Голямата премиера дойде. „Красавицата и звяра“ на Дисни е на път да скрие в джоба си ВСИЧКИ предходни адаптации от „Пепеляшка“ до „Книга за Джунглата„. Очертаващият се премиерен уикенд в САЩ от около $155 млн. сочи едно – това е НАЙ-обичаната анимация на Дисни и съответно най-очакваната филмова адаптация. В България положението е сходно. Кино салоните са пълни и разпродадени цял уикенд. Но всъщност СТРУВА ли си филмът?

„Красавицата и звяра“ от 1991 е единствената анимация, номинирана за Оскар за най-добър филм, преди категорията „Най-добра анимация“ да бъде обособена в началото на новото хилядолетие. Песента на Селин Дион „Beauty and the Beast“ печели Оскар за най-добра песен и остава завинаги в световната история. Години по-късно до нея се нарежда една друга, „My heart will go on“… но това е друга история.

Всички знаем историята. И все пак, ето я:

Игралният римейк на превърналата се в класика анимация на Дисни, ще представи по нов начин, любимата на всички „приказка една, много отпреди“ и отново ще плени интереса на съвременната аудитория, като отново се придържа към саундтракът на анимацията, добавяйки и нови музикални решения. Филмът разказва за фантастичното пътешествие на Бел (Ема Уотсън), красиво и борбено младо момиче, което попада в плен в замъка на ужасен звяр (Дан Стивънс). Въпреки страховете, които Бел изпитва, тя ще се сприятели с омагьосания персонал на замъка и ще се научи да вижда в Звяра не само отвратителната му външност, но и това което се крие в неговата душа и сърце на принц.

И преди да започна, ще свърша – филмът се проваля. В нито един момент „Красавицата и звяра“ не успява да се докосне до магията на анимацията. Причините са много. Изминали са толкова, толкова много години от 1991г. Киното е видяло толкова много. Ние сме видели толкова много. Обикнали сме онази история и омагьосаните и обитатели, но след нея това сме го гледали по всевъзможен начин. Магията отдавна е част от ежедневието ни. Ние преживяхме „Хари Потър“, преживяхме „Властелинът на пръстените“. Преживяхме толкова много. Оказва се, че сме надживели „Красавицата и звяра“ и отказваме да предадем детските си спомени на това. В нашето съзнание звяра е онзи красив хищник от анимацията и онзи прекрасен принц от нейния финал. Тук имаме бледо подобие на Хелбой или фавна от „Хрониките на Нарня“ и един Дан Стивънс, който не желая да виждам докато съм жив. Този човек във всеки един момент ми напомня на ОБИДАТА, наречена сериал – „Легион“. С финалното превръщане в принц очакваш да видиш прекрасното лице и красиво телосложение от анимацията, а всъщност виждаш това. Актьорът изглежда така, че спокойно може да бъде баща на Ема Уотсън.

Да Ема е Бел. И въпреки тежката корона, която се стоварва на главата и с това, нашата Хърмаяни се справя изненадващо добре и приемливо. Тя е красива, млада, борбена и… бутафорна. Хора колко приказно може да бъде всичко? Колко пеещи и изтъркани могат да бъдат репликите? Продуцентите са взели 99% от анимацията и просто са я изиграли с реални хора и декори. В един пълнометражен филм, тези реплики, тези случки и събития изглеждат… несериозно.

Люк Евън е очарователен. Ако има втори образ, който да се е получил (освен Бел) това е Гастон. Неговия Гастон е същия чифут, надувка и самовлюбен нарцис, какъвто го помним от анимацията. От първия до последния кадър Гастон е дъвка за окото и неговия образ е правилно претворен от анимацията към игралния филм.

Голямата промяна идва от образа на Лафу и цялата полемика, която предизвика той, в световен мащаб. Филмът е забранен в Малайзия заради Лафу. Филмът е забранен под 16г. в Русия заради образът на Лафу. И много, много други. Истината е една, това решение на продуцентите е правилно. Ако се върнем в анимацията, образът на Лафу там води точно към това. Напълно възможно и очаквано е, ако историята продължеше в анимационния си вариант, да видим ТОВА от Лафу. Освен това живеем във времена, в които обществото се представя, като далеч по приемащо и разбиращо. Намигването и усмивката, които носи на лицата на зрителите в залата Лафу, са ТОЧНАТА съставка, която продуцентите са търсили.

Визуалните ефекти във филма страдат. Много. От полуживите вълци, през началната сцена и разходката из града, заснети на зелен фон, до „епичния“ финал и битката между звяра и Гастон и рушащия се замък.

И все пак музиката е тук. Тя е толкова… същата! Песните са 1:1! Моментът в които се появяват са същите, участниците са същите, дори невъзможната „Наш гост бъди“ е претворена 1:1! За съжаление, при дублираната версия (филмът се разпространява дублиран и субтитриран в България) епичната „Beauty and the Beast“ по време на сцената в балната зала се проваля. В оригиналната анимация тя звучи леко бабешки (изпята от г-жа Потс, чайника), леко разговорно, натискайки в края на всяка фраза. Тук тя граничи с изпълнение на оперна прима. Сцената е красива. Във фокуса са Красавицата и Звяра и всичко останало е тотално разфокусирано.

Все пак в „Красавицата и звяра“ има различни моменти. Има няколко нови музикални сцени, с нови песни. Ключови епизоди от анимацията се случват различно тук – помните ли изгонването на Морис от бара в снега? А помните ли изобщо снега? Може би си спомняте как Лафу го чакаше, като снежен човек пред къщата му, за да го заключат в Лудницата. Всичко това се случва различно. И много още. Има добавен силен момент при кулминацията. Звярът издъхва, Бел го целува и казва, че го обича. Има паралелен момент, който ОТСЪСТВА в анимацията. Решението тук и добавянето му са правилни. Те обогатяват това, което следва.

За съжаление чисто новата балада на Селин Дион от началото на финалните надписи губи зрителите, които вече са хукнали към изхода и не и обръщат внимание.

Филмът НЕ Е ЛОШ. И това е всичко. Той НЕ Е добър. Не е чисто копие на анимацията. Не е новаторски и няма достатъчно различни елементи. Провокира и е една идея по-съвременен заради разгръщането на историята на Лафу. Но „Красавицата и звяра“ се проваля по всички направления, в които можеше да изпъкне и да покори зрителя.

Жалко за пропиляната възможност. „Красавицата и звяра 2“ няма да има…

„Красавицата и звяра“ е вече в кино салоните в цялата страна на 2D, 3D, IMAX 3D и 4DX! Разпространява Форум Филм България!

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

25 − = 23