X-Men_apocalypse_bg_posterПоредния опит да отида на кино. Поредния път, в който влизам частично предубеден на прожекцията. След абсолютния успех, който бе „Първият отмъстител: Войната на героите“, новият опит да се „насладя“ на седмото изкуство, бе „Х-мен: Апокалипсис“. Не крия – „Х-мен: Дни на отминалото бъдеще“ бе гледаем. Добър – НЕ. Запомнящ се – НЕ. Просто гледаем. След трейлърите, откъсите и видяното преди прожекцията за този, вече бях предубеден. И все пак. IMAX зала, качествен звук, малко junk food и прожекцията започна.

Ще стартирам директно- това е един от най-слабите филми, които съм гледал през последните години. Категорично най-слабата брънка в поредицата. Сюжет:

Действието на „X-Men: Apocalypse” започва десет години след края на „Х-Мен: Дни на отминалото бъдеще”, когато старият и изключително могъщ Apocalypse (смятан за първия мутант) напуска египетската си гробница, където е прекарал няколко хиляди години, твърдо решен да господства над новия свят. По пътя към целта си, той вербува опитващия се да води нормален живот в Полша Магнито, който се превръща в един от четиримата „конници на апокалипсиса” – останалите са Psylocke, Буря и Ангела. Междувременно отчуждената Мистик и Професор Х (който обучава младите мутанти да контролират силите си) се обединяват, за да предотвратят заплахата от тотално унищожение.

HW7A0485.CR2

Най-големият провал във филма се казва Апокалипсис. Това е към настоящия момент, НАЙ-СЛАБИЯ злодей, който мога да си представя. Той изглежда толкова бутафорно, комично и пресилено, че е като излязъл от книга на Шехерезада. Всичко около него се проваля. Началната сцена в древен Египет е дъвкано повторение на много много такива сцени от много филми, включващи такава тематика. Визуалните ефекти в края и идват много много в повече и надминават и най-смелите фантасмагории, на които е била способна поредицата до момента. Актьорът под тежкия грим е неузнаваем. Може би се справя добре. Може би е точния. Но резултата е тежък богоподобен злодей, какъвто сме гледали много, много пъти. Въпреки, че не съм сигурен че е, все пак ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕР – във финалната сцена, в която се справят с него, начинът по който това се случва… обезсмисля много от напъните на филма, да покажат неговото безсмъртие. КРАЙ НА СПОЙЛЕРА!!! Способностите му са интересни, но идват в повече. Много повече от всичко, на което е била способна поредицата до момента и на което сме свикнали.

Началото на филма съдържа един много, много човешки момент от живота на Магнето. Може би трябваше да се трогна. Може би трябваше да ме разтърси и да го почувствам. Може би тази драма трябваше да ме накара да проумея, защо Ерик Лешнър все пак решава че е злодей и че Магнето ще сее смърт и разруха. Не се получи. Прекалено позната сцена. Прекалено предвидими събития. Прекалено гледани и дъвкани реакции. Нищо ново и нищо неочаквано. Провален опит.

X-Men-Apocalypse-Movie-QuicksilverАнгела. Факт е, че не съм добре запознат със света на комиксите за Х-мен, но все пак споменът ми за Ангела е коренно различен. Този тук- защо се появи? Каква беше целта му? Какво постигна? За какво се бори? Бе вербуван, бе ъпгрейднат, стана слуга и до там. Провален опит.

Всички освен двама (за които ще спомена в края на статията) пълнят екрана, без цел, без посока и без значение.

Буря-  красива актриса, с акцент на сестрата на Лупита Нионго живяла дълги години в дълбока, южноафриканска провинция. Цел- неясна. Резултат – никакъв.

Мистик – Дженифър Лорънс (носителка на Оскар) току що излязла от планетарен блокбастър (Игрите на глада) има роля, сведена до едно голямо нищо. Сравнително малко екранно време, почти отсъстващи сцени с нейни способности или пряко участие в битки.

Нощна Сянка – цел – да демонстрира способностите си, да скача и да изглежда слаб и разсеян. Постигната. Значение за историята/ героите- никакво.

X-Men-Apocalypse-Trailer-1-Ben-Hardy-ArchangelАнгела – абсолютно излишен. Случайно се появява. Внезапно приключва. Цел – да се превърне в слуга. Почти успява. Причина да бъде във филма – неясна.

