Премиера в България: 07.06.2013г.
Световна премиера: 31.05.2013г.
Жанр: Екшън, Приключенски, Фантастика
Продължителност: 100 минути
Формат: 2D
Сценарист: М. Найт Шаямалан
Режисьор: М. Найт Шаямалан, Гари Уита
В ролите: Джейдън Смит, Уил Смит, Софи Оконедо, Зои Кравиц, Глен Моршуер, Изабела Фурман, Дейвид Денман
Разпространител: Александра филмс / Columbia Pictures

След аварийно кацане са принудени да останат на безлюдната Земя, 1000 години след катаклизъм, който е принудил човечеството да напусне планетата. Сайфър е ранен и Китаи предприема опасно пътуване през непознатата местност, за да подаде сигнал за помощ. Той се натъква на странни еволюирали животински видове, които сега управляват Земята и изключително опасно извънземно същество, избягало от кораба им. Ако искат да имат някакъв шанс, за да се върнат у дома си, баща и син трябва да се научат да работят заедно и да се доверяват един на друг.

[tabs title=““ active=0 event=“click“] [tab title=“Трейлъри“] [/tab]
[tab title=“Галерия“]


[/tab]
[tab title=“Новини“]
Новини за филма тук[/tab]
[tab title=“Още за филма“]

 

Действието в ЗЕМЯТА: НОВО НАЧАЛО се развива далеч в бъдещето – хиляда години, след като човечеството е принудено да напусне единствения дом, който познава. „Земята просто се отказва от хората, – казва Джейдън Смит, който е в ролята на главния герой Китаи Рейдж. – Цунамита, токсичен въздух, отровена вода и храни, екстремни климатични условия – сякаш планетата е казала на хората „Трябва да се махнете от мен.“ И те точно това са направили.“

Новият им дом е планетата Нова Прим, на която една от управляващите фамилии е Рейдж. Бащата на Китаи, Сайфър Рейдж – който във филма игрaе бащата на Джейдън Смит, Уил Смит – e легендарен генерал и Китаи много иска да му подражава, но не всичко върви по план. „Китаи чувства силен натиск да върви по стъпките на баща си, – казва Джейдън Смит. – В същото време той се обвинява за смъртта на сестра си, която загива преди години, и Китаи смята, че не е направил достатъчно, за да я спаси. Според него и баща му го обвинява за случилото се. Така че връзката между Китаи и баща е много трудна, а момчето прекалено силно се опитва да изглади отношенията с родителя си, и да спечели неговото уважение и одобрение“.

Сайфър се връща у дома след дълга мисия и научава, че в желанието си да постигне успех, Китаи постъпва безразсъдно, което го проваля по време на първия му изпит за Рейнджър. Уил Смит разказва: „Опитвайки се да ги сближи, майката на Китаи предлага Сайфър да го заведе на едно пътуване – да прекарат известно време заедно и да възстановят връзката си. Но корабът катастрофира на най-негостоприемното място за човешки същества във Вселената – Земята“.

Във филма всичко на Земята се е развило в посока унищожаване на хората. Хванат в капан заедно с баща си в разбития кораб, Китаи ще трябва да се пребори със злонамерената го заобикаляща среда и множеството странно еволюирали видове, ако иска двамата да имат някакъв шанс да се завърнат у дома.

„Това, което мислех, че е наистина интересно в този филм е, че въпреки огромния мащаб, идеята се свежда до нещо просто, с което всеки зрител може да се свърже – отношенията между баща и син, – казва Уил Смит. – Как бащата се опитва да създаде връзка със сина си и да го обучи в екстремни условия, където всичко е въпрос на живот и смърт“.

Урокът, на който бащата трябва да научи сина си, е да овладее своя страх. „Всеки родител знае, че детето му изпитва нужда да се опре на него, когато го е страх от нещо, – казва Уил Смит. – И всеки родител има различен начин за справяне с този проблем. В ЗЕМЯТА: НОВО НАЧАЛО моят герой се опитва да командва и контролира сина си от разстояние. Но когато детето излезе само навън, колкото и знания да сте му предали, има неща, които то трябва да научи само. За мен в този филм екстремния пейзаж прави отношенията родител-дете от огромно значение, животоспасяващи.“

„Това е и идеята, която вложихме в тази история, – потвърждава Калиб Пинкет, който също е продуцент на филма. – Вълнуващо в, че филмът разказва за хиляда години в бъдещето, но истинското нещо, което привлича зрителите, е емоционално ядро, универсалната идея за отношенията между поколенията.“

Джейдън Смит, който сега е само на 14 години, вече е има няколко сериозни роли в киното. Дебютът му на екрана е отново заедно с баща си в Преследване на щастието, за който получава много висока оценка от критиката. Следва поддържаща роля в Денят, в който Земята спря да се върти и главна роля в световния хит Карате кид с Джеки Чан. След този филм става ясно, че по-младият Смит притежава нужната доза талант, умения и харизма.

