Закрилникът 2Премиера в България: 17.08.2018г.
Световна премиера: 20.07.2018г.
Жанр: Екшън, Криминален, Трилър
Продължителност: 121 минути
Формат: 2D/IMAX 2D/4DX
Сценарист: Ричард Уенк, Ричард Линдхайм, Майкъл Слоан
Режисьор: Антоан Фукуа
В ролите: Дензъл Уошингтън, Педро Паскал, Бил Пулман, Мелиса Лео, Сакина Джафри, Джонатан Скарф, Каролин Дей
Разпространител: Александра филмс / Columbia Pictures

Дензъл Уошингтън се завръща в една от най-запомнящите си роли, а именно ролята на Робърт МакКол – бивш член на американските специални служби, който решава да инсценира собствената си смърт и започва спокоен живот в Бостън. Както често се случва в тези филми обаче, спокойствието не трае дълго и воден от чувството си за правда, героят е въвлечен в ситуации с екстремно насилие. В конкретния случай отколешната му приятелка Сюзан е убита и МакКол поема по пътя на кърваво отмъщение.

Ако имате проблем и няма към кого да се обърнете, Робърт МакКол ще ви помогне – той е Закрилникът. МакКол помага на жертвите на насилие, експлоатация и с потъпкани права, като прилага своето твърдо правосъдие. Но когато опасното минало на МакКол го достига съвсем близо до дома му, той трябва да приложи всичките си умения в действие. Сега той ще се изправи срещу професионален убиец от висока класа, който няма да се спре пред нищо, за да го унищожи. Дензъл Уошингтън се завръща към една от емблематичните си роли в първото продължение в кариерата му.

Columbia Pictures представя продукция на Escape Artists / Zhiv / Mace Neufeld Закрилникът 2. С участието на Дензъл Уошингтън, Педро Паскал, Аштън Сандърс с Бил Пулман и Мелиса Лио. Режисьор Антоан Фукуа. Продуценти Тод Блек, Джейсън Блументал, Дензъл Уошингтън, Антоан Фукуа, Алек Зискин, Стив Тиш, Мейс Нюфилд, Тони Елдридж и Майкъл Слоун. Сценарист Ричардс Уенк. По мотиви от телевиззионния сериал, създаден от Майкъл Слоун и Ричард Линдхайм. Изпълнителни продуценти Моли Алън и Дейвид Блумфийлд. Оператор Оливър Уд. Художник Наоми Шоън. Монтаж Конрад Бъф. Костюми Джени Геринг. Музика Хари Грегсън-Уилямс. Подбор на музиката Джабари Али.

ЗА ФИЛМА

„Мисля, че хората харесват идеята, мита за съществуването на Робърт МакКол. Той е донякъде като ангел на мрака, за който всички се надяват да слезе на земята и да помага на хората, които се чувстват безпомощни“, казва Антоан Фукуа, който се завръща и работи заедно с Дензъл Уошингтън за четвърти път в Закрилникът 2, след успешното им сътрудничество в Тренировъчен ден, Великолепната седморка и първата част на Закрилникът. „Той е намерил своето място, раздавайки справедливост. Досега от това са се възползвали непознати хора. Но когато е убит близък човек на МакКол, той се заема да отмъсти за него, а и за себе си“.

Уошингтън е привлечен от МакКол, защото той успешно се вписва в образа на обикновения човек. Сега МакКол продължава в същия дух, но вместо да си стои на спокойствие, той действа. Вместо да се бори за каузата на непознати, ангелът на отмъщението този път води своята най-лична битка. „Когато виждаме МакКол за първи път, той се опитва да помага на друга хора, които са безпомощни, но сега задачата му е прекалено лична“ казва друкратният носител на „Оскар“.

Забележителното при Закрилникът 2 е цифрата 2: това е първото продължение в кариерата на Дензъл Уошингтън. „Работя в киното вече 40 години и никога не съм правил нещо за втори път“, казва той. „Аз се вълнувам, когато правя нещо ново. В този сценарий новото за мен бяха отношенияна на героя ми със Сюзан, героинята на Мелиса Лио, и с младия Майлс, изигран от Аштън Сандърс. Този филм е донякъде личната одисея на МакКол, защото показва какво се случва с хора, които той е допуснал в живота си. Той е човек, който по принцип избягва да се сближава прекалено много, но когато все пак става близък с някои хора, нещата излизат от контрол“.

