ИК Изток-Запад представя „Капитализъм без капитал“ от Джонатан Хаскъл и Стиън Уестлейк

Първото подробно изследване на нарастващото влияние на икономиката на нематериалните активи е една от най-добрите книги за 2017 г. според Economist.com и „Файненшъл Таймс“

В началото на ХХI век се състоя тиха революция. За пръв път най-развитите икономики започнаха да инвестират повече в нематериални активи, като дизайн, бранд и софтуер, вместо в материални, като съоръжения, сгради и компютри. За всевъзможни фирми способността да се печели от активи, които никой не може да види или пипне, се превърна в основна предпоставка за дългосрочен успех.

„Капитализъм без капитал“ показва, че нарастващата важност на нематериалните активи е изиграла роля и в част от големите икономически промени през последното десетилетие. Според авторите инвестирането в тях е недооценена причина за явления като икономическото неравенство и застоя на производителността.

Хаскъл и Уестлейк обясняват как може да се измери инвестирането в нематериални активи и какво е влиянието му върху националните икономики, като разкриват сумите, които различни държави инвестират в този сектор, и как те се променят с времето. Двамата изследват необичайните икономически характеристики на това инвестиране и обясняват защо те правят нематериалната икономика съвсем различна от материалната.

Накрая Хаскъл и Уестлейк рисуват три възможни сценария за бъдещето на нематериалния свят и дават насоки как мениджърите, инвеститорите и политиците могат да използват характеристиките на една нематериална епоха, за да разширят бизнеса, портфейла и икономиката си.

Препоръчително четиво за предприемчиви капиталисти и инвестиционни съветници.

– Къркъс Ривюс

Изключително оригинална и поучителна книга. Тя промени начина, по който гледам на нещата.

– Даниел Финкълстийн, журналист от „Таймс“

Тази книга хвърля светлина върху скрития капитал, който променя нашия свят – а да се оцени и разбере това е много важно.

– Уилям Р. Кер, Харвард Бизнес Скул

Джонатан Хаскъл е британски икономист и професор по икономика в Imperial College Business School, в Лондон.

 Преди това е бил професор и ръководител на катедрата по икономика в университета „Кралица Мери“, както и в университета в Бристол и Лондонското бизнес училище и е гостуващ професор на няколко американски униврситета, както и гостуващ изследовател в Австралийския национален университет.

Хаскъл се занива с изследвания в областта на иновациите и производителността. През май 2018 г. е обявено, че ще бъде част от Комитета по парична политика на Англия (ММС). Назначен е и за командир на Ордена на Британската империя.


 

Стиан Уестлейк е старши сътрудник в „Неста“, националната фондация на Обединеното кралство за иновациите. Неговите изследователски интереси включват измерването на иновациите и техните ефекти върху производителността, ролята на предприятията с висок растеж в икономиката, финансовите иновации и как държавната политика трябва да отговаря на технологичните промени.

Стиан получава образованието си от университета в Оксфорд, Харвардския университет и Лондонското бизнес училище.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here