Джейдън Смит казва, че неговият герой прилича на обикновен млад тийнейджър. „Китаи е трябва да бъде най-добрият от най-добрите. Физически той се справя с това първенство, но е безразсъден в действията си. – казва младият актьор. – Той смята, че от една страна трябва да се докаже, за да бъде като баща си, и от друга – да оправи нещата, които са се случили в миналото. Затова му е толкова трудно да контролира емоциите си. Когато се разбиват на Земята, той трябва да загърби досегашното си поведение и да престане да се грижат дали успява или не да впечатли баща си, ако иска да оцелеят. Той трябва да порасне и да стане воин.“

„В началото на филма Китаи е малко прибързан, но това е защото е уплашен, – Калиб Пинкет. – Страх го е, но действа сякаш няма такова нещо. Катастрофата сваля маската на цялото това перчене, и остава едно малко момче. Единственият начин да се върне у дома е да събере смелост и да се изправи лице в лице със страхове си. Не по арогантен начин, а просто да осъзнае, че е достатъчно добър“.

Бащата също трябва да се научи да има доверие на сина си. „Това е трудно за Сайфър, но е нещо, което всички трябва да направим като родители – независимо дали нашите деца успяват или се провалят, като родители ние можем само да гледаме отстрани, – казва Уил Смит. – Това до голяма степен е история за порастване и на двамата герои.“

Първоначалната идея за проекта се заражда една вечер у дома на Смит. След като приключват снимките на Карате кид, Джейсън и родители му смятат, че е важно в следващия си проект тийнейджърът отново да работи заедно с родителите си. „Една вечер с Джейдън и седяхме, гледахме телевизия и си говорихме за това, колко бе хубаво да работим заедно в Преследване на щастието, и колко много искаме да можем да направим това отново, – казва Уил Смит. – По време на разговора телевизорът работеше без звук. Джейдън каза: „Какво ще кажеш ако аз съм твой син и се намирам в беда, а ти да трябва да се завърнеш у дома от войната“. Хрумването прерасна в история за баща и син, които трябваше да прекосят ледената пустош на Аляска сами. Беше просто един забавен, интересен разговор, и накрая се спряхме на идеята действието да се развива хиляда години напред в бъдещето. След това цялата концепция за ЗЕМЯТА: НОВО НАЧАЛО започна да изкристализира в нашите умове“.

Уил Смит написва сюжета за филм, но това е само началото – създателите на филма представят богата вселена, която обхваща различни сюжетни линии извън самия филм. В действителност те описват какво се случили в разликата от 1000 години. Крайният резултат е библия от 300 страница, които обхващат историята на човечеството от наши дни, през решението им напуснат Земята до събитията във филма. Тя е дело на автора на комикси Питър Дейвид, Майкъл Ян Фридман и Робърт Грийнбъргър. „Това, което ме порази, е не колко е подробна историята, а колко далновидно е написана, – казва Пинкет. – Питър е развил хронология за цяла една вселена, което само по себе си е впечатляващо. Интересното бе, че след това в нашия свят започнаха да се случват неща, които имаше описани от него – например случаят с метеорита в Русия преди няколко месеца – Питър е описал подобен случай. Мисля, че това показва правдоподобността на подхода на Питър, която е залегнал в основата на вселената на ЗЕМЯТА: НОВО НАЧАЛО, въпреки че всичко е в областта на научната фантастика“.

„Този свят е толкова добре обмислен, историята на героите също. – казва Уил Смит. – Досега никога не се бях натъквал на подобно нещо. Например моят персонаж Сайфър – генерал на Рейнджърите – имаше цялото родословно дърво.  Бабата на героя ми е била начело на Рейнджърите и по време на мандата си тя е обединила правителството. Което означава, че нейният син и мой баща е получил шанс да оглави Рейнджърите, когато е бил вече почти на 50 години и е прехвърлил разцвета на силите си. Ето такъв вид истории представя Питър – детайли, които не са част от този филм, но дават ценна информация за условията и заобикаляща среда, като помагат да опознаем нашите герои и да разберем света, в който живеят „.