За Фукуа и продуцентите на филма повишаването на залозите в личен план за МакКол се превръща в основна идея. „Не бях учуден на зрителски интерес към Дензъл в първия филм, но най-много бях изненадан от реакцията на зрителите как той раздава правосъдие“, споделя Фукуа. „Мисля, че хората се чувстват като аутсайдери, които не могат да контролират живота си. Затова си мечтаят да имат на разположение МакКол, който ще се появи и ще оправи нещата. Е, няма да разреши всичките ни проблеми, но ще ни даде възможност да продължим в правилната посока“.

„Историята в Закрилникът е безкрайно оригинална“, казва продуцентът Джейсън Блументал. „Робърт МакКол успешно се е откъснал от системата и би искал да продължи да живее по този начин, но в крайна сметка няма как да отвърне поглед от несправедливостите, които го заобикалят ”.

„Но на всички е ясно, че е невъзможно да се отървем от миналото си“, казва продуцентът Тод Блек. „Ако първият филм беше за човек, откриващ смисъла, който ще го ръководи до края на живота му, този филм е за човек, намерил приложение на този смисъл, който търси отмъщение и се опитва да се помири с миналото си. Когато започнахме да обмисляме концепцията за Закрилникът 2, имахме идея да покажем кой е МакКол и от къде идва. За щастие нашият сценарист Ричард Уенк предложи много интересен сюжет за следващата част“.

„За моя изненада, едно от нещата, които зрителите много харесаха в първия филм, бе, че МакКол си остана една загадка, така че планирах да го представим какъв е той като човек във втората част“, отбелязва Уенк.

В Закрилникът 2 са разкрити много от тайните на МакКол – неговото обучение, неговите умения, неговата съпруга, неговите отношения със Сюзан Плъмър. „МакКол все още се опитва да преодолее своите проблеми от миналото, това, което е преживял, включително смъртта на съпругата му, и как всичко го е белязало по някакъв начин“, казва Фукуа. „Налага му се отново да се завърне в своя дом, а както казват, понякога обратният път към дома е най-трудният. И понякога буквално трябва да преминеш през буря, за да намериш покой“.

 

ДЕНЗЪЛ УОШИНГТЪН И РЕЖИСЬОРЪТ АНТОАН ФУКУА

„Дензъл Уошингтън няма само едно силно качество и съответно демонстрира всичките си възможности като актьор в процеса на работа“, казва Антоан Фукуа. Закрилникът 2 отбелязва четвъртото сътрудничество между двамата. Предишните им три съвместни филма – Тренировъчен ден, Закрилникът и Великолепната седморка – пожънаха успех сред критиците, като Тренировъчен ден носи на Уошингтън „Оскар“ за най-добър актьор. „Винаги се хипнотизирам, докато гледам Дензъл по време на работа. Той непрекъснато изкачва нови върхове, винаги се старае да направи нещо по-добре. Мислите си, че такива като него понякога намаляват темпото, все пак е Дензъл Уошингтън. Но той не го прави. Дензъл първи ще ви каже: Аз не съм кино звезда. Аз съм просто актьор. Той постоянно ме предизвикава и ме вдъхновява“.

Фукуа, който също досега не е правил продължение, преди отново да обедини сили с Уошингтън за Закрилникът 2, смята, че втората част се появява точно навреме по няколко причини. „Мисля, че Дензъл хареса написаното от Ричард и мистерията около Робърт МакКол“, казва режисьорът. „Забавлявахме се първия път с Робърт МакКол. Той е непредсказуем и мисля, че Дензъл винаги е искал да играе подобен герой, който е толкова различен от него самия“.

