Ако сте млад кинолюбител и под някаква форма се изявявате в областта на киното, ние ИСКАМЕ да разкажем вашата история. Споделете я с нас и нашите почитатели, за да разберат всички, че киното освен хоби, би могло да бъде и поле за изява за всеки от нас! За контакти dimitar@cinebum.eu

Ако сте пропуснали част първа на нашето интервю, може да наваксате ТУК! А сега продължаваме там, от където спряхме миналия път.

С: Рано или късно, ти ще се дипломираш от Американския университет. Това означава ли, че ще напуснеш и радио АУРА?

Д:  Да, това означава, че ще си тръгна и някой друг ще трябва да поеме щафетата след мен!

С:  Кога ще се случи това?

Д: Моят бенефис ще бъде средата на май месец тази година и до тогава трябва да си намеря големи кино ентусиасти, които да продължат моето дело, защото след 4г. водене на това предаване може би се е изчерпала гледната ми точка и ще трябва някой по-свеж кадър в „Забавен кадър“!

С:  Имаш ли планове, след като се дипломираш и напуснеш радио АУРА, да се опиташ отново да реализираш кино предаване в друг град, в друга медия, под друга форма или въобще някъде?!

Д:  Да, хранех големи надежди, след като завърша да си постоя малко в родния Пловдив и така, преди да разбера какво точно ми се прави, да кандидатствам в едно много готино пловдивско радио с готова концепция за цялостно предаване. Обаче се оказа, че това  радио няма отделен клон в Пловдив! То е софийско радио, което се излъчва от София и се хваща в цялата страна. А на мен в София не ми се ходи все още. Почти всички големи радиа са на този принцип, затова, ако искате продукт, който е по-близо до вашия град и вашата гледна точка, заложете на локалните радио станции като АУРА!

С: А ще се опиташ ли в едно евентуално твое бъдещо такова предаване да запазиш тази концепция, която е твое дело или ще търсиш нов облик?

Д:  Това е много деликатен въпрос, тъй като тук вече си говорим за лоялност към радио АУРА. Защото тази концепция е създадена за АУРА. И в момента, в който това предаване изчезне от ефира на радиото, може би ще имам възможността да използвам концепцията като нейна създателка някъде другаде. Но все пак си мисля, че не можеш да лежиш на стари лаври и трябва винаги да обновяваш нещата. На всеки му трябват нови идеи.

С:  Кои са твоите филми и защо?

Д:  Интересен въпрос, тъй като аз гледам практически всякакъв жанр филми и всеки един тип може да ми хареса, стига филмът да е направен по интелигентен начин. Ако един филм е направен набързо, за да отбие номера и за да спечели много пари – със сигурност това си личи в него и бива окачествен като „евтин“ филм.  Дори и да става въпрос за сериозна драма, набързото му скалъпване ще го направи „голяма боза“! Ако трябва да конкретизирам със заглавия, първите няколко, които изплуват в съзнанието ми, са „Блясъкът на чистия ум“, „Сбогом, Ленин“, „Храна за душата“, и „Голяма риба“, но напоследък съм силно запалена по сериалчетата, защото са по-кратички и мога да им отделя по 40 минути на серийка. Страхотно заглавие в тази насока е „Californication“ или „Секс до дупка“, но само първите 3 сезона; „Flash forward“ или „Поглед в бъдещето“, за съжаление обаче той получи само един сезон, след което бе свален от ефир, въпреки че имаше невероятен потенциал, „Breaking bad“ или „В обувките на сатаната“ и за да се отчета пред себе си (на 23 години съм не бях гледала нито една серия) започнах и „Семейство Симпсънс“.  Вече откривам и неговото очарование поетапно! По отношение на игралното кино сред абсолютните ми фаворити е „Да бъдеш Джон Малкович“!  Това е филм който обожавам и бих го гледала 1000 пъти.

С: Имаш ли някакви проекти в университета, които също са на дневен ред за теб заедно със „Забавен кадър“?

Д: Всяка година Американския университет продуцира различен мюзикъл.  Миналата година бе „Лак за коса“, тази година ще бъде „Мулен руж“.  Продукцията от миналата година тръгна на турне – освен в Благоевград се играха представления и в София, Варна и Пловдив. Същото нещо ще се повтори и тази година. Продуцентът на този мюзикъл ме помоли да направя документален филм за тяхното турне, така че общо взето ще се движа с тях и ще ги снимам как пеят, репетират танци, спят и така нататък. Мисля, че и на мен ще ми бъде много забавно. А другото нещо е, че много на шега започнах  преди месец-два един блог, който сега използвам като проект по курса мултимедия. Той е посветен на такава кино информация от световната кино съкровищница, която не е обединена от нищо друго, освен от това, че е интересна и рядка. Във всеки кино сайт има новини, рецензии, актьори, премиери, снимки… при мен обединяващите думи са „КИНО“ и „ЛЮБОПИТНО“!  Така в един калъп можете да видите информация за последния сериал, заедно с предложение за някоя стара анимация. Колко ще бъде успешен, ще видим след време.

С: Трудно ли е да си се разпънал в толкова много посоки и да си толкова млад? Трудно ли е да си Дария?!

Д: Честно казано аз самата не мога да си смогна на моето темпо. Лошото е, че не мога да казвам НЕ и се товаря с изключително много неща, защото съм работохолик, но съветът ми към всички е, изберете си 1 или 2 неща, на които да се посветите, за да постигнете оптимален резултат и да ви остава време и за вас си! Бъдете егоисти, когато става въпрос за времето за личен живот!

С: Какво ще пожелаеш на хората, отделили от времето си да прочетат твоята история?

Д: Пожелавам  на кино-феновете да внимават много какво гледат, да избягват масовките. Да придобият ОКО за добро кино и способността да отсяват качествените от некачествените неща.  И, разбира се, да имат мнение. И то да бъде обосновано, критично мнение за кино, а не само да казват „тоя филм е супер як“ или „не, тоя филм е супер гаден, не ми хареса“…  И като ги попиташ защо и те ти мълчат. Развийте малко усет за това КАК се прави кино, за това КАК да познавате в кой филм е вложено нещо повече от визия и сюжет и тогава, насладата да прекарате точно тези 2 часа с точно този филм ще бъде много по-голяма!

 

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here