Жокера- рецензияНай-накрая. Един от най-противоречивите, мистериозни и очаквани филми за 2019г. Златен лъв от кино фестивала във Венеция за най-добър филм, изключителни отзиви от кино фестивала в Торонто и вече официалната му, световна премиера е факт. Жокера- рецензия

„Жокера“ не е „Черният рицар“!

Жокера„, не е „Отряд самоубийци“! Жокера на Хийт Леджър ще остане, като най-доброто изпълнение на героя за всички времена. Дали? Къде се вписва Артър Флек на Хоакин Финикс?

„Жокера“ и „Черният рицар“ са два изключително различни филма. Сравненията са неминуеми, тъй като Жокера и „Отряд самоубийци“ бяха истинско недоразумение. Финикс и Леджър с тези си изпълнения се преврнаха в легенди! „Черният рицар“ е тежък, криминален film-noir по комикс. „Жокера“ е one man show, където лудостта на един човек и „възкачването му“ до Клоунът- Принц на Готъм са представени със смазващ реализъм и виртуозност.Жокера- рецензияЖокера- рецензия

Хоакин Финикс е сърцето и душата на този филм. Без актьор от неговата класа, без изпълнение, като неговото, „Жокера“ е обречен на неминуем крах. Артър Флек (Хоакин Финикс) е всичко. Началото, средата и краят. Целия път. Тук няма маскирани супер герои. Но да- тук ИМА Томас Уейн, Брус и Марта Уейн. Тук е и имението Уейн. Но нещата свършват до там. А да… действието се развива в Готъм. А може спокойно да се развива навсякъде другаде в САЩ.

Визуално зашеметяващ Жокера- рецензия

Усещането за онази епоха, онези отминали времена, към които гледаме с носталгия и лека тъга днес е навсякъде. Започвайки от УБИЙСТВЕНИЯ саундтрак, който ни потапя в онези години на 20-ти век още с началните сцени на филма и продължава да ни държи ПЛЪТНО там, до неговия финал. Колите, сградите, костюмите, отношението, събитията. Дори машината за отбелязване на старта на работния ден и отбелязване на неговия край… всичко носи духа на епохата и непрекъснато ти припомня КОГА СИ!

Костюмите и цялата сценография са следващия детайл, който ще зарови в съзнанието ви красотата на тази епоха. Трудните времена, бедността и преди всичко- пушенето в затворени пространства. Леле как липсва това на пушачите, а да го виждаш отново на екран, така фриволно и позволено…Жокера- рецензияЖокера- рецензия

„Жокера“ НЕ Е натъпкан с насилие. В него не валят трупове след трупове. Жокера НЕ Е масов убиец. Но е убиец. И е луд! Леле колко е луд…

Хоакин Финикс започва своето потапяне в героя още с физическото си преобразяване. Той е отслабнал изключително много за ролята, пуснал си е дълга коса. Всичко това в съчетания с несъразмерния му нос създават впечатлението за абсолютен загубеняк. Съчетай това с поведение и разсъждения на истински луд човек и ще получиш уникална комбинация. Точно това е Артър Флек.

ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕР!!! ПРОДЪЛЖИ ДА ЧЕТЕШ СЛЕД КРАЯ НА СПОЙЛЕРА!!!

Нещо, което трейлърите и PR кампанията успяха да скрият от зрителите на филма е причината за зловещия му смях! Болестта му и причината за травмата в главата са гениална и същевременно толкова проста хрумка, която отключва поредица от събития и осмисля целия филм. Картичките с обяснение, за извинение на заобикалящите го (докато се смее) са още по силни.

В даден момент сам помирисах, че най-вероятно ще тръгнем в посоката – Томас Уейн е бащата на Жокера. Гениално. Пазителя на Готъм и неговия най-голям мъчител, са всъщност наполовина братя. Дори и филмът да беше спрял до там, хрумката е изключителна и ние всъщнсот НИКОГА не сме знаели нищо а произхода на героя, това е ВЪЗМОЖНО и се вписва чудесно в канона.

Последвалият обрат и пълната лудост на майка му осмислят втората половина на филма. Сцената в болницата и кражбата на картона е толкова проста и същевременно толкова напрягаща и емоционална. Самата битка между Артър и служителя, бягството му, спирането на стълбището и прочитането на жестоката истина са съкрушителни. Всеки малко емоционален зрител ще потъне в мъката на този пораснал мъж и ще се постави на негово място.

Погледа в миналото и младата майка на Артър в полицейското управление са голямото разкритие, което оправдава действието на героя с възглавницата по-късно.

Жокера- рецензияКРАЙ НА СПОЙЛЕРА

Целия път на героя и поредицата от елементарни, но злощастни събития събуждат у него готовността да се бори. Готовността да бъде забелязан. Готовността да се защитава. Злото поражда зло. Болката поражда болка. Лудостта поражда лудост. А някъде в нея, се крие хаоса. И точно там, в царството на хаоса е финалът на „Жокера“. Точно там са първите наченки на познатата история и „началото“ на комиксовата нишка от света на DC. И да… има препратка към Жокера на Хийт Леджър. Сред последната канара от хаотични сцени има една, която със сигурност ще познаете. Тя е иконична и тя е останала в съзнанието ви. По същия начин ще си спомните Жокера на Хийт Леждър в „Черния рицар“. Хоакин прави този реверанс и сцената ще предизвика умиление в душите ви.

Убийставата в „Жокера“ са малко, но са най-реалистичните и неочаквани убийства, които сме гледали от ужасно много време насам. Убийствата на Жокера на Хийт бяха „между другото“ и това ги правеше вцепеняващи. Тези на Артър Флек са абсолютно целенасочени, като едно от тях, се отличава с изключителна жестокост. Изключителна!!! Започва абсолютно оправдано (от негова гледна точка) и завършва далеч отвъд границата на абсолютната лудост. Финалът на сцената след въпросното убийство за пореден път затвърждава усещането на зрителя- това е АДСКИ луд човек. Жокера- рецензия

По-добрият Жокер?

Дали Хийт Леджър е най-добрия Жокер? За съжаление вече НЕ Е. Хоакин Финикс прави роля, която ще остане в историята. Тя НЕ Е по-добра от тази Ледждър, но е точно ТОЛКОВА добра. Ако трябва да ги подредим, бих поставил Леджър на 1А позиция и Финикс на 1Б позиция. И двамата са първенци! Въпреки, че не съм сигурен дали допълнителната сила върху изпълнението на Леджър у всички, не падна, от неговата смърт точно след тази роля. Силата на Финикс е вътре в него и в извънземния му талант.

„Жокера“ не е филм на Марвел. В него няма лунапарк и въртележки. „Жокера“ не е от познатите ни филми на DC. Той не е глупостта „Лигата на справедливостта“ или недоразумението „Отряд самоубийци“. Това е един от най-мрачните, тежки и емоционално съсипващи филми, които ще гледате тази година. Но това е филм,  който в сезона на наградите ще прикове очите на целия свят в себе си. Хийт Лежър получи Оскар за поддържаща мъжка роля за превъплащението си в Жокера. Хоакин Финкс ще получи статуетката за главна. Запомнете това изречение!

Жокера“ е вече в кино салоните в цялата страна. Разпространява Александра Филмс.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − = 10