***

СВЕТЪТ ОТ ЗЕМЯТА: НОВО НАЧАЛО

Китаи Рейдж живее на Нова Прим, новият дом на човечеството. Един ден той ще бъде – трябва да бъде – велик Рейнджър, също като баща му преди него.

Сайфър Рейдж, бащата на Китаи е главният командир на Обединения рейнджърски корпус и един от най-великите лидери в историята на Нова Прим. Той е високо ценен и уважаван, защото е спасил хората на Нова Прим от най-яростните извънземни заплахи за живота има: Скрел и техните порочни творения – урса.

От началото на 21-ви век околната среда на Земята става все по-необитаема. Мощна сеизмична активност причинява чести земетресения с тревожна интензивност; тектоничните плочи се изместват, създавайки огромни вулкани и бурни сблъсъци между континентите; чистата вода все повече намалява и съставът на атмосферата се променя, което води до смъртоносни температурни колебания, а въздухът става твърде токсичен за белите дробове на хората.

До 2025 г. става ясно, че човечеството ще трябва да напусне Земята, ако иска да имаше някакъв шанс за оцеляване. Световните правителствата се събират и възлагат изграждането на 10 космически кораби, или „ноеви ковчези“, които биха могли да поддържат човешкия живот в търсене на нова обитаема планета от друга галактика. Унищожаването на Земята идва по-бързо, отколкото всеки си представял, и само шест ковчези са завършени навреме за евакуацията. Всеки един може да приюти само 125 000 души – едва 0,0000625% от населението на света – но това е достатъчно, за да се започне едно ново общество. При напускане на Земята, календарът е сменен от „след Христа“ на „след Земята“, отразявайки новото начало.

Преди заминаване е оставено съобщение до всички бъдещи посетители, които очакват да намерят подходящи ресурси на планетата – нека знаят, че се доближават до най-опасното място във Вселената: Земята.

НОВ ЖИВОТ НА НОВА ПРИМ

Принудени да напуснат Земята, последните представители на човешката раса предприемат 100 годишно пътуване в космоса със скорост, по-голяма от тази на светлината, и пристигат на Нова Прим, където построяват из основи нова цивилизация.

През 222 с.з. (след земята), хората на Нова Прим формират тристранно правителство, съставено от Обединения рейнджърски корпус, Примус и Саван. Без баланс между тези представители, обществото ще се разруши.

Според Примус падението на Земята е доказателство за злините на технологиите и според него научния подход трябва да се отхвърли. Той препоръчва развитието на дълбоки, духовни връзки. Савант от друга страна насърчава на научните открития, вярвайки, че технологията и човешки постижения са ключът към оцеляването.

Обединеният рейнджърски корпус е създаден с една цел: физическото опазване човечеството. През последните дни на евакуацията от Земята, правителствата на всички нации избрат 1000 от най-добрите и най-ярки тактици, пилоти, войници и други, и образуват първи отговорен екип, който може да поддържа реда при увеличаващия се брой природните бедствия и катастрофи. Групата е наречена Обединен рейджърски корпус, или Рейнджъри за по-кратко. Те бързо се превръщат в нов стандарт за военна служба, който спасява живота на безброй хора.

Амбициозните Рейнджъри като Китаи са подложени на интензивни тренировки, за се да докажат, както физически, така и психически. За Китаи да стане Рейнджър означава да докаже своята стойност, не само на себе си, но и на баща му.

Най-силното оръжие на Рейнджъра е мачете, което увеличава силата на воина. Леки и удобни и универсални, мачетата се съчетават безпроблемно с екипировката на Рейнджъра, и имат съществено значение при атака, самозащита, както и за оцеляване в различни условия. Всеки Рейнджър запаметява множество конфигурации оръжие, които се активират от стотици интелигентни влакна и нишки, които формират различни модели. Бойният модел C-40 разполага с общо 22 конфигурации, включително късно и дълго острие, копие, сърп, кама и други.

ЗАПЛАХИТЕ

Мирно съществуване е Нова Прим трае кратко. Над човечеството надвисват нови заплахи всеки ден.

