След „Личен архив“ и „Не съм ви ближна“ при почитателите на поезията от висока класа идва книгата „Благословете Юда“. Актьорите Владо Карамазов и Неда Спасова ще я представят на 18 март /понеделник/ от 18,30 ч. в Клуб 1, НДК.

Стихосбирките „Личен архив“ и „Не съм ви ближна“ и дебютният роман на Мария Лалева Живот в скалите развълнуваха хиляди читатели. Романът бързо се превърна в бестселър, завоюва челно място в редица престижни класации и е най-продаваният роман на „Хеликон“ не само за 2018-а, но и днес – вече 22 поредни седмици той е номер едно.

Новата стихосбирка на Мария Лалева „Благословете Юда” предварително е обречена на успех. За тези, които живеят със стиховете й от „Личен архив” и „Не съм ви ближна” е единствено нетърпението да прочетат продължението на извечните теми, които Мария интерпретира по своя темпераментен и нетрадиционен начин, далеч от плачливите напъни и декларативни недомислици, извън общоприетите тълкувания на света около нас в неговата библейска предначертаност и ежедневните възторзи и падения. Лалева отдавна се е превърнала в запазена марка в съвременната ни литература. Тя има не само собствен ритъм и собствени рими, притежава разпознаваемата неповторимост на Поета, който с тънкия си усет за вечност знае „Колко е истински трудно и честно да си премерим човешкото” и че „на любовта й трябва тишина”, защото тя има „древни очи по рождение” и вижда как местата на ценностите се сменят и е много лесно да се заблудим, подмамени от фалшивото им лустро. Да, на нас ни трябва коректив. И Мария Лалева е такъв. Защото винаги първо пита за сребърниците. И нека всеки да си отговори. С вяра, колкото едно синапено зрънце.

Маргарита Петкова,
поетеса и редактор на „Благословете Юда”

Защо да благославяме Юда, „който познава прегръдката по братски преди ножа“?

Мария Лалева: Юда в стихосбирката е символ. Не толкова библейският персонаж. Да благословиш предателя си е израз на духовно и личностно израстване. Това е пътят на големия осъзнат човек, който се е отказал да съди, да изпълнява присъдата, който се е научил да прощава не само на думи. Да благословиш предателя си е жест към собствената ти душа. Мост, по който да преминеш над болката, раната, обвинението, самосъжалението и обидата след предателството. Да благословиш предателя е да дадеш свобода на себе си, да се самоизлекуваш и от него, и от раната, която ти е нанесъл. Предателят е вид палач. В „Живот в скалите“ един от героите ми казва, че палачът се страхува само от едно – от прошката ти. Всеки палач заслужава да му покажеш, че си по-голям от него именно с прошка и с любов. А дали ще порасне след твоята прошка е негов избор. Ти си показал на света кой си със своя избор.

Из интервю на Димка Кабаиванова за dolap.bg

***

ТЪРГОВЦИ В ХРАМА

Търгуваме, защото всичко мерим –

живот, любови, хляб и милостиня.

Приписахме на Дявола монетите.

Виновен да е друг, само не ние.

Измислихме си храмове и църкви,

светци, олтари, псалми, вощеници –

с надеждата, че утре, като съди,

добрият Бог ще ни прости жълтиците.

Ще ни прости, разбира се. Той знае –

с кантар си мерим даже и оковите.

От милост и Сина Си ще накара

да ни разчисти храма от търговците.

Но вътре в нас не може да разчисти.

Кантарите в сърцата ни са лични.

Забравихме, че храмът е душата ни.

А там търговците сме само ние.

* * *

Ако разплачеш птица и премажеш охлюв,

убиеш паяк в ъгъла на дом,

удариш коте, запокитиш роза,

оставиш да умре едно дърво,

забравиш песен, от дете изпята,

изхвърлиш думи, писани с любов,

иди на гроба на добър приятел.

И помълчи. Да плачеш си готов.

БЛАГОСЛОВЕТЕ ЮДА

Благословете Юда. Той познава

капаните на смъртната си орис,

тъгата на въжетата и хляба,

очите на човека със окови,

прегръдката по братски преди ножа,

съмнението черно подир залез,

цената на последната си кожа,

съдбата на прокълнат и помазан,

на сребърника – тихата отрова,

на верността – пределите и края.

Благослових го в стих, защото може

да ме предава и все още да ми вярва.

Заповядайте на премиерата на третата стихосбирка на Мария Лалева „Благословете Юда“

  • 18 март (понеделник) 2019 г., от 18,30 ч. в Club 1 на НДК.
  • Книгата ще представят Неда Спасова и Владо Карамазов.

Очаква ви незабравим поетичен диалог от сцената, а Мария отново ще зареди публиката си с обич и положителна енергия. Входът е свободен.

Стихосбирката „Благословете Юда“ ще бъде разпространявана по книжарниците от 18 март, а дотогава можете да бъде поръчана предварително онлайн от www.knigomania.bg и ще ви бъде доставена преди официалната премиера с автограф от автора.

Действието в книгата се развива в Стария Созопол – неизлечимо болна млада жена пристига със сина си и се запознават с няколко души, които се превръщат в тяхно семейство. Читателите са завладени от откровените истории на тези четиримаместни герои: бившия актьор и предалия се на алкохола Михаил, мъдрия и благ старец Демир, борбената и импулсивна арменка Луиза и гадателката баба Настасия. Драматичният сюжет се разгръща на ръба между философията и притчата, като разкрива възгледите на тези герои за живота, любовта, раздялата, смъртта, прошката, страданието, истината, красотата.

„Лалева отдавна се е превърнала в запазена марка в съвременната ни литература. Тя има не само собствен ритъм и собствени рими, притежава разпознаваемата неповторимост на Поета, който с тънкия си усет за вечност знае „Колко е истински трудно и честно да си премерим човешкото“ и че „на любовта й трябва тишина“, защото тя има „древни очи по рождение“ и вижда как местата на ценностите се сменят и е много лесно да се заблудим, подмамени от фалшивото им лустро. Да, на нас ни трябва коректив. И Мария Лалева е такъв. Защото винаги първо пита за сребърниците. И нека всеки да си отговори. С вяра, колкото едно синапено зрънце.“, категорична е поетесата Маргарита Петкова, редактор на новото издание.

      ***

     Продължава и турнето на Мария Лалева с романа „Живот в скалите“ – предстоят срещи с автограф в градовете Перник, Казанлък, Сопот, Карлово, Хасково, Свиленград, Свищов,  Дупница, Варна, Шумен и др. Досега тя е посетила над 24 града в страната, като само в София заради огромния интерес на публиката се състояха две премиери. В края на 2018 и началото на 2019 година пред българска публика бяха осъществени няколко представяния зад граница – Берлин, Хамбург, Кьолн, Виена и Братислава – под надслов „Лолова чете Лалева“ с участие на една от най-обичаните български актриси Татяна Лолова.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

67 − = 65