Спомням си лятото на 2009г., когато работех в градското кино. Тогава все още разпространителските фирми в България изпращаха рекламните плакати на хартиен носител и ние ги закачахме в предверието. Дойде такъв на едно синьо лице, виждащо се наполовина. Това бе женско Нави. Филмът бе „Аватар“. През Август се очакваше да излезе първият трйлър на това технологично чудо. Стоях у дома пред компютъра и чаках часът на премиерата. След като го изгледах, НЕ БЯХ впечатлен. Режисьор бе Джеймс Камерън, който създаде филмът, запалил ме някога по киното.

Титаник от 1997г. бе причината да захапя и да се влюбя в седмото изкуство, а „Аватар“ бе първия му режисьорски опит след това. Тогава за първи път си поръчах тениска с щампа (плакатът) и премиерната дата 17.12.2009г. Бях адски горд и различен с тениската ми. В деня на премиерата бях номер едно. Докато късах билетчетата на вратата на залата, не можех да си намеря място от вълнение. Филмът преобърна живота ми и години наред след това не бях сигурен дали това е най-якия филм за всички времена или има още какво да се желае. Това със сигурност е най-запомнящия се филм на всички времена и беляза съзнанието ми завинаги. Очакването за „Аватар 2“ започна…

Годините след премиерата

След най-касовия филм за всички времена, далеч надминал Титаник. След въвеждането на третото измерение в киното. След 14 номинации за Оскар. След няколко спечелени статуетки, това бе филма на десетилетието и очакването за неговото продължение започна да тиктака.

През 2013г. за първи път се появиха сигнали, за „Аватар 2“. Далечни, мъгливи. Дори се заговори за премиерна дата. И това бяха първите излъгани очаквания. През 2015г. бе втория момент, в който филм щеше да има. И отново напразни очаквания. През Септември 2017г. снимките с актьорите най-сетне започнаха. Премиера през 2018, през 2019 и окончателно през 2020г. Но Disney купи Fox преразпределиха своя бизнес план. „Аватар 2“ замина за Декември 2021г. Многократната смяна на „потвърдената“ премиерна дата бе първият пирон в ковчега на филма. На хората спря да им пука. Никой не обича да го лъжат и да му дават празни надежди. Особено ревностните фенове от зората на ерата на супер-героите.

Хората, които изгледаха някога и се влюбиха в Аватар, при премиерата на „Аватар 2“ ще са с 12г. по-възрастни. Едно дете на 20 и един мъж на 32 имат различен поглед към живота. И филмите. Някак, различно възприемат.

„Аватар“ вече не е най-касовия филм на всички времена, но по-важното е защо. „Отмъстителите: Краят“ бе епилогът на новата ера в киното. Ера, започнала около и малко след премиерата на „Аватар“. Ерата на филмите за супер-герои. Ерата на Disney. Това е новият еталон за масово, мейнстрийм кино. Това са най-гледаните филми всяка година. Най-обсъжданите, най чаканите. Колкото и да ги мразим някои (част от екипа на сайта също!), фактите са на лице.Това са конкурентите на „Аватар“ и всичките му продължения.

Фатална грешка

Джеймс Камерън направи фатална грешка, като през 2017г. обяви, че работи по това „Аватар 2“ да бъде първият 3D филм без очила (справка тук) ! След това стана ясно, че технологията не е узряла до там и няма изгледи да успее в обозримо бъдеще. За това тя бе задраскана и премина на друга иновация. Подводното motion capture. Но дали това е иновация? Дали Алфонсо Куарон не засне голяма част от сцените си с нулева гравитация, като постави актьорите от „Гравитация“ (2013г.) в басейни под вода и не снима там? А дали вече не видяхме как би изглеждал (дори и изкривен) подводен Motion Capture в „Аквамен“? Кой остана впечатлен? Какво би ни донесло това и колко УАУ е всъщност? И тук се получи поредното излъгано очакване.

Над 20 пъти се появяваха новини за старт на снимките и над 20 пъти се появяваха новини за финал на снимките. Ама за годината, продължаваме догодина. Ама на тези с живите актьори, сега предстои motion capture. Ама…. Поредните излъгани очаквания.

Започна жалка PR капания, която да събуди интереса към филма и се пускаха всевъзможни новини през 2019г., като НИТО ЕДНА ОТ ТЯХ не бе реална новина и НЕЩО, свързано с „Аватар 2“. Какво знаем за него към днешна дата освен актьорите и това, че ще се развива в по-голямата си част под вода? Нищо!

Хората намразиха продълженията. Хората мразят да чакат. Пазарът е толкова динамичен, че като не яхнеш вълната на успеха, след време вече го няма. И някой друг е заел мястото ти в сърцата на феновете. Най-лесен пример са бой бандите, които се разпадат за да правят солови кариери. След провалът им се опитват да се съберат отново и НИКОГА не успяват. Никога не е същото. Просто феновете им вече са продължили и са насочили любовта си към следващото, актуално нещо.

Джеймс Камерън в киното през 2019г.

Джеймс Камерън се завърна към киното през 2019г. на 2 пъти. Като продуцент. И двата пъти бяха боксофис провал. „Алита: Боен Ангел“ се превърна в един от най-бързо забравените филми. „Терминатор: Мрачна съдба“ въпреки неуспоримите си качества , не успя да прикани феновете да го гледат. Дали Камерън всъщност не е загубил способността си и дали бидейки на такава преклонна възраст няма да потопи „Аватар 2“ и да го превърне в „Джон Картър: Между два свята“?

Бидейки изключителен фен на първия филм и гледайки го стократно след това, намирайки нещо красиво и необикновено всеки път, с „Аватар 2“ не е така. Някак спря да ми пука за филма. Някак вече не го очаквам. Ако се случи, случи. Ако ли не, дано поне внуците ми го гледат. Аз ще мога да живея и без него. Но Джеймс Камерън е в такъв период, че точно преди големия старт на маркетинговата кампания на филма, към него интересът всъщност е по-нисък от когато и да било.

Към момента на публикуване на този материал „Аватар 2“ е с премиерна дата през Декември, 2021г. (или след малко повече от 2г…….)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 6 =