Първата хомосексуална целувка в историята на „Междузвездни войни“ е изрязана от версията на филма в Сингапур. Там хомосексуалният секс е незаконен, а брак между еднополова двойка не се признава.

Говорител на Infocomm Media Development Authority сподели пред BBC, че сцената е изрязана, за да запази филма своето ограничение PG 13! Филмът Е подходящ за лица на 13 или повече години, но за лица под 13г. е нужно да има присъствие на родител. Не е ясно, какво би било ограничението, ако сцената бе останала. Камерата се движи ужасно бързо и тя минава за по-малко от секунда.

В страната ограниченията PG (препоръчително да се гледа с придружител – родител) и PG 13 (препоръчително лица над 13 години да гледат с придружител- родител) са препоръчителни а не забранителни. Родителите могат да решат дали децата да гледат филма сами или не. Забранителните ограничения са три- NC16 (забранено за лица под 16г.), М 18 (за лица на 18 или повече години) и R21 ( за лица на 21 или повече години).

Сцената не е цензурирана в Китай. В САЩ филмът получи ограничение само заради научнофантастично насилие и екшън.

Подобна цензура завладя филми отвъд границите често през годината. „Рокетмен“ бе забранен в Самоа заради несъответствие с културните и християнски вярвания в държавата. Сцени от филма, включващи гей секс и употреба на наркотици бяха изрязани в Русия за да не са в противовес със закона за хомосексуалната пропаганда.

Подобна цензура претърпяха и сцени от „Бохемска рапсодия“, отнасящи се до бискесуалната част от живота на Фреди Меркюри.

Източник: Deadline

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 1 =