Киану Рийвс влиза отново в Матрицата. Възможно ли е актьорът зад образа на Нео, да не бъде себе си вече? Възможно ли е да играе напълно нов герой?!

В новия филм виждаме отново Киану Рийвс, Кари-Ан-Мос (Тринити), Ламбърт Уилсън (Меровингий) и Джейда Пинкет-Смит (Найоби). Участието на толкова много познати лица сочи, че това по-скоро е продължение, отколкото традиционен рибут на поредицата. Вземайки под внимание репутацията на поредицата, да е пълна с изненади, напълно възможно е Киану Рийвс да играе съвсем различен герой.

Нео умря на финала на „Матрицата: Революции“. 

Завръщането му в новия филм е някак проблематично. Нео все пак умря на финала. Ако героят ще се завърне по някакъв начин, филмът ще трябва да даде основният отговор – как?! И по-налудничави неща са се случвали в света на „Матрицата“, особено що се отнася до избрания. Възкресението не е изключено, отгоре на това завръщането му бе подсказано в „The Matrix Online“. Видео играта е причислена към канона и тя потвърди, че кодът на Нео продължава да съществува в Матрицата. Машините отказват да върнат тялото на Нео на Морфей, за да го погребе. Завръщането му някак е подготвено, но „Матрицата 4“ ще трябва да обяснява много. По-свежия път би бил Нео да си остане мъртъв, а Киану Рийвс да получи напълно нов герой.

Нео не беше първият Избран

Нео не е уникален в света на Матрицата. Историята на Избрания вече се е случвала пет пъти преди историята в „Матрицата“. Всеки един от предшествениците му е решавал, че запазването на баланса и защитата на човечеството са за предпочитане, пред изтреблението. Всички те са избрали да рестартират играта и процеса да започне отначало. Оракулът успява да намери начин да разбие този цикъл чрез любовта на Нео към Тринити и за първи път Избрания прави различен избор. Той се връща за да дестабилизира Матрицата, а програмата Смит му дава възможността да прокара нов път напред, в който човечеството да бъде пощадено. Нео може да е бил просто поредния, но неговия избор го прави най-значимия от всички и отваря цял нов свят за „изследване“ в „Матрицата 4“.

Киану Рийвс е следващата версия на Избрания

На финала на „Матрицата: Революции“, самата Матрица се рестартира. Бъдещето на Избрания остана някак в мъгла. Сега хората могат да избират дали да напуснат или да останата в Матрицата. Смисъла на Избрания вече е изчерпан. Това предполага, че Нео е бил последния такъв, преди идеята за него да се превърне в „остаряла“. Самият факт, че имаме „Матрицата 4“ сочи, че мирът между хората и машините не е просъществувал дълго. След определен период от време, в който Избран не е бил нужен, проблемите в „Матрицата 4“ може да стартират процеса отново. Това от своя страна да доведе до създаването на нов Избран, който да дойде и да реши проблемите на всички.

В „Матрицата: Презареждане“ видяхме лика на всички предхождащи версии на Избрания. Всички те изглеждаха, като Киану Рийвс. Това е възможно да е бил просто избор на дизайнера, тъй като няма особено смисъл всички предходни версии да са били Нео. Кодът може да е същия всеки път, но той се развива по различен начин при всеки цикъл на Матрицата. Ако всеки цикъл си има собствен Киану Рийвс, това означава, че машините трябва да имат негов клонинг отново и отново и отново. А това НЕ Е подсказано в нито един от трите филма.

В света след „Матрицата: Революции“ хората могат да изберат дали да излязат от симулацията на Матрицата, а потенциалните кандидати за Избраният, намаляват. Липса на кандидати и нарастваща нужда е възможно да са довели до това, Матрицата сама да генерира следващата версия на Избрания, създавайки дигитално копие на предходната фигура- Нео. Все пак той е бил най-скорошния и единствения успех в цялата история. В този ред на мисли героя на Рийвс в „Матрицата 4“ може да прилича на Нео, но всъщност да бъде седмата версия на Избрания, напълно лишена от спомените и преживяванията на своите предшественици. Това обаче би означавало, че той няма да може да съществува извън Матрицата. Това би превърнало Рийвс в по-скоро дигитален ментор, отколкото в главен герой. Не би трябвало да е лошо, ако поредицата търси как да предаде щафетата на следващото поколение.

Емоционалната въртележка в „Матрицата 4“ би могла да бъде присъствието на Тринити около човек, който прилича на Нео, но всъщност не е. Тя би могла да събуди спомените на старата му версия и Рийвс да се превърне в своето старо аз, са големия финал на филма.

Източник: ScreenRant

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

+ 89 = 94