Само 143 години след кацането на Нова Прим (през 243 с.з.), човечеството е атакувано от Скрел: извънземни видове, които отдавна считат планетата за свещена земя и за тях хората са паразити, които са я нападнали. Първата атака е отбита и хората печелят битката, но това е само началото.

Скрел осъзнават, че първоначално са подценили човечеството, и с течение на годините оръжията на врага стават все по-напреднали. Във войната през 576 с.з. се включва последната им разработка: урса. Кошмарното същество, което е развъждано чрез генно инженерство за военни действия има една цел: да открива и убива хора. Урса улава феромоните, които човек отделят, когато е уплашен. То може да усети страха. Повечето хора смятат, че урса е непобедимо и очакват неизбежната смърт на човечеството – но изниква решение, което им носи надежда.

Макар да изглежда, че нищо не може да спре урса, Сайфър Рейдж случайно открива тяхната слабост – ако не ги е страх, хората могат да бъдат невидими за урса. В безпрецедентна проява на самоконтрол и дисциплина, Рейдж елиминира страха си и побеждава урса, издигайки се до нови висини на славата в и този исторически момент.

***

След като написва сюжета на филма, Уил Смит – който е и продуцент – възлага сценария на Гари Уита и М. Найт Шамалан. Шамалан става и режисьор на ЗЕМЯТА: НОВО НАЧАЛО след телефонен разговор със Смит по повод рождения му ден. Актьорът се обажда на Найт и когато режисьорът споделя възхищението си от изпълнението на Джейдън Смит в Карате кид, Уил Смит отвръща: „Ами ние имаме една идея, която развиваме в момента…“ Така започва всичко.

„Найт е ненадминат в изграждането на чувство на напрежение и страх, – отговаря той на питането защо Шамалан е най-добрият избор за режисьор за ЗЕМЯТА: НОВО НАЧАЛО. – Ако трябва да изтъкна едно нещо, с което да докажа гения на Найт, то това е таланта му да стряска зрителя само с един кадър. Може в него да няма никакво движение, да не се случва нищо – вие сте приковани. Той е безкрайно добър в улавяне на енергията на сцената, на осветлението, на момента.“

„Запленен съм от въпроса защо хората се страхуват от неизвестното, – разсъждава Шамалан. – В праисторическите времена за пещерните хора това е наистина е от голямо значение – страхът ги е закрилял. Той е можел да ги опази живи. Но в днешни дни ние се страхуваме от нова работа или нова връзка, защото се плашим от неизвестното без това да е непременно нещо добро. Да се занимавам с тази тематика във филма бе забавно. Бащата трябва да научи сина си как да преодолее страха си. И това е един прекрасен урок, защото, ако можеш да контролираш страха си от неизвестното, можеш да направиш всичко.“

Концепцията на ужаса на извънземна планета е изразена чрез зловещите урса, които могат да усещат страха на хората и го използват, за да ги проследят и убият. Единственият начин да се победят тези мутанти е да не се страхуваш от тях. Шамалан обяснява: „Това е много метафорично. Във филма имаме един млад човек, чийто страх се го преследва – и когато той го преодолее, става невидим за това, от което се страхува. Урса може да бъде в същото помещение, но не е заплаха, защото не може да усети страха му.“

„Найт влага много във филма, – казва Джейдън Смит, отбелязвайки, че стила на режисиране на Шамалан често наподобява магическа ловкост на ръцете. – Той те заплита в историята, въвлечен си в отношенията между баща и син – и след това Бам! – нещо изскача. Много ми харесва и начина, по който заснема сцените – далечни кадри, дълги непрекъснати сцени, улавя емоцията на сцената без да каже какво се случва наистина, а оставя време на публиката да се чуди.“

Опитът на Джейдън Смит с физическа подготовка за роля датира от дните преди снимките на Карате кид. Но сега той твърди, че думата „тренировка“ е придобила ново измерение. За да изиграе Китаи Рейдж той се обучава по два часа всеки ден, пет дни в седмицата, в продължение на почти година. „Работих страшно много, защото трябваше да се променя, – казва той. – Беше нужно да стана по-голям и да наддам на тегло, за да изглеждам малко по-възрастен. Налагаше се да тичам през пресечена местност – гори и скали, което постигнах с цената на много тренировки.“

„Джейдън се отнася много сериозно към тренировките и физическото си обучение – сам се мотивираше за това и ние изобщо не се налагаше да го побутваме.“ – разкрива Уил Смит.