„Но Робърт МакКол все пак много прилича на Дензъл като човек“, продължава Фукуа. „Дензъл не би искал да говоря за това, за да не го величая толкова, но той помага на много хора. Той ме научи на нещо, което самият той е научил от Нелсън Мандела: един овчар води стадото отзад, не застава пред него. Той възприема това правило и помага на много хора, без да вдига шум около това. Мисля, че за него беше важно да изрази това чрез образа на Робърт МакКол“.

Това е подчертано във филма с книгата, която си е избрал МакКол. Той чете Between the World and Me на Та-нехиси Коутс и се предполага, че Майлс (игран от Аштън Сандърс) – млад мъж, който живее в неговата сграда, прави същото. Сценаристът Ричард Уенк споделя, че се е вдъхновил за това от самия актьор. „Дензъл ми донесе книгата, докато работихме заедно по сценария“, споделя той. „Прочетох я и после я обсъдихме с него. Така решихме да заменим книгата, която героят му трябваше да чете, с Between the World and Me. Тази книга придава на героя на Дензъл социално самосъзнание, което бе показано във взаимоотношенията му с героя на Аштън“.

Уенк, който работи с Уошингтън и Фукуа по двете части на Закрилникът и Великолепната седморка, казва: „С велики таланти като тези двамата се стараеш да си по-креативен, да изпипваш нещата във визуален план и да си по-находчив. Искаш да предложиш на Антоан, чийто визуален стил е несравним, наистина добър сценарий, който да го вдъхнови да работи и да наскочи себе си. А при Дензъл, който е сред най-великите актьори на нашето поколение, винаги имаш това предвид, когато пишеш сцените и диалозите за тях“.

Продуцентът Тод Блек, който работи с Дензъл Уошингтън още от режисьорския му дебют Антоан Фишър, казва: „Антоан и Дензъл си имат пълно доверие и се уважават. Мисля, че това взаимно доверие е в основата на едно страхотно сътрудничество: Дензъл се фокусира върху своето изпълнение с мисълта, че Антоан ще се погрижи за всичко останало; а Антоан знае, че може да разчита на Дензъл за три различни дубъла, всеки уникален по своему, от които ще може да избира при монтажа“.

„Заедно с Антоан постигнахме много успехи“, казва Уошингтън, отбелязвайки, че успехите са не само финансови, но и сред критиците. „Той е съвсем наясно как се прави кино от такъв тип“.

„Стилът на Антоан при създаването на истински екшън е толкова уникален и специфичен, и когато той е допълнен с една чудесна история, се получава магията!“, продължава Блейк. „Филмът донякъде е като акордеон. Антоан знае кога да го събере и кога да го разтвори максимално; знае кога да го направи по-шумен и кога да го направи по-тих“.

Фукуа, който работи с координатора на каскади Джеф Дашноу, изгражда екшън сцените, осланяйки се на таланта и способностите на Уошингтън. „Робърт МакКол прави всичко на високи обороти, така че трябваше да направим доста дубли. Ако заснемем сцената наведнъж, няма да видите какво точно е направил“, обяснява Дашноу. „Дензъл всъщност е много бърз с ръцете и много лесно разучи хореографията на екшън сцените. Той се е занимавал с бокс през голяма част от живота си, така че добавихме това към образа му, както и доста други спортове. Освен това хореографът на бойните сцени Мик Голд, който притежава някои много специални умения, ги разработи и за продължението, за да се отличават от тези в първата част“.

За да потопи зрителите в света на Робърт МакКол, Фукуа прибягва до така наречения от него „стил на Закрилникът“. „Сърцето му забавя ритъма си, зениците му се разширяват, добавяме повече светлина и той се откроява още по-ярко. Той е наясно с всичко в една стая. Насилието не го притеснява“, казва Фукуа. „МакКол е човек, който моментално може да прецени ситуацията – той знае къде ти е слабото място, знае и къде може да държиш оръжията си. И всичко може да бъде използвано от него като оръжие – химикалка, лист хартия или телбод“.

