Изчакай! Живите мъртви е най

Не се настройвай враждебно и не мисли, че ще те убеждавам в нещо. Всеки си има любим сериал. Всеки обича различна история, различни герои, актьори. Ключовата дума в това заглавие е креативен. „Живите мъртви“ не е най-добрият сериал. Всеки сериал е най-добър за някого, но „Живите мъртви“ категорично е най-креативният от всичко, което гледаме в последните 5-6 години и ще ти го докажа.Живите мъртви е най

Живите мъртви е най

„Живите мъртви“ е сериал по комикс. В него няма супер герои. Той не е на Marvel. Не е и на DC. Комиксът е световен феномен, издаден дори в България. „Живите мъртви“ приключва своя 9-ти сезон и е най-гледаната драма сред всички кабеларки. Първият му сезон включваше едва 6 епизода. Превърна се в планетарен хит и втория сезон бе поръчан в пълен размер! Живите мъртви е най

„Живите мъртви“ има един основен проблем. Всички, които НЕ СА го гледали, си мислят… че това е сериал за зомбита. Това не е и никога не е било сериал за зомбита. Това е сериал И за зомбита, но те в никакъв случай не са във фокуса на събитията. Те са фон за развитие на действието и за сътворението на света. Ако никога не сте чели комикса, а залагате само на сериала, то най-вероятно до ден днешен не знаете, кои всъщност за живите мъртви. И не, това НЕ СА зомбитата. Живите мъртви са хората, които са оцелели в този свят. Те са живи, но смъртта им е неизбежна. Точно както Рик Граймс казва в един от комиксите.

Героите

„Живите мъртви“ е сериал, който изключително залага на своите герои. На техните отношения, характер и съдба. Поредицата те кара да ги обикнеш. Да те е грижа за тях.

Живите мъртви е най

Представете си, че света свърши утре. Представете си, че системата се разпадне, няма градове, пари, работа, електричество. Представете си, че запасите от храна започват да намаляват, защото производството ги СПИРА. Всички консерви са със срок на годност, а света никога няма да се върне към това, което е бил. И производство няма да има. С какво се храните? Ами горивото? Да, има някакви запаси на гориво по бензиностанциите, в колите по улиците… Но когато след години то свърши, как става придвижването? Ами когато поддръжката на улиците спре, когато дъждовете и снеговете разрушат асфалта? Когато се срути мост и не можеш да минеш от другата страна на реката и няма кой да го поправи?

Представете си, че зад всеки ъгъл ви дебне смъртта. Някое зомби. И трябва да се бориш. Винаги и по всяко време. Представете си, че срещнете непознат в гората. Жив. Ще му се доверите ли? Дали той не е от вражеска група оцелели, които искат да завземат лагера и хранителните ви запаси? Дали в един такъв свят по-голямата заплаха няма да бъдат самите хора?!  Къде отива медицината? Раждаемостта? Как се отглежда дете в такъв свят? Как се печели доверие? Как се преживява загуба?

Съвременния човек е засипван от забавление под всякаква форма. Кино, телевизия, стрийминг, музика, книги, компютри. Всичко. Ами ако всичко това изчезне? Ако от утре няма НИЩО от това? Как се адаптираш? С какво се забавляваш? Ако след години нямане, се отдаде възможност да изгледаш филм (било то стар), дали това няма да бъде най-хубавото нещо в живота ти?

Аспектите на живота

„Живите мъртви“ изследва всичко това. Сериалът изследва всеки аспект на живота и борбата на човека в един умиращ свят. Нашите герои преживяват всичко от гореописаното и още много. Представете си бременна жена, принудена да се бие със зомбита. А сега си я представете да се бие с деца. Живи, разумни деца. А сега си представете как едно от децата съсича корема и. Сцена от миналия епизод на сериала. Живите мъртви е най

В него има толкова много красота. Много природа. Много зеленина. Брилянтна сценография, костюми и усещане за свят… следващ зомби апокалипсиса. В този свят, малките неща напомнят на нашите герои, че са хора. Малките неща ги приземяват и откъсват от идеята за оцеляването. Идея, в която всички са се впили.

Точно както малката Джудит попита Мишон:

А кога спряхме да обичаме чичо Дарил, Леля Маги, Краля, Керъл?

Този въпрос, след сцената в която Мишон се изправи срещу група деца и ги изби за да оцелее, ще ви дойде като студен душ. Колко чиста може да бъде човешката природа. Колко невинни и неопетнени са детските умове. Дори в този умиращ и кръвожаден свят, децата могат и знаят как да обичат. Знаят как да са добри. Живите мъртви е най

„Живите мъртви“ е най-креативният сериал на нашето време. Никой сериал не е успявал така творчески да се потопи и да изследва детайлно света, който сам е създал. А „Живите мъртви“ черпи от всеки аспект, който неговата вселена му дава.

Ами ако си сложим мъртвешки лица и се смесим със зомбитата?
Ами ако дойде зимна виелица? Как ще се топлим при липсата на ток, как ще оцелеем?

9 сезона след началото и още много комикси в сюжетната линия напред, „Живите мъртви“ продължава да е креативен и да се възползва от всичко, което му се предоставя. Всичко, за да събуди интереса на зрителя и да го провокира. За да го кара да чувства, да съпреживява и да го боли за тези герои. Живите мъртви е най

Креативността на сериала отива далеч отвъд неговите кинематографични качества. С напредването на сезоните, всички актьори стават прекалено скъпи за да бъдат задържани на екран. Когато подобни проблеми наболеят, сериалът трябва да се раздели със съответния герой. И „Живите мъртви“ се раздели с много. Мнозина твърдяха, че след напускането на Рик Граймс (Андрю Линкълн) сериалът ще умре. А той всъщност се върна в най-добрата си форма.

Анджела Канг

Креативността на новия отговорник на сериала, Анджела Канг, задмина и най-смелите очаквания на най-заклетите фенове. Сценографията, героите и въвличането на Шептящите в историята го върнаха на върха на хорското съзнание. За първи път от няколко сезона феновете започнаха отново да НЯМАТ търпение да дочакат следващия понеделник, за поредния епизод.

Изключително вялата маркетингова стратегия на Fox България не налага марката в страната ни. За разлика от световната фенска маса следваща го неотлъчно, в България зрителите залагат много на нелегалните торент тракери. Много от тях дори не знаят, че сериалът се излъчва в реално време, дублиран на български език, точно ДЕН след американската премиера на поредния епизод. Мястото е телевизия FOX, а часът е 23:00, всеки понеделник.

Креативността на „Живите мъртви“ ще ни закове за пореден път с Панаирът в Кралството, който ще видим в предпоследния епизод този сезон, озаглавен „Затишие пред буря“. Гледаме го този понеделник от 23:00 часа по Fox. А седмица по-късно е големия финал. Там ни очаква истинска, зимна буря.

Ако по каквито и да било причини все още не си започвал „Живите мъртви“ – сега е момента да го направиш. Загледай първи сезон. Един два епизода, дай си шанс и разбери, че това НЕ Е сериал за зомбита. Разбери, че това е най-креативния сериал на нашето време и потъни в този увличащ свят сред герои, които ще обичаш дълго.

„Живите мъртви“ ще се завърне със своя сезон 10 през Октомври, 2019г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 63 = 65