Ако сте млад кинолюбител и под някаква форма се изявявате в областта на киното, ние ИСКАМЕ да разкажем вашата история. Споделете я с нас и нашите почитатели, за да разберат всички, че киното освен хоби, би могло да бъде и поле за изява за всеки от нас! За контакти dimitar@cinebum.eu

CINEBUM се заема с инициативата да ви запознае с млади кино ентусиасти, ангажирали ежедневието и работата си със седмото изкуство! Първият, с когото имахме честта да разговаряме, е Дария Трифонова. Разговаряхме с нея за това дали е възможно един млад кинолюбител в България да намери златната среда между това да се занимава със своето хоби, да бъде полезен на останалите и в същото време да се изявява в медийното пространство под някаква форма. Дария е студентка в Американския университет в Благоевград, паралелно с това е водеща на кино предаването „Забавен кадър“ по радио АУРА, Благоевград, снима документални филми и работи от време на време като барман! Но дали намира време и за себе си?


CINEBUM: Здравей, Дария и добре дошла на първото си интервю за www.cinebum.eu. Как се чувстваш?

Дария : Ами, малко ми е странно, тъй като за първи път давам интервю за онлайн кино-портал, но съм любопитна какво ще се получи до края!


C: Дария, разкажи ни къде и какво учиш?

Д; Студентка съм в четвърти курс по журналистика в Американския университет, което малко или много означава, че след 2 месеца трябва да се дипломирам и радио АУРА ще остане част от моето минало, изпълващо го с хубави спомени, но докато аз съм тук, ще продължавам предаването „Забавен кадър“!


C: По какъв начин достигна до радио Аура и как се зароди предаването „Забавен кадър“?

Д: Аз от малка обичам журналистиката и по тази причина кандидатствах в Американския университет. И точно в началото се запознах с едни по-големи „БАТКОВЦИ“, ако мога така да ги нарека, които явно са усетили, че гласът ми горе-долу звучи чисто и правилно и нямам почти никакъв разпознаваем акцент, защото ми казаха: „“Ти журналистика ли учиш? Защо не кандидатстваш в Аура?“ Кандидатствах и ме приеха. След което на едно от първите ни събрания, тогавашната шефка на отдел радио водещи каза на всички млади кадри да си помислят какъв тип предаване им се води. И понеже аз някъде от седми клас съм запалена по киното и си купувах всеки месец единственото професионално кино списание в България, докато все още го имаше, съответно казах, че искам да водя кино предаване! По принцип „Забавен кадър“ го има доста дълго време – още от преди аз да бъда част от радиото. Може би от 6 или 7г. го има това предаване, но тогава го водеха две момичета. И аз нямаше как да се впиша в обстановката.

Но, в една много приятна вечер едното момиче ми се обади и каза: „Дария, идвай! Нямам ко-водеща, не знам какво да правя“! И се оказа, че другото момиче се отказало просто ей така – броени минути преди съответното предаване! Аз с удоволствие отидох и покрих съответната „дупка“! После се оказа, че ще си отнеса една стабилна кавга, тъй като на своя глава съм тръгнала да водя, но в предвид факта, че „Забавен кадър“ оставаше с една водеща, с нея получихме ултиматум. Да преструктурираме предаването, да добавим нови рубрики, да махнем стари и ако звучим добре, ще ни позволят да останем двете водещи в ефир. Седнахме, помислихме го и от предаване с две рубрики (първият час на предаването се говореше само за кино новини, вторият час се говореше за филми под някаква форма) се превърна в предаване с 6-7 рубрики – новини, основна тема, класация, стар филм, европейско предложение, американско предложение.


C: Ти се опитваш по някакъв начин да съчетаеш воденето на предаване с учението си в Американския университет, а до колкото разбрах на скоро си започнала и работа. Това кара ли те да се лишиш от някои неща, за да успееш в крайна сметка да съчетаваш всичко и да отдаваш нужното внимание на това предаване, за да звучи то на ниво?


Д: Ами да ти кажа доста е трудно и едно време ако съм имала повече време да му отделям нужното внимание, сега всичко е автоматизирано при мен! Наистина чувствам, че има още какво да дам на това предаване. Мислила съм да си разчистя малко времето, защото започвам сама да го водя. До скоро имах ко-водещ, който вече не е част от това предаване и сега вече ще трябва сама да го водя. Да, времето е малко и ще трябва да се лишавам от личното си време. Мога смело да заявя, че аз почти нямам личен живот 🙂

C: Само времето ли е това, което не ти достига, за да звучи предаването в пълния си потенциал или има и още нещо?


Д: За сега само време не ми стига, защото колкото повече време имаш толкова по голяма възможност имаш да се информираш за това, което става около тебе и да гледаш повече филми. Броят на филмите които гледам е намалял драстично от първата ми година тук. Ако тогава съм имала възможност да гледам по 3-4 филма на седмица сега се радвам ако мога и 1 да изгледам. А знаеш, че трябва да гледаш филми, за можеш да имаш мнение за тях и да бъдеш малко по компетентен и да не разчиташ на чуждите рецензии.


C: Кога се излъчва предаването „Забавен кадър“?


Д: От 3г. предаването се излъчва всяка сряда по радио АУРА от 20.00 до 22:00 часа без пропуск. Изключение правят ваканциите. Честотата е 98.8 FM, а от скоро можете да го слушате и онлайн на www.radioaura.com


C: А могат ли слушателите да се свързват с теб по време на предаването, да се включват по различните теми и да ги коментират?


Д: Най-лесно това може да стане по нашия скайп radioaura, той е постоянно пуснат. Добавете ни като абонат и ние ще ви приемем поканата. Пишете ни каквото ви се иска, дори да поздравите някой с любимия си саундтрак- ефирът ни е за вас! А също така може и да се свързвате с нас и на ефирния ни телефон – 073/88-55-41


C: Имаш ли намерение да правиш някакви драстични промени по концепцията на предаването или за момента мислиш да го оставиш такова, каквото е, a пък за в бъдеще, каквото сабя покаже?


Д: В момента, в който започнах това предаване, то се преструктурира и за четири години вече го водя в този формат и бих казала, че това е много лесен и атрактивен формат, който дава една много пълна картина от кино информация, която трябва да представим. Обхващаме новините, стари филми, по-нови филми, акценти върху имена, класация с много провокативни топ 10, която правим. Например преди 2 седмици имахме топ 10 за най-добрите наркодилъри в киното и си мисля, че за сега просто не се сещам какво мога да добавя! Каквото и да добавя ще натежи според мен. Евентуално ще трябва да се махне нещо старо и да дойде ново. Чакам просто нови хора с нови идеи, защото аз може би съм се изчерпала!


C: Имала ли си гости в предаването?


Д; Самият формат на предаването е много стегнат и не позволява излизане извън предварително начертаната траектория. Имаме сценарий, който следваме. Миналата година имахме сътрудничество с една местна институция, която доста разгърна потенциала на предаването в нова посока, но за съжаление по ред причини това не продължи тази година.

Очаквайте следващата седмица, част втора на интервюто ни с Дария, където я ще разкрие пред нас детайли около предстоящата си раздяла със „Забавен кадър“, плановете за бъдещото и развитие в областта на киното и какво тя има да каже на почитателите на www.cinebum.eu !

   

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

77 + = 83