Хавок – цел, да приключи участието си в историята. Постигната. Екранно време – недостатъчно. Цел постигната, но НЕОПРАВДАНА.

Циклоп – един от малкото герои, които получават възможност да разлистят малко от себе си. Режисьорът успява да отдели време да ни въведе в зараждането на силите му. Героят търпи развитие и буквално е нужен на историята и правилно използван.

Джийн Грей – всеобщата „любимка“ (настояща Санса Старк) е първото откриете и удар в десетката за „Х-мен: Апокалипсис“. Актрисата буквално заковава ролята. Невинна, нежна, внимателна, на точната възраст и брилянтно разгръщаща силите на Джин Грей за първи път. Абсолютно правилно решение и успешно постигната цел.

Майкъл Фесбендър прави най-доброто превъплъщение в Ерик/Магнето за цялата поредица до момента. Да той засенчва дори епизодите с възрастния герой, изпълняван от сър Иън Макелън. Той е човечен, нежен, любящ баща и съпруг, той е зъл, могъщ и все пак мъдър. Той е точния нюанс на емоции, сила и мощ и същевременно достатъчно харизматичен за да държи зрителското внимание във всеки миг, в който е на екран.

X-Men-Apocalypse-Sophie-TurnerПрофесор Чарлс Ксавие е следващия категоричен триумф. Това е най-доброто превъплъщение на Джеймс Макавой за поредицата до момента. Далеч надминаващо всичко, което Патрик Стюърт е правил за героя. Мъдрост и проникновения, сила, разбиране и много търпение- точните съставки, превръщащи професора в героя, който всички познават и обичат. Категоричен провал бе „епичния момент“ и причината, поради която професора губи косата си и се превръща в гологлавия герой, който познаваме от епизодите с Патрик Стюърт.

Псилок (дори не съм сигурен, че това е правилният начин за изписване на името и, но все пак) е новият главен герой, който е сравнително успешен. Оливия Мун е правилен избор и съчетание от красота, сила и способности. Героинята и приляга точно и превъплъщението е успешно. Силата и е правилната и е употребена по точния начин.

Куиксилвър отново открадва филма. И няколкото сцени в които демонстрира способностите си, са истинска наслада за окото и възприятията.

Сценографията е дразнеща. Тази постоянна разруха и парчетии и прах и пясък и т.н. идват в повече. Тежат. Пречат. Това разрушаване на мост сме го гледали в тооооолкова много филми вече, че чак зрителя се чувства изморен, виждайки го в поредния. Музиката е катастрофална. Излязох от филма с усещането, че съм бил на класически оркестър. Звучаха произведения на Бетовен, Моцарт и незнам кой още- симфонни, концерти, орекастрации и други, които всички сме слушали и учили в часовете по музика в училище и категорична НЯМАМЕ нужда да слушаме, като музикален бекграунд на обичана кино поредица. Визуалните ефекти дойдоха в повече. През целия филм. И особено във финалната сцена и финалния сблъсък със злодея. Нещата излязоха извън рамките на допустимото, приетото и установеното като канони за поредицата, изпращащия в графа АБСОЛЮТНИ ФАНТАСМАГОРИИ.

X-Men-Apocalypse-Movie-Wallpaper-15Равносметката е една – пълен провал. Две качествени актьорски изпълнения не спасяват катастрофалния филм. ВНИМАНИЕ СПОЙЛЕР!!! Дори сензационното появяване на Върколака (Хю Джакмън) е излишно. Зле конструирано, зле представено. А актьорът изглежда много, много остарял… КРАЙ НА СПОЙЛЕРА!!!

Поредицата върви към своя финал. След „Първа вълна“ и „Дни на отминалото бъдеще“, новият „Апокалипсис“ е най-слабия за цялата вселена на Х-МЕН до момента и поредицата върви само надолу през последните години. Сцената след финалните надписи може би загатна нещо (което аз самият НЕ проумях, като НЕ фен на комиксите) и може би продължение предстои, но за него вече, май ще е време да му дадем шанс на домашно кино.

1 коментар

  1. Брат, определено не гледай повече филми през остатъка от живота си.. Услуга и за теб, и за нас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here