„Като пристигнеш, обади се“ на Кристин Димитрова беше отличена с наградата на литературен клуб „Перото“ в категория „Проза“.

Думите на Кристин Димитрова при награждаването ѝ бяха:

„За мен номинациите за проза тази година носят едно много важно съобщение: разказът е важен. Разказът е важен, както винаги е бил, за българската литература, така и днес. Независимо, че някои хора са с чувството, че разказът е междинна категория между поезията и романа – нещо, което би могло да се развие насам или натам,  но е останало по средата. Нека тези хора махнат Чехов и Борхес от литературата и аз ще ги придружа“.

„Като пристигнеш, обади се“ съдържа 21 разказа, които балансират върху високо опънатото въже между хумора и драмата. Героите в тях – обикновени хора, заседнали из плитчините на живота, ненадейно се изправят пред големите истини за себе си и тези наоколо. И тогава следва шанс за отмъщение, внезапна надежда за по-добър живот или възторжен прескок в отвъдното.

Това е своеобразен епос за днешна България – за този наш хаотичен свят, пълен с неразчистени отношения и ненаказани престъпници, в който обаче достойнството понякога се оказва по-силно от страданието. В картите, които човек държи в ръце, винаги може да се окаже, че има скрит коз и той да донесе победата.

Победителите в останалите категории са Мирела Иванова (категория „Поезия“), Наталия Делева (категория „Дебют“), Хайри Хамдан („Превод от български на чужд език“) и Сотир Гелев (категория „Детска литература“).

Награда „Перото“ за цялостен принос към българската литература получи поетът Иван Цанев.

Журито за наградите бе в състав: проф. д-р Амелия Личева, проф. Милена Кирова, доц. Дария Карапеткова, доц. Дарин Тенев и д-р Митко Новков.

 

Запис на цялата церемония може да бъде гледан тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here