ЗА ПОДДЪРЖАЩИТЕ АКТЬОРИ

Софи Оконедо и Зоуи Изабела Кравиц са поддържащите актриси във филма. Оконедо е в ролята на Фая Рейдж, съпругата на Сайфър Рейдж и майка на Китаи. А Кравиц е Сенши, най-голямата дъщеря на фамилията Рейдж.

Оконедо споделя за своята героиня: „Тя е много земна, открита и емоционална, говори и действа с отворено сърце. В някои отношения е абсолютна противоположност на съпруга си – все пак той е военен, и макар да изпитва същите емоции, той трябва да държи всичко вътре в себе си. Но това пък ги прави подходящи един за друг – всеки от тях дава на другия това, от което има нужда“.

Кравиц разкрива, че е развълнувана да се присъедини към актьорския състав на ЗЕМЯТА: НОВО НАЧАЛО. „Майка ми участваше в Обществен враг, – спомня си тя.  – Когато ходех с нея на снимки, Уил беше много мил с мен. Виждал съм го още няколко пъти през годините, а той си оставя все същия приятен човек. Затова възможността да работя с него сега, е невероятна – той е толкова весел и естествен. Макар да е суперзвезда, се отнася с всички по един и същ начин, независимо от тяхната роля или позиция.“

ЗЕМЯТА: НОВО НАЧАЛО – ТУК, НА ЗЕМЯТА

Уил Смит споделя, че създателите на филма от самото начало са имали оригинално решение за визията нафилма и начинът, по който може да изглежда разрушената и изоставена от хората Земя. „Найт имаше идея: действието се развива хиляда години напред в бъдещето, затова не трябва да има останали следи от хора по планетата, тя се е върнала изцяло назад към природата. – казва той. – Това е Земята, но без намесата на човека и според мен този подход придава на филма опасна и зловеща, но много красива визия.“

С оглед на това създателите на филма търсят места с буйна зелена растителност. Части на продукцията, които представят как изглежда подмладената Земя, са заснети в две основни места: в Хъмболд Редудс Стейт Парк в Северна Калифорния; в Централна Америка, Коста Рика, където снимачната площадка е разположена в близост до вулкана Аренал, в частта където реката Сарапику тече през биологичната станция за изследвания Ла Селва. Друга важна локация за снимки е пустинята близо до Моаб, Юта, която предстaвлява нова „родна планета” на хората- Нова Прим. Използвани са и заснети кадри от ледниците в Исландия и от Айгер, Швейцария.

„В някои отношения имах усещането, че снимаме четири отделни мини-филма с четири различни вкуса, – казва Шамалан. – Мисля, че е прекрасно това усещане във филма, той непрестанно се разкрива пред зрителя.“

Разбира се, намирането през 21 век на места, които изглеждат недокоснати от човешки същества и на които може да се настани снимачен екип от повече от 200 души, не е лесна задача. Художникът на продукцията Том Сандърс прекарва няколко седмици в търсене на специфични области, където ще работи с екипа си.

В резултат местата, на които са проведени снимките се превръщат в част от филма, и са важни колкото всички останали елементи от него. Това е от голямо значение за Уил Смит. „Когато снимахме Али в Мозамбик, научих стойността на това действително да отидеш на място и да бъде потопен в околната среда, – казва актьорът и продуцент. – Когато си на истинското място, сякаш определена енергия се настанява в стомахът ти и усещането е коренно различно. Исках Джейдън да изпита какво е да бъдеш в реалната среда.“

Ето и пример – по време на снимки на сцена, заснета в Коста Рика, Джейдън Смит трябва да слезе от едно дърво. „Той се спускаше бавно надолу, погледна и видя точно насреща си маймуна – истинска маймуна, седнала в дървото и го наблюдава. Това малко стресна Джейдън, но екипът успя да улови тази реакция с камерата”, – разказва Уил Смит.

Друга искрена реакция от Джейдън Смит се получава по време на снимки в близост до вулкана Аренал. „Те ме поставиха в близост до вулкана и ми казаха: „Не се тревожи, за последно той беше активен преди четиринайсет месеца. Тези думи не ме успокоиха ни най-малко. – спомня си той. – Беше забавно, но и много трудно, защото не можех да се отърся от усещането, че вулканът ще избухне всеки момент.”

[/tab]
[tab title=“Рецензии“]
Рецензия от ТОНИ МИХАЙЛОВ[/tab][/tabs]

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

− 4 = 2