В Закрилникът 2, според думите на Фукуа имаме възможност да разберем какво представлява животът на човек като него. „Ако насилието е твоята зона на комфорт, какво компенсираш с това?“, казва той. „Ако пуснете хора, склонни към насилие, сред обществото, ще има ли някой, на когото те да се доверят? За МакКол това е Сюзан Плъмър – тя го разбира, тя го извежда от света на мрака, тя му осигурява всичко необходимо, за да може да действа. Той я обича и тя е единственият човек на света, който е обичал, освен съпругата си. Така че той приема прекалено лично нейното убийство“.

ПОДБОР НА АКТЬОРИТЕ

 

Най-важното нещо във филма са отношенията между МакКол и неговата бивша колежка Сюзан, играна от Мелиса Лио, и нейния съпруг Брайън, в ролята е Бил Пулман.

„В този филм Сюзан и МакКол все още са най-добри приятели и поддържат много активни и делови работни отношения“, казва Блек. „Тя продължава да работи много активно за правителството и дава на МакКол необходимата му информация, за да действа като Закрилник“.

„В първия филм Сюзан даде на МакКол съветите, от които се нуждаеше: че го бива да помага на хората, че го бива да оправя всякакви проблеми и тя му предлага да помага на изпадналите в нужда“, казва Лио. „В този филм МакКол трябва да се погрижи за себе си и да намери начин за баланс в живота си“.

„Предложението да се завърна в Закрилникът 2 беше възхитително, защото беше удоволствие да работим по първия филм“, продължава Лио. „Най-вече заради двамата основни „виновници“ – Антоан Фукуа и Дензъл Уошингтън. Антоан никога не прави един и съши филм за втори път, той продължава да вдига нивото си. А този филм ще бъде по-добър от предишния, Антоан успява да представи историята по-добре“.

Бил Пулман се завръща като Брайън Плъмър, съпругът на Сюзан Плъмър.

„Обожавам такива истории, в които главният герой е скромен, не иска да бъде забелязван и притежава код на поведение“, казва Пулман. „Този филм донякъде прилича на уестърн, в който главният герой има своите принципи, към които се придържа, макар че понякога му е доста трудно да го прави“.

„А моят герой ще има възможност да се включи в някои от екшън сцените“, смее се той.

За да е в контакт с най-близките си хора, Робърт МакКол се премества от Челси в апартамент на Масачузетс Авеню, голям булевард, преминаващ през центъра на Бостън. Той е приятел със съседите си и се превръща в ментор за тийнейджъра Майлс, който живее със самотната си майка в същия комплекс.

 „Когато МакКол забелязва младия Майлс, който пропилява живота си, той усеща, че младежът е разколебан“, казва Ричард Уенк. „МакКол предполага, че момчето е попаднало в лоша компания и става нещо като негов баща“.

„Много ми допадна идеята за отношенията в стил баща и син между МакКол и младежа, на който той помага да се ориентира в живота“, казва Уошингтън. „На тази връзка гледах като възможност за контакт с младите хора, които се нуждаят от свой ментор“.

„Дензъл ми се обади и каза: Всъщност този филм е за отношенията между баща и син“, казва Блек. „Робърт МакКол трябва да се научи да бъде баща. Трябва да гледам на Майлс като на мой син и да го наставлявам. Това е сърцевината на този филм, не можем да се откажем от това развитие – нито Антоан, нито Ричард, нито аз“.

„Тази връзка се развива на база миналото на МакКол“, продължава Уошингтън. „Той не е допускал никого прекалено близо до себе си, а хората, които са имали тази привилегия, вече ги е изгубил. Така че той изпитва колебания дали да допусне това момче до себе си толкова скоро, но все пак го прави“.

Аштън Сандърс, който привлича вниманието на критиците с участието си в отличения с „Оскар“ филм „Лунна светлина“, получава тази роля.

„Аштън ни събра очите на прослушването“, казва Блументал. „Той произнасяше репликите си точно, искрено и със смазващ ефект. С избора на Аштън не само разполагахме с невероятно талантлив млад актьор, ново лице в поредицата, но щяхме да развием истинска и автентична връзка между него и героя на Дензъл. И тези две вселени – истински и автентични – бяха нещо, което Антоан Фукуа коментираше всеки път, когато дискутирахме подробности по филма“.

