Педро Алмодовар е един от най-интересните съвременни режисьори. Неговите филми променят нормите наложени от традиционната патриархалната култура и пледират за предефиниране на разбиранията ни за сексуалността, идентитета и различието. Едни от ключовите теми в творчеството… му са табутата, тяхното прекрачване и последствията от това. Сценарият на „Кожата, в която живея/La Piel que Habito“ е дело на самия Алмодовар и неговия брат Агустин. Историята се основава на текста на романа „Tarantula“ на Thierry Jonquet. Автор на костюмите –  а тук те са едно от ключовите изразни средства – е дизайнера Жан Пол Готие.
Събитието включва дискусия веднага след прожекцията. Ще мислим заедно за това какви въпроси поставя пред нас последния филм на Алмодовар. Събитието е част от регулярната програма на инициативата „психоанализа и кино“. Модератори и дискутанти: Камелия Ханчева, фамилен психотерапевт, СУ и Светлозар Василев, психоаналитик, НБУ.
Със специалното участие на преводача на „Тарантула“ Георги Ангелов, който ще представи книгата. Георги Ангелов е един от известните преводачи на френска литература. Той е превел множество съвременни и класически автори. В момента е водещ на „Денят започва с култура“ по БНТ.
Благодарение на издателство „Колибри“ всички участници ще могат да закупят книгата с намаление след събитието.
Събитието ще се проведе в „Дом на киното“  София на 18 май 2012г. от 18,00 до 20,45 часа.
Цена на билетите: 8 лв. За ученици и студенти 6 лв.
За книгата:

Защо Ришар Лафарг е толкова жесток към красивата Ева? Каква е тайната, която свързва богатия лекар с тази фатална жена? Кой е плененият младеж, който трепери пред своя мъчител Тарантула? И какво е общото между всички тях и един банков обирджия?

Задъханата и заплетена фабула на романа ту обърква читателя, ту го настървява да гадае как ще се подредят накрая фигурите и какви са движещите сили на стремителното действие. Това е книга, която несъмнено остава в паметта на всеки, който я прочете.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

22 − = 17