекрачил и не бе минал в едната крайност. Дори и Серак. Дори и Кейлъб. Никой.

„Западен свят“ сезон 3 бе една огромна каша, напомпана с претенциозност и размотаване. Една каша, която цели да обърква и праща зрителя да мисли в посоки, нямащи нищо общо със случващото се. Каквото и да бе то. Сезона приключи без обрат. Без отплата. Това е единственото, което НЕ МОЖЕШ да си позволиш със зрителя. След като си изисквал от него, след като си го мъчил да мисли, смята и навързва, накрая трябва да му се отплатиш с достатъчно силен УАУ ефект. В сезон 3 нямаше не достатъчно силен. НИКАКЪВ такъв ефект нямаше. Още в 7-ми епизод стана ясно, че сериала НЕ МОЖЕ да се реабилитира пред зрителя. Така бе забатачил нещата и така се бе олял, че каквото и да дадеше, като развръзка  накрая… нищо не можеше да върне удовлетвореността у хората. Търпението бе изчерпано. Ангажираността на зрителското внимание със случващото се бе загубена. На хората спря да им пука и спряха да мислят. „Каквото има да става- да става. И да се свършва!“

След епичния крах на сезон 2, „Западен свят“ се завърна с още по катастрофален и лош трети сезон. Да бяха понамалили играта на отгатване. Заедно с нея бяха намалили и даването на отговори въобще. Една история, която сам да си сглобиш. Ето ти фрагменти, пък ти преценявай, какво се случва.

Глупости. Четвърти сезон идва. И той е в далечното бъдеще. Да видим. След финала на сезон 2 имаше сцена. НИКОГА не се върнахме към нея в този сезон. Сигурен съм, че в сезон 4 няма да се върнем към финалните две сцени от сезон 3.

Ще поживеем още 2-3 години. Ще видим. Ако преди това HBO не реши да дръпне шалтера на изхабената поредица.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here