Сандърс споделя за своята роля: „Майлс е добро момче, но постепенно започва да се забърква с хора, които ще му донесат неприятности. Липсва му положителен пример и МакКол става именно това за него“.

„В първия филм МакКол се изявяваше като спасител на общността, а сега мисля, че прави същото за Майлс. Той го спасява от проблемите“, продължава Сандърс.

След като МакКол започва да си отмъщава на членовете на бандата, които са убили Сюзан, неговият бивш ръководител и съветник, той отново се свързва с хората, които преди са му били толкова близки – бивши колеги от бойното поле. „Те са екип от петима висококвалифицирани лица, натоварени да обикалят по света и да убиват или отвличат поставените им от началството мишени“, обяснява Уенк. „Те са най-опитните убийци на земята. Робърт МакКол е бил част от този екип професионалисти. Но след като умира съпругата му, той решава да постави точка на всичко. И когато една кола бомба експлоадира, той се възползва от възможността да се оттегли и да накара всички да го смятат за мъртъв“.

Но след фалшивата смърт на МакКол, животът на останалите четирима продължава. Какво се е случило с тях? Уенк продължава: „Нашите технически съветници за филма бяха от Специалните военновъздушни и военноморски сили. Те могат да ви разкажат безброй подобни истории. Едно от момчетата ми сподели: Тренират ни да убиваме, но не ни учат какво да правим след това. Е, какво трябва да правим? Какво да пишем в нашите автобиографии? Работих като професионален убиец?“

„Това е едно братство“, казва Блументал. „Те са виждали и вършили неща, с които повечето хора никога не биха могли да се справят. Точно затова тези петима души са готови да умрат един за друг“.

За Уошингтън е важно да има разграничение между МакКол и останалите от групата. „Дензъл искаше да се подчертае, че героят му не е просто човек, който носи оръжие и стреля по хората. Искаше той да бъде по-интелигентен от обикновения чернокож изпълнител на мокри поръчки“, отбелязва Блументал. „МакКол е много над това ниво, все пак в сформираната от Сюзан Плъмър група са само най-добрите от най-добрите“.

Всеки член на групата има своята специалност. „Това, че вършиш нещо като останалите, не значи, че имаш същите възможности“, казва Уошингтън. „Може да си трениран по същия начин, както всички боксьори, но това не значи, че всички боксьори ще станат световни шампиони“.

В елитнага група са Йорк, изигран от Педро Паскал, който се превръща в звезда с ролята си в сериала „Narcos“; Резник, изигран от Джонатан Скарф („Ван Хелзинг“); Ари, изигран от изгряващата звезда Кази Тогинас, и Ковач, изигран от дебютанта Гарет А. Голдън.

„Прослушването на Педро беше различно от това на всички кандидати за ролята. Той представи топлите и приятни страни на героя си, което никой не успя да направи като него“, казва Блументал.

„Моят герой Йорк и МакКол са били основни партньори преди години“, разказва Паскал. „Те са част от мистериозна, елитна група от професионални бойци, част от най-законспирираните правителствени дела. Двамата сме били заедно по време на експлозията, при която Йорк оцелява, а МакКол вероятно не. Йорк тъгува за него в продължение на седем години, смятайки го за мъртъв. Тяхната връзка е основана на приятелство, доверие, партньорство, менторство. Бих я определил като най-истинската връзка в живота на моя герой“.

Паскал е развълнуван от възможността да играе заедно с Уошингтън в този напрегнат трилър. „Бих казал, че Закрилникът имаше такъв голям успех, защото един абсолютно безкомпромисен актьор играеше един безкомпромисен герой“, казва той. „Той е невероятно трениран убиец, използващ своята подготовка и своя талант в името на нещо добро“.

„Много е трудно да намериш някой, който да се изправи срещу Дензъл Уошингтън“, казва Фукуа. „Трябваше да открием актьор, който да издържи на темпото му и да не изглежда уплашен на екрана“.

Скоро

Закрилникът 2

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here