Секс, наркотици и гурме

  Антъни Бурдейн е един от най-известните готвачи в света. Работи като изпълнителен готвач повече от 30 години в легендарния ресторант Brasserie Les Halles в New York City и е един от най-добре платените майстори в кулинарния бизнес според класацията на сп. Форбс – „Топ 10 на най-богатите готвачи в света” (2008 г.). Той е груб, постоянно обижда, не носи колосани бели дрехи или ефектни високи шапки. Като се прибави и употребата на неприлично количество алкохол, наркотици и безразборния секс, Бурдней съвсем заслужено получава прозвището Лошото момче на кулинарния бранш. Освен това той е страхотен готвач, талантлив писател и може да зарази всекиго със страстта си към храните от най-различен вид. Именно страстта и авантюристичният му дух са му създали милиони гурме фенове по целия свят.

Антъни Бурдейн е роден през 1956 г. Посещава колежа „Васар” и завършва световноизвестния Кулинарен институт на Америка (КИА). Работил е в множество ресторанти като Supper Club, One Fifth Avenue и Sullivan’s.

Редовно сътрудничи на списания и вестници и статиите му за кулинарните тайни се появяват на страниците на The Times, New York Times, Observer, Face, Scotland on Sunday и Food Arts.

 Статията му „Не яжте, преди да прочетете това”, публикувана в The New Yorker, става невероятно популярна и като нейно естествено продължение се ражда автобиографичният роман „Поверително от кухнята” (ИК „Кръгозор”). Книгата предлага поглед зад лъскавия свят на ресторантските салони и разкрива личната история на Бурдейн. Превръща се в световен свръхуспешен бестселър.

 През 2002 г. телевизионният канал Food Network продуцира предаване в 22 епизода с участието на Бурдейн – „Пътешествието на един готвач в търсене на съвършеното ястие” (преведено в България като „Гастрономическо турне”), в което той обикаля целия свят и задоволява кулинарното си любопитство, като вкусва от най-екстремните храни, които може да открие в различните страни. Той опитва овчи тестикули в Мароко, яйца от мравки в Мексико или око на тюлен на забравено от бога място. Едноименната книга, написана след края на пътешествието му, става изключително популярна и стига до върховете на литературните класации в САЩ и Великобритания. Кулинарните му книги с рецепти също имат изключителен успех сред професионалистите и любителите.

 Кулинарното шоу „Без задръжки“, което Бурдейн води и в което приготвя странни вкуснотии като препечен ректум от африкански глиган, е хит сред зрителите на Travel Channel.  В края на 2011 г. тръгна и най-новото му предаване – The Layover.

 Сериалът „Поверително от кухнята”

 Историята в телевизионния сериал „Поверително от кухнята” е основана върху автобиографията на нюйоркския готвач Антъни Бурдейн, превърнала се в истински бестселър по целия свят. Главният герой е талантливият готвач с взривоопасен характер (също като самия Бурдейн) – Джак Бурдейн, изигран от актьора Брадли Купър (“Високо напрежение”, “Последният ергенски запой”).

 На въпрос към Антъни Бурдейн кой актьор предпочита да изиграе неговата роля, той отговаря със завидното си чувство за хумор: „О, Господи, не знам, но със сигурност  да е някой много по-грозен от Брадли Купър… като Гари Олдман например.”

 Също както в книгата, и в сериала има разкрити тайни от света на висшата кухня, много страсти и забавни случки, подправени с щипка пиперлив хумор. И всичко това в името на добрата храна и на Негово Височество – клиента.

 Продуценти на сериала „Поверително от кухнята” са професионалистите в жанра – Дарън Стар, познат на зрителите като един от създателите на сериала “Сексът и градът”, и Дейв Хемингсън – продуцирал сериалите “Само за снимка” и “Американски баща”.

 Откъс от „Поверително от кухнята“

 Бележка от главния готвач

 Не ме разбирайте погрешно. Аз обичам ресторантския бизнес. По дяволите, та нали все още съм в него – вече цял живот, един обучен главен готвач, който само след час вероятно ще пече кости за деми-гласе и ще реже  говеждо в една кухня за подготовка на Парк Авеню.

Няма да разкривам никакви тайни, нито ще си направя харакири заради всичко, което към видял, научил и свършил през дългата си кариера като мияч на съдове, готвач по подготовката, готвач на пърженето, на грила, готвач на сосове, заместник шеф и главен готвач, защото съм сърдит на бизнеса, или защото искам да ужася хранещото се в ресторанти общество. Освен това все още ми харесва да бъда главен готвач, тъй като този живот е единственият, който наистина познавам. Ако се нуждая от услуга в четири сутринта, независимо дали това е светкавичен заем, рамо, на което да поплача, хапче за сън, гаранция за кредит или просто някой, който да ме вземе с колата си от някое опасно предградие в проливния дъжд, определено не се обаждам на някой познат писател. Обаждам се на моя заместник главен готвач, или на предишния си, или на готвачът-сосиер, или на някой, с когото работя или с когото съм работил през последните двадесет и повече години

Не. Аз искам да ви разкажа за тъмните пазви, за недрата на ресторантския търбух – една субкултура, чиято вековна милитаристична йерархия и характер с привкус на “ром, педерастия и пърхане на мигли”, създават смесица от непоколебими заповеди и разбиващ нервите хаос – защото я намирам за напълно комфортна, като хубава топла вана. Точно в този живот знам стъпките и мога да се придвижвам лесно. Знам езика му. Познавам хората в малката общност от главни готвачи в Ню Йорк, в която преобладават кръвосмесителни връзки, и знам как да се държа в кухнята за разлика от реалния живот, където се чувствам като върху тресяща се земетръсна зона. Искам професионалистите, които прочетат това, да му се наслаждават заради онова, което представлява: прям и откровен поглед върху живота, който много от нас живеят и дишат през по-голяма част от дните и нощите си, стигайки до прекъсване на “нормални” социални взаимовръзки. Ние никога нямаме свободни дни в събота и неделя, винаги работим през празниците, най-заети сме, когато всички останали хора в света, просто целият свят не работи, което ни създава изкривен и особен поглед към действителността, който моите познати готвачи и майстори надявам се ще разпознаят. Хората с кариера в ресторантьорството, които прочетат тази книга, може да харесат, а може и да не харесат онова, което съм написал. Но ще знаят, че не съм излъгал.

Искам читателите да хвърлят поглед на истинските радости от създаването на добра храна на професионално ниво. Бих искал да разберат  какво е чувството да постигнеш детската си мечта и да командваш собствен пиратски екипаж – какво е да се чувстваш, да изглеждаш и да миришеш на дрънкането и съскането в кухнята на голям градски ресторант. И бих искал да предам, доколкото мога най-точно, странното удоволствие и наслаждение от езика, патоса и убийствения хумор, които могат да се чуят и срещнат само на фронтовата линия. Бих искал хората, които ще прочетат тази книга, да получат поне чувството, че този живот, въпреки всичко, може да бъде забавен.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here