Да открием в себе си потенциала, който ни позволява да се разтворим напълно в съществуването –  това е една от основните теми в новата книга на Кристиан Боарон „Родени сме да бъдем щастливи” (ИК „Изток-Запад”).

Книгата ни разкрива истинския смисъл на живота – щастието, и начинът, по който да го постигнем. За да успеем, първо трябва да си изясним разликата между две понятия, които обикновено смятаме за тъждествени, а те далеч не са: удоволствие и щастие.

Представата, че щастието се състои от безкрайна поредица от приятни усещания, прилича по-скоро на рецепта за пълно изтощение, отколкото на щастие. Както се казва в една индийска поговорка: удоволствието, е само сянката на щастието. То е рожба на приятни сетивни, естетични или интелектуални стимули. Усещането за потъване в блаженство зависи от обстоятелствата, от мястото, от невероятния момент. Особено важна характеристика на удоволствието, която е и главната му отличителна черта спрямо щастието, е че то представлява лично преживяване, което е съсредоточено върху Аза. За това, ние лесно можем да попаднем в плен на егоцентризма и да влезем в конфликт с благоденствието на другите, водени от неудържимото удоволствие, което изпитваме. Това би било във вреда на околните, но реално няма как да извлечем щастие от такова удоволствие.

Родени сме да бъдем щастливи” ни казва, че не е необходимо да „градим щастието си“. Напълно достатъчно е да открием и разрушим онова, което му пречи. А препятствията, които потискат израза на нашата личност, са изцяло психологически. Именно благодарение на психологията и на днешните ни познания за физиологичното функциониране на човешкия мозък ние можем да достигнем възможно най-бързо и безпрепятствено до състоянието на пълно щастие.

*

Не търсете големите камъни. Те сами ще се изпречат на пътя ви. Доверете се. Оставете се на най-дълбоко вкоренените си желания – те ще ви поведат и ще придадат смисъл на живота ви.

Кристиан Боарон

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here