Хитовата поредица „Философия за всеки”от авторката София Петрова и издателство „Милениум” навърши 18!

Осемнайсетото издание от серията полезни и интригуващи томчета е посветено на „Камю и екзистенциализмът”, в което авторката представя 44 истории за модерният философ и писател Албер Камю, както и избрани цитати от произведенията му.

Албер Камю е роден на 7 ноември 1913 г. в Алжир, в семейството на френски заселници. Израства без баща и нелекият му житейски път сериозно повлиява формирането на философските му възгледи, които гравитират около темите за страданието, абсурда, свободата и морала.

Централно място в творчеството му заема и активното отношение към политическите процеси и в съвремието му. Самият той участва във френската съпротива по време на Втората световна война, но верен на своя хуманизъм и чувство за справедливост, се отдръпва и се обявява против насилието и репресиите в освободена Франция.

Бунтар и „чужденец” по душа, Камю се превръща в говорител на своето поколение и наставник на следващото не само във Франция, но и в цяла Европа. През 1957 г. е удостоен с Нобелова награда за литература. Умира три години по-късно, на 4 януари 1960 г.

Поредицата „Философия за всеки” има амбицията да доближи смятаната за сложна и дори непонятна наука до широката читателска публика, за покаже големите мислители на човечеството като хора от плът и кръв и да „разгадае” техните идеи, представяйки ги на прост и ясен език, така че да бъдат атрактивни и полезни за читателите от всички възрасти. Търсете най-новата книга от серията – „Камю и екзистенциализмът”, от следващата седмица на цена само 8 лв. А ето и някои избрани цитати от Албер Камю, които ще откриете между страниците на изданието:

Ако има нещо непоносимо и срамно, то е празнословието.

Бедата на нашия век: ако доскоро от оправдание се нуждаеха лошите постъпки, сега от него се нуждаят добрите.

Без отчаяние в живота няма и любов в живота.

В крайна сметка човек се нуждае от повече смелост да живее, отколкото да се самоубие.

Великият въпрос на живота – как да живееш сред хора.

Да се остарява, значи да се премине от чувства към съчувствие.

Лъжата е това, към което всички ние ежедневно прибягваме с цел да облекчим живота си.

Любовта е болест от такъв тип, че не щади нито мъдреци, нито идиоти.

Свят, който може да бъде обяснен, ако ще и с неправилни доводи, е близък. Обратно, в една вселена, внезапно лишена от илюзии и светлина, човек се чувства чужденец.

Тези, които нямат достатъчно смелост, винаги ще намират философия, с която да се оправдаят.

Човек – единственото същество, което се бои да бъде това, което всъщност е.

Щастието е великодушно. То не унищожава другите, за да живее.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

81 − 79 =