erata_na_nemislimoto_coverДжошуа Купър Реймо предлага изцяло нов модел на разбиране на опасния и непредсказуем свят, в който живеем

Възможно  ли е президентът на САЩ да обяви една война за спечелена точно в момента, в който напрежението започва да ескалира? Как можа финансовият министър на Съединените американски щатифинансист и почти милиардер – да каже през май 2008 г., че най-лошото от финансовата криза вече е преминало, а през август същата година да се окаже въвлечен в яростна борба за спасяване на световната финансова система? Това са само част от темите, които засяга щатският журналист и бизнесмен Джошуа Купър Реймо в изданието „Ерата на немислимото“ (ИК „Изток-Запад“).

Днес живеем в свят, в който самите идеи, които направиха Съединените американски щати велики, застрашават бъдещето на американците. Плановете ни постоянно се объркват, а провежданите от държавите политики в по-голямата си част се провалят. Капитализмът, предназначен да улесни живота ни, увеличава така или иначе огромната пропаст между бедни и богати с всеки изминал ден, а мерките срещу глобалната финансова криза само влошават нещата и ние задълбаваме все повече. Опитите ни да противодействаме на тероризма по света създават illustration_9-11още и още терористи, а решенията и стратегиите на еколозите да опазят определени изчезващи видове водят до тяхното заличаване. Това Джошуа Купър Реймо нарича живот в „Ерата на немислимото“.

В тази ера, твърди Реймо, властта – такава, каквато я познаваме – е изместена от нещо коренно различно. Позовавайки се на историята, икономиката, психологията, имунологията, теорията на системните и мрежови взаимодействия, Реймо предлага изцяло нов модел на разбиране на опасния и непредсказуем свят, в който живеем. Самият той казва: „Започнах да проумявам, че Хизбула, Китай и онези мои приятели, работещи на места като „Гугъл“, joshua_cooper_ramo_picсподелят нещо повече от едната амбиция за промяна, че те са преоткрили този инстинкт, бяха го усвоили до съвършенство. Във всяка компютърна операция, във всяка тяхна инвестиция, както и в бомбите на атентаторите самоубийци, личи белегът на една много по-голяма промяна, която неумолимо се приближава към нас. Усещате ли я?

В „Ерата на немислимото“ авторът разисква и други наболели въпроси като глобалното затопляне, разпространението на ядрени оръжия, огромният дълг на САЩ към Китай, натрупан за по-малко от десетилетие и др. Гласът на Реймо е ясен и точен, може би защото принадлежи на икономист, роден и израснал в Ню Мексико, САЩ, който още в тийнейджърските си години се ориентира към писането: тогава се запалва по летенето и пише книга за преживяванията си като пилот. Завършва Чикагския и Нюйоркския университет, а през 1996 г. става най-младият главен редактор на сп. „Тайм“, впоследствие и чуждестранен редактор в същата медия. Реймо е и изпълнителен директор на „Кисинджър Асошиейтс” – консултантска фирма на бившия секретар на САЩ Хенри Кисинджър, както и член на съвета на директорите на „Старбъкс”, ФедЕкс” и др.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 − 10 =