„Черният рицар: Възраждане“ постави финал на трилогията на Кристофър Нолън за Батман. Мина почти десетилетие от тогава, а фенове и критика продължават да гледат на тези филми, като златния стандарт за филм за супергерой. Нолън определено внесе уникална история и стил в тези филми. Той самият обаче не вярва, че успехът на поредицата се дължи само на онова, което сме видели на екран.

В свое интервю пред 92 Y (чрез IndieWire), Нолън сподели своето виждане защо филмите му бяха толкова добри и защо получиха такова фенско и критическо одобрение. Изненадващо той не мисли, че причината е майсторското заснемане. По-скоро върви посока смесица от много неща, включително перфектния тайминг.

Бе правилния момент за разказването на тази история. Историята за произхода на Батман никога не е изследвана във филмите и дори не е изследвана напълно в комиксите. Нямахме конкретен модел, който трябваше да следваме. Имаше дупка във филмовата история. Супермен имаше конкретна история с Кристофър Рийв и Ричард Донър. Подобна версия с Батман не бе разказване. Искахме да разкажем историята на тази необикновена фигура в един обикновен свят. – споделя Нолън

Според него по онова време е било възможно да има повече време между продълженията. При заснемането на „Батман: В началото“ не е било ясно, че ще има още филми. отнело им е 3 години, за да пуснат „Черния Рицар“ и още 4 години след него за „Черният рицар: Възраждане“. Тогава са имали луксът ДА РАЗПОЛАГАТ с време. Усещането за притискане, за комерсиална цел от страна на студиото, не го е имало. С превръщането на жанрът в толкова успешен, този натиск е ставал по-голям и по-голям.

Нолън е прав.  В наши дни ако създадеш филм, който е успешен, студиото веднага дават зелена светлина за продължение и вече му слагат премиерна дата. Героите на Марвел живеят в самостоятелни филми, в свързани филми, в каквото ви хрумне. За това за тях се налага да се пришпорват непрекъснато. При трилогията Черният рицар, Нолън се е фокусирал само върху собствения си филм и история и не е имало студио, което да му диша във врата и да дава зор в рамките на година/ две, да има продължение.

Режисьорът оценява преимуществата на това да направиш филм преди 2012г. и е наясно, че не би имал подобен лукс, ако снима сходен филм в наши дни.

Източник: The Playlist

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 4 =