Премиера в България: 18.03.2016г.
Световна премиера: 11.09.2015г.
Жанр: Драма, Военен
Продължителност: 115 минути
Формат: 2D
Сценарист: Кшищоф Лукашевич
Режисьор: Кшищоф Лукашевич
В ролите: Вартоломей Топа, Христо Шопов, Антони Круликовски, Атеер Адел, Томас Шухардт, Лешех Лихота
Разпространител: Miramar Film / Next Film

„Кербала“ разказва за 4-дневната операция през пролетта на 2004 г., в която полският военен контингент отблъсква атаките на ислямистите срещу кметството. В първата линия на отбрана под полско командване са българските бойци с бронетранспортьори.
Намираме се в Ирак, по време на войната, денят е 3 април 2004 г. Започва въстание на шиитските екстремисти. Т.нар. армия на Махди удря едновременно по няколко града.
В центъра на Кербала, при кметството, е една от най-жестоките битки. Сградата на кметството се отбранява от 40 полски и 40 български бойци. Срещу тях – стотици бунтовници.
Екстремистите стрелят с автомати, гранатомети и оръдия, а най-големият страх на бойците от контингента е да не им свършат мунициите.
Сражението продължава цяла нощ, убити са между 80 и 100 бунтовници. Българи и поляци използват телата на мъртвите врагове за щитове. В цялата схватка леко ранен в лявото рамо е само един от нашите – редник Ненко Петков Котов.
В полската военна история се смята, че след края на Втората световна война, битката пред кметството в Кербала по време на войната в Ирак е една от най-труднитe схватки на бойците от Полша и България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 51 = 60