Издателство Изток-Запад представя „Здравословно гладуване“ от Д-р Джейсън Фънг и Джими Мур

Изписани са хиляди книги на тема диети, предлагащи най-добрите съвременни методи за отслабване и подобряване на здравето. Само че има по-резултатен и революционен подход за постигането на тази цел: гладуването.

Гладуване съвсем не означава да умирате от глад. Практикувано по правилен начин, то е ефективен лечебен метод, който оказва изключително благоприятно влияние не само върху отслабването и лечението на диабет тип 2, но също така забавя стареенето, предотвратява ракови заболявания и подобрява сърдечната дейност. Д-р Джейсън Фънг е постигнал блестящи резултати при хиляди пациенти с разнообразни протоколи за периодично гладуване.

В книгата „Здравословно гладуване“ доктор Фънг си партнира с автора на бестселъри и дългогодишен водещ на подкаст за здравето – Джими Мур, за да обясни какво в действителност представлява гладуването (или както е модерно напоследък – фастингът), защо то е важно и как да се практикува по най-здравословния начин. Двамата заедно превръщат гладуването в практична и лесноразбираема лечебна практика.

От книгата ще научите:

  защо гладуването е полезно за здравето ви

  как гладуването ви помага да отслабнете, без да забавя метаболизма (за разлика от диетите с намален прием на калории)

  защо гладуването лекува диабет тип 2

  при кого гладуването би дало добри резултати (и кой не трябва да гладува)

  различните начина на гладуване: периодично гладуване, гладуване през ден и продължително гладуване

  какво да очаквате, когато започнете да гладувате.

В книгата ще намерите протоколи за гладуване, съвети за справяне с обичайните притеснения, възникнали по време на фастинга, и препоръки как да започнете и какво да консумирате за най-добри резултати. И тъй като гладуването трябва да е съчетано със здравословно хранене, ще откриете и 20 вкусни рецепти без съдържание на зърнени култури.

„Здравословно гладуване“ е чудесно помагало за всеки, който иска да промени не само външния си вид, но и цялостното си здравословно състояние.

За автора

Д-р Джейсън Фънг е канадски нефролог. Той е водещ световен експерт диетолог, признат специалист в лечението на хора с диабет тип 2. Автор е на три бестселъра на здравна тематика и основател на собствена програма за отслабване.

Д-р Фънг е завършил университета в Торонто, както и Калифорнийския университет в Лос Анджелес. Живее и работи в Торонто, Канада.

Гладолечението е сред най-популярните методи на алтернативната медицина. Използвайки опита на експертите Д-р Джейсън Фънг и Джими Мур – автори на „Здравословно гладуване“ ще се опитаме да хвърлим повече светлина върху основните въпроси като дали гладуването ще ви поставя в режим на „глад до изтощение“, води ли до преяждане, когато възстановите храненето  си и други.

Гладуването неслучайно е определяно като чудо. Ако го прилагате правилно, то може да има терапевтичен ефект за множество здравословни проблеми. Най-очевидната полза от гладуването е отслабването. Съществуват, разбира се, още множество ползи, които в миналото са били добре известни. Преди е било нещо обичайно хората да гладуват през определен период от време за подобряване на здравето. Тези периоди често били наричани „очиствания“, „детоксикации“ или „прочиствания“ и хората вярвали, че така телата им ще се освободят от токсините и ще се подмладят. Дори не са и предполагали колко са прави.  Гладуването:

 • подобрява умствените възможности и повишава концентрацията
 • предизвиква загуба на тегло и на телесни мазнини
 • намалява нивата на кръвната захар
 • повишава чувствителността към инсулина
 • дава приток на енергия
 • увеличава горенето на мазнини
 • понижава холестерола
 • предпазва от болестта на Алцхаймер
 • удължава продължителността на живота
 • забавя процеса на стареене
 • намалява възпалителните процеси.

Книгата на Д-р Джейсън Фънг и Джими Мур „Здравословно гладуване“ дава отговор на всички важни въпроси за гладуването независимо дали сте привърженик или скептик. Гладуването или фастингът, както често е наричан, е използвано като диетологична терапия от хилядолетия, но в културата на успех, в която живеем, на него е гледано с недоверие или недоумение.  Въпреки опасенията на мнозина, то има изключително много ползи.

Авторите изтъкват съществена разлика между гладуването и глада, която се корени в контрола и правото на избор. „Никога не бива да бъркаме бедствения глад със съзнателното гладуване. Те са два коренно противоположни феномена. Те са толкова различни, колкото това да бягаш за здраве и да бягаш, защото те преследва лъв. Гладът е нещо, което ти се налага от външни сили. Гладуването, от друга страна, може да се прави за произволен период от време – от няколко час до няколко месеца без прекъсване. Може да се започне и да се прекрати по всяко желано време.“

„Здравословного гладуване“ развенчава най-честите митове свързани с метода:

 • Гладуването ви поставя в режим на „глад до изтощение“.

Не е вярно, защото: Всъщност по време на гладуване метаболизмът се ускорява, не се забавя. Това е съществено за оцеляването. Ако не се храним, телата ни използват съхранената енергия, така че да можем да си набавим още храна. Еволюционно човек не се нуждае да яде три пъти на ден всеки ден.

 • Гладуването води до загуба на мускули.

Не е вярно, защото: Проведени изследвания показват, че притеснението за загуба на мускули е неоснователно. Гладуване през ден в продължение на седемдесет дни намалява теглото с 6%, като мастната тъкан спада с 11,4%, а немастната (мускули и кости) – изобщо не се променя.

 • Гладуването води до хипогликемия.

 Не е вярно, защото: За щастие, това не се случва. Организмът строго контролира нивото на кръвната захар и разполага с множество механизми да я поддържа в норма. Когато гладуваме, тялото първо започва да разгражда гликогена (спомняте си, че това е натрупаната глюкоза в краткосрочен план) в черния дроб, за да си осигури глюкоза… Ако гладувате за по-дълъг период от двайсет и четири до трийсет и шест часа, натрупаният гликоген се изразходва. Черният дроб сега може да произведе нова глюкоза чрез процес, наречен глюконеогенеза, използвайки глицерол…

 • Гладуването води до преяждане, когато храненето се възстанови.

Не е вярно, защото: Изследвания върху калорийния прием наистина показват леко покачване през първия ден след гладуването. След еднодневно гладуване средният прием на калории се увеличава от 2436 на 2914 калории. Но ако погледнем целия двудневен период, при нормално хранене общият калориен прием е 4872 калории, което означава, че все пак има нетен дефицит от 1958 калории.

 • Гладуването лишава организма от хранителни вещества.

Не е вярно, защото: При по-кратки периоди на гладуване (под двайсет и четири часа) съществуват най-разнообразни възможности за консумиране на питателни храни преди и след гладуването, които да компенсират пропуснатите хранения. При по-продължителни гладувания е добре да се приемат мултивитамини.

 • „Това е просто лудост.“

Не е вярно, защото:

Здравословно ли е? Отговорът е „да“.

Можете ли да го направите? Разбира се! Милиони хора по света са гладували, за да отслабнат (и поради много други причини). Тази книга ще ви помогне да започнете.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

